Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Психологи УжНУ обговорили сучасні аспекти правосуддя з фахівчинею-практиком

Зустріч із суддею Ужгородського міськрайонного суду Оксаною Світлик у межах навчальної дисципліни «Юридична психологія» для третьокурсників ініціювала професорка Уляна Михайлишин

0 3 284

Психологи УжНУ обговорили сучасні аспекти правосуддя з фахівчинею-практиком

Днями на кафедрі психології факультету суспільних УжНУ в межах навчальної дисципліни «Юридична психологія» з ініціативи завідувачки кафедри, професорки, судової експертки сектору мистецтвознавчих, психологічних досліджень та об’єктів інтелектуальної власності відділу досліджень у сфері інформаційних технологій НДЕКЦ МВС Уляни Михайлишин відбулася цікава пізнавальна зустріч студентів ІІІ курсу із суддею Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Оксаною Світлик.

Обговорювали актуальні питання юридичної психології, проблеми взаємодії психологів із судовою системою, а також специфіку роботи судді в контексті психологічних аспектів судових процесів.

Охопили під час зустрічі й практичні аспекти роботи психологів у судових справах, зокрема психологічну експертизу, підготовку свідків та експертів для судових процесів, психологічну підтримку учасників судових засідань. Предметом дискусій були етичні питання співпраці психологів із судовою системою та забезпечення якості психологічних послуг у судових контекстах. Розглянули й проблеми профілактики та реабілітації в судовому контексті, зокрема те, як психологічні знання можуть бути використані для запобігання злочинності й реінтеграції засуджених осіб у суспільство.

Учасники обмінювалися ідеями для побудови більш ефективних стратегій роботи у сфері судової психології та правосуддя.

На зустрічі йшлося й про психологічний підхід до розв’язання конфліктів у судових справах. Учасники дізналися про методи врегулювання конфліктів з урахуванням психологічних аспектів і взаємодії всіх сторін у процесі судового вирішення спорів. Також акцентували увагу на ролі емоційного і соціального інтелекту при ухваленні судових рішень і сприянні вирішенню суперечок.

Заняття дало студентам змогу безпосередньо взаємодіяти з досвідченим фахівцем-практиком. Тож вони висловили свої враження від зустрічі. Зокрема Анатолій Мирошник відзначив: «Було надзвичайно корисно послухати розповідь судді Оксани Світлик про особисту практику, особливості роботи судді і судової системи. Протягом лекції суддя відповідала на запитання студентів, за що ми щиро вдячні. Чекаємо на нові конструктивні зустрічі на нашій спеціальності».

«Було розкрито чимало питань про діяльність судді, ще більше лунало відповідей на запитання, які цікавили студентів. Увага учасників була скерована до дискусії з суддею і підтримувалася протягом всього зібрання», – висловив свою думку Валерій Чанцев.

Валерія Бегагоєн зауважила: «Сьогоднішня зустріч дала корисний і цікавий досвід, який буде важливий у майбутньому професійному розвитку. Взаємодія з досвідченою фахівчинею-практиком, пані Оксаною, й можливість поставити їй запитання, які цікавили мене й одногрупників, допомогли більшою мірою зрозуміти роль і функції судді в суспільстві, що ми вивчаємо на заняттях з юридичної психології. Вдячна нашій кафедрі, що й у теперішні нелегкі часи маємо такі корисні для нас зустрічі!»

Кафедра психології щиро дякує судді Оксані Світлик за високий професіоналізм і конструктивний діалог, можливість обміну досвідом та ідеями. Сподіваємося на дальшу співпрацю і взаємне збагачення новими знаннями.

За інформацією кафедри психології УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.