Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужнівці дебатували про права людей з інвалідністю

Учасники розширили свою обізнаність в обговорюваній темі та вдосконалили навички конструктивного діалогу з суспільно важливих питань

0 33

24 вересня в Ужгородському університеті відбувся дебатний турнір «РівноПравНі», присвячений темі захисту прав людей з інвалідністю. Організував захід Центр інновацій та розвитку УжНУ.

Марина Сташина-Неймит
Марина Сташина-Неймит

«Тема прав людей з інвалідністю дуже актуальна. Ми маємо допомогти студентам будувати конструктивний діалог навколо неї – шукати аргументи «за» та «проти». Будь-які рішення, які може сьогодні пропонувати влада на тему безбар’єрності, — це рішення, щодо яких завжди буде точитися багато обговорень. Ми маємо допомогти зрозуміти, що не кожне з них є реально правильним, але й не кожне є поганим», – каже провідна фахівчиня Центру інновацій та розвитку УжНУ Марина Сташина-Неймет.

До турніру долучилися студенти різних факультетів університету й природничо-гуманітарного коледжу. Організатори зауважують, що ця тема стосується не лише соціальних працівників чи юристів – вона торкається кожного.

Андріана Бадида, Оксана Свєженцева, Альона Алмашій, Дана Гіді, Мирослава Лендьел
Андріана Бадида, Оксана Свєженцева, Альона Алмашій, Дана Гіді, Мирослава Лендьел

Вітала учасників та учасниць проректорка УжНУ з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел. Вона подякувала Центру інновацій та розвитку УжНУ за організацію заходу, а студентам за те, що долучилися. «Університет — це не лише місце, де ми вас вчимо, а ви в нас навчаєтеся. Це ще й спільнота – спільнота молоді, яка будуватиме наше майбутнє. Подібні ініціативи допомагають вам і нам бути більш відповідальними громадянами тієї країни, в якій проживаємо. Я бажаю вам провести цей час корисно та вийти з цього приміщення з чітким розумінням, в чому полягають ваші права й права людей з інвалідністю».

Ужнівці дебатували про права людей з інвалідністюОцінювало дебати журі, до складу якого уввійшли керівниця відділу міжнародних зв’язків Оксана Свєженцева, директорка центру інновацій та розвитку Альона Алмашій, доцентка кафедри теорії та історії держави і права Андріана Бадида та голова Ужгородської молодіжної ради Дана Гіді. Визначали кращих за кількома критеріями: вміння аргументувати, правильно й етично висловити думку та критично поставитися до ситуації.

Учасники об’єдналися в команди по 3–5 людей. У кожному раунді грали дві команди, одна з них була в ролі уряду, інша – опозиції, які відповідно відстоювали позиції «за» чи «проти». Дискутували на теми пільгового проїзду в автобусах, обладнання набережної для людей з особливими потребами та побудову інклюзивного спорткомплексу з басейном.

Дві команди, яких журі оцінило найвище, потрапили до фінального раунду дебатів. У ньому «уряд» відстоював ідею заміни безплатного відпочинку у санаторії на грошову виплату. Аргументи «опозиції» проти цього були переконливіші, тож ця команда перемогла.

Усі учасники отримали сертифікати, а переможці ще й подарунки. Але головним результатом дебатів стало підвищення обізнаності студентів щодо прав людей з інвалідністю та розвиток навичок ведення конструктивного діалогу з важливих суспільних питань.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.