Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Рік навчання журналіста, рекламіста та піарника в Ужгороді – майже втричі дешевше, ніж у Києві

Як вступити на медійний підрозділ Ужгородського університету в 2020 році

1 351
23-й рік поспіль в УжНУ навчають журналістів і 5-й рік – рекламістів та піарників. Вартість освіти тут завжди була й залишається однією з найнижчих в Україні, а якість підготовки – високою. Пропонуємо короткий гід основними правилами цьогорічного вступу і порівнюємо вартість навчання журналістів у різних університетах.
Одним із відомих гостей медійників УжНУ став Андрій Куликов
Одним із відомих гостей медійників УжНУ став Андрій Куликов

Рік навчання журналіста, рекламіста та піарника в Ужгороді – майже втричі дешевше, ніж у КиєвіНасамперед варто зауважити, що вступникам на бакалаврат із журналістики цього року потрібно мати сертифікати ЗНО з трьох предметів («Українська мова та література», «Історія України», «Іноземна мова» або «Математика»), а вступникам на магістерську програму слід здобути диплом бакалавра і скласти 2 іспити: зі спеціальності та іноземної мови. Як і в попередні роки, в УжНУ діє перехресний вступ, тобто якщо абітурієнт здобув ОКР «Бакалавр» не за спеціальністю «Журналістика», то він може вступати в магістратуру з журналістики. Для цього слід скласти, крім основних, додаткові фахові випробування.

Рік навчання журналіста, рекламіста та піарника в Ужгороді – майже втричі дешевше, ніж у КиєвіВступники подають заяви тільки в електронній формі, крім особливих випадків, про які зазначено на офіційному сайті УжНУ. Реєстрація електронних кабінетів вступників, завантаження необхідних документів розпочинається 1 серпня.

Цього року приймають сертифікати ЗНО 2018–2020 років з іноземних мов та 2017–2020 років з інших предметів. Додаткові бали вступник може отримати, якщо є призером IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів 2020 року (10 балів до конкурсного бала, а якщо конкурсний бал вступника при цьому перевищує 200, то він встановлюється таким, що дорівнює 200); якщо був учасником профорієнтаційних олімпіад ДВНЗ «УжНУ» (20 балів до сертифіката з одного відповідного предмета). Докладну інформацію про вступ – 2020 можна знайти у правилах прийому до ДВНЗ “УжНУ”.

Рік навчання журналіста, рекламіста та піарника в Ужгороді – майже втричі дешевше, ніж у КиєвіПорівнюючи ціни на підготовку журналістів у Львові, Чернівцях, Києві, Дніпрі, Сумах, Одесі з Ужгородом, найзахідніший обласний центр вигідно вирізняється з-поміж інших. Так, за рік навчання на освітньо-кваліфікаційному рівні «бакалавр» за спеціальностями «Журналістика», «Реклама та зв’язки з громадськістю» в УжНУ доведеться заплатити 15 500 грн для денної форми навчання і 12 тисяч грн – для заочної. Навчання в магістратурі з журналістики в УжНУ коштує 18 500 грн для денної форми навчання і 14 тисяч грн – для заочної.

У Львівському національному університеті ім. І. Франка фах журналіста можна здобути за 23 748 грн (денна форма) і 16 624 грн (заочна) за рік. Вартість магістратури з журналістики – 29 685 (ден. ф.), 20 780 (заоч. ф.) за рік.

Навчання за ОКР «бакалавр» із 5 медійних спеціалізацій у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка обійдеться в 48 тисяч грн для денної форми навчання. Заочна форма є тільки зі спеціалізацій «Журналістика та соціальна комунікація», «Реклама та зв’язки з громадськістю». За них доведеться сплатити 34 800 грн за рік навчання. В цьому університеті пропонують 13 спеціалізацій в магістратурі з журналістики. Вартість навчання на більшості з них становить 53 тисячі грн для денної форми навчання за рік, окрім спеціалізації «Дитячі видання» – 61 300 грн за рік. Заочна форма навчання є тільки зі спеціалізації «Журналістика та медіакомунікації» і коштує 37 300 грн.

Рік навчання журналіста, рекламіста та піарника в Ужгороді – майже втричі дешевше, ніж у КиєвіУ Сумському державному університеті вартість першого року навчання за спеціалізаціями «Журналістика», «Реклама та зв’язки з громадськістю» найнижча – 8 350 грн, утім на наступних курсах зростає приблизно до 11–12 тисяч грн за рік. Магістратура з цих спеціалізацій коштує 31 200 грн за три семестри.

На сайті Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у червні 2020 р. опубліковано вартість навчання за минулий рік. Так, спеціалізації «Журналістика та кросмедійність», «Видавнича справа та медіаредагування» у цьому університеті коштували 19 250 грн денна форма навчання і 10 100 – заочна.

Рік навчання журналіста, рекламіста та піарника в Ужгороді – майже втричі дешевше, ніж у КиєвіУ Дніпровському національному університеті ім. Олеся Гончара навчання за ОКР «бакалавр» на журналістиці коштує 22 100 грн на денній формі навчання і 8 100 грн – на заочній за рік. Магістратура обійдеться в 28 700 грн – денна форма і 15 000 – заочна.

В Одеському національному університеті ім. І.І. Мечникова за навчання на журналістиці доведеться заплатити 20 312  грн за 1 курс (ден. ф. н.) і 13 480 (заоч. ф. н.). Магістратура в цьому університеті коштує 45 321 (ден. ф.н.) і 38 094 (заоч. ф.н.) за весь період навчання.

Рік навчання журналіста, рекламіста та піарника в Ужгороді – майже втричі дешевше, ніж у Києві Окрім порівняно невисокої вартості навчання, відділення журналістики УжНУ має чимало інших переваг. Із часу заснування кафедра підготувала кількасот висококваліфікованих спеціалістів, які працюють у редакціях телерадіостудій, інтернет-видань, газет, інформаційних агенцій, а також у пресслужбах і рекламних агентствах. Добрий науково-практичний рівень студентів відділення журналістики Ужгородського національного університету, а отже, й належну їх підготовку доводять результати участі студентів-журналістів у загальноукраїнських олімпіадах, конференціях, творчих конкурсах та фестивалях. Медійний підрозділ має хорошу навчально-творчу базу. Це студентська газета «Погляд», телерадіоцентр, пресклуб «Медіаперспективи», онлайн-видання – сайт відділення журналістики, мультимедійна платформа «Media Vista». Також молодь має змогу проходити практику в редакції Медіацентру УжНУ. За 23 роки існування відділення його викладачі і студенти реалізували 4 міжнародні проєкти і продовжують працювати над 5-им масштабним проєктом – «DESTIN. Journalism Education for Democracy in Ukraine: Developing Standards, Integrity and Professionalism» за програмою Європейського Cоюзу Erasmus+ КА 2. У його межах модернізували бакалаврську і магістерську програми, наблизили їх до стандартів ЄС. Тобто із вересня 2020 р. студенти відділення журналістики розпочнуть навчання на нових програмах із відповідним обладнанням, яким забезпечують 10 українських університетів – учасників масштабного проєкту.

Рік навчання журналіста, рекламіста та піарника в Ужгороді – майже втричі дешевше, ніж у КиєвіЖиття на відділенні журналістики дуже насичене й цікаве, але краще раз побачити, ніж сто разів прочитати, тому щиро запрошуємо до нас!

Наталія Толочко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.