Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про замки Закарпаття за прилавком книгарні розповіли науковці-історики УжНУ

У виданні представлено 7 історичних фортець: у Броньці, Сільці, Квасові, Вишкові, Хусті, Королеві та Виноградові

0 418
Про замки Закарпаття багато хто чув, але мало хто знає щось конкретно. Виправляти цю несправедливість узялися науковці факультету історії та міжнародних відносин Марія Жиленко, Володимир Мойжес та Ігор Прохненко. У рамках акції «Письменник за прилавком» 15 грудня історики представили свою монографію «Замки Закарпаття: Від Боржави до Тиси».

Про замки Закарпаття за прилавком книгарні розповіли науковці-історики УжНУ

Монографія складається з чотирьох розділів:

  • Замкове будівництво в Угорському королівстві;
  • Історія дослідження замків Закарпаття;
  • Замки долини Боржави;
  • Замки верхів’я Тиси.

Працювали над монографією спільно: вели роботу з історичними документами, проводили археологічні розкопки і досліджували знахідки, відтак формували публікації й добирали фото.

Володимир Мойжес
Володимир Мойжес

Співавтор монографії, директор Археологічного музею ім. Е.А.Балагурі Володимир Мойжес каже: «Матеріал, який представлений у монографії, ми напрацьовували з 2007 року. Тоді розпочала працювати експедиція Ужгородського національного університету, яка цілеспрямовано досліджувала середньовічні фортифікації нашого краю. Досі вони були білою плямою. Всюди є таблички, що це історичні пам’ятки, але достовірної інформації про них обмаль. Ми бачили, що багато деталей в історіографії не збігаються, й тому почали досліджувати археологію замків і городищ Закарпаття. Саму працю сформували на основі досліджень і спільних наукових публікацій за понад десятиліття».

У книзі представлені 7 фортець: у Броньці, Сільці, Квасові, Вишкові, Хусті, Королеві та Виноградові. Ці замки особливі тим, що тут пролягали основні торгові шляхи нинішнього Закарпаття. Володимир Мойжес уточнює: «Ми розповідаємо і історію цих фортифікацій і говоримо про їхню роль у Соляному шляху».

Ігор Прохненко
Ігор Прохненко

За 13 років УжНУ виконав чимало розкопок  – у рамках студентської археологічної практики. Керівник експедицій, доцент кафедри археології, етнології та культурології ФІМВ Ігор Прохненко розповідає: «Із 2007 року на території Закарпаття УжНУ встиг зробити розкопки майже всіх замків краю. Не проводили тільки в Мукачівському. За цей час знайшли неймовірну кількість унікального археологічного матеріалу. Є зразки, подібних до яких на території України не знаходили. Замки Закарпаття унікальні, бо ми представляємо північно-східну окраїну колишнього Угорського королівства. В Україні такого більше немає. І це показує нашу полікультурність. Унікальність нашої археології зумовлена особливістю розташування».

Зі слів Ігоря Прохненка, у рамках експедицій знаходили чимало імпортної кераміки і кахлів з оригінальними сюжетами, монети різних держав (у тому числі й фальшиві), товарні пломби, зброю. «Одна з найцікавіших знахідок – це єзуїтський медальйон на Королевському замку, жетони для рахівниць із Нюрнберга. Ці знахідки змінюють наше уявлення про закарпатське середньовіччя», – додає археолог.

Про замки Закарпаття за прилавком книгарні розповіли науковці-історики УжНУДо роботи над монографією підійшли різнобічно. Поки частина команди займалася археологією, Марія Жиленко досліджувала й опрацьовувала оригінальні історичні джерела. Таким чином зіставляли знайдені археологічні матеріали із написаним у пам’ятках, щоб відмежувати правду від міфів.

Монографію «Замки Закарпаття: Від Боржави до Тиси» видали в рамках проєкту «Відновлення туристичної привабливості історичного «Соляного шляху», який реалізує АРР «Закарпаття» у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» за фінансової підтримки Євросоюзу.

Книга доступна в основних бібліотеках Закарпаття, зокрема в ЗОУНБ ім. Ф. Потушняка, книгозбірнях УжНУ та замку. Також невдовзі має з’явитися електронна версія.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.