Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти факультету МЕВ мали нагоду поспілкуватися з нащадками Габсбургів

З нащадками Марії-Терезії – ерцгерцогом та королівським принцом Шандором Габсбургом-Лотаринзьким та ерцгерцогинею і королівською принцесою Гертою-Маргарет Габсбург-Лотаринзькою молодь зустрілася в бібліотеці імені Берчені

0 221

Студенти факультету МЕВ мали нагоду поспілкуватися з нащадками Габсбургів

Днями студенти факультету міжнародних економічних відносин зустрілися з нащадками Марії-Терезії – ерцгерцогом та королівським принцом Шандором Габсбургом-Лотаринзьким та ерцгерцогинею і королівською принцесою Гертою-Маргарет Габсбург-Лотаринзькою в бібліотеці імені Берчені нового корпусу УжНУ на Бамі.
Студенти факультету МЕВ мали нагоду поспілкуватися з нащадками Габсбургів
Нащадки Габсбургів

Поважних гостей представив засновник Ордена Марії-Терезії, завідувач кафедри міжнародної політики, професор Ален Панов, який розповів про заснування відзнаки та зауважив: «Захід є важливим для нас, адже династія Габсбургів відігравала значну роль у глобальній політиці, що позначилася на історії Європи і всього світу. Ужгород, як і все Закарпаття, понад тисячу років об’єднаний історією із Західною Європою. А правління Марії-Терезії неабияк відбилося на нашому краї, адже саме вона сприяла позитивним зрушенням у політичному та соціальному аспектах».

Подякував гостям за прекрасну можливість торкнутися історії й декан факультету МЕВ Микола Палінчак.

Відтак до слова запросили ерцгерцога Шандора Габсбурга-Лотаринзького: «Я радий вітати всіх присутніх, особливо ж радий бачити стільки молоді, адже вона – наше майбутнє. Ми – восьме покоління Марії-Терезії й Катерини Великої, а також п’яте покоління королеви Вікторії. Це доводить, що найбільші монархії переплетені між собою.

Студенти факультету МЕВ мали нагоду поспілкуватися з нащадками ГабсбургівЯк уже згадував Ален Панов, історія Закарпаття безпосередньо пов’язана з діяльністю Марії-Терезії, яка підтримувала тутешнє культурне й релігійне життя. Робила це, до речі, під час реформ Катерини Великої. Саме тоді почався багаторівневий етап розвитку освіти, культури. А освіта й виховання – це найважливіше, що можна дати дітям».

Звернулася до аудиторії й ерцгерцогиня Герта-Маргарет Габсбург-Лотаринзька, яка є головою міжнародної організації «Посольство миру»: «Я маю честь представляти думку 35 націй. Одне з відгалужень організації працює і в Ужгороді. Ми сприяємо молоді у закордонних зв’язках, тобто допомагаємо з міжнародним обміном студентів, поширенням знань, аби студенти більше дізнавалися про інші традиції, релігії, культури. Перший пам’ятник миру розміщений в Ужгородському замку, також сприяємо створенню ще двох у німецькомовних регіонах».

Ален Панов подякував також організаторам зустрічі безпосередньо в університеті, а саме заступнику декана з виховної роботи Людмилі Казаковій, викладачу кафедри міжнародної політики Кирилу Нечипоруку, лаборанту кафедри міжнародної політики Альоні Слободянюк та очільнику бібліотеки Єві Камінській.

Після офіційних промов присутні мали змогу особисто поспілкуватися з королівською родиною, тож студенти й викладачі зверталися до гостей з питаннями, що їх цікавили. Насамкінець ерцгерцог Шандор Габсбург-Лотаринзький та ерцгерцогиня Герта-Маргарет Габсбург-Лотаринзька зробили декілька фото з присутніми.

Вікторія Кенідра,
фото факультету МЕВ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.