Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти ФІМВ зблизька знайомилися з ранньомодерною історією нашого краю

Екскурсію обласним краєзнавчим музеєм в межах навчальної дисципліни «Історія та культура ранньомодерної України» для молоді ініціював доцент Віктор Кічера

0 350
Минулий тиждень студенти-історики факультету історії та міжнародних відносин Ужгородського університету разом із доцентом Віктором Кічерою завершили екскурсією – відвідали історичну експозицію Закарпатського обласного краєзнавчого музею в Ужгородському замку.
Студенти ФІМВ зблизька знайомилися з ранньомодерною історією нашого краю

Захід організували в межах навчального курсу «Історія та культура ранньомодерної України». Позаавдиторна форма заняття дала змогу відвідати сам замок, котрий має цікаву історію впродовж ранньомодерної доби краю, оглянути наявні там експонати. Із власниками твердині – Другетами – пов’язаують створення в краї єзуїтського колегіуму, де викладали предмети за зразками найкращої програми ранньомодерної європейської освіти, що давало змогу здобути добрі знання і підготовку безпосередньо на Закарпатті.

Тож студенти радо поринули в атмосферу давніх часів – після екскурсії зізнавалися: було дуже пізнавально й цікаво.

Окрім огляду експонатів, заглибилися в історію самого замку, з’ясували роль його власників в історії краю ранньонової доби. Зокрема, трохи зупинилися на історії Ужгородської унії 1646 р., котра відбулася в замковій церкві св. Юрія. Цю пам’ятку, до речі, досліджували археологи УжНУ Володимир Мойжес та Ігор Прохненко разом зі студентами-істориками.

Сам замок після втрати ролі оборонної споруди був переданий Мукачівській греко-католицькій єпархії, де розмістили Ужгородську богословську семінарію, котра століттями залишалася єдиним вищим навчальним закладом краю.

Вдалося роздивитися чимало давніх експонатів, ікон, фресок, картин, що зафіксували постаті людей тих часів тощо.

Дуже атмосферною виявилася каплиця семінарії, створена в найбільшому лицарському залі замку. Аж не вірилося, що на цьому місці в далекі століття тому навчалися, молилися, тут відбувалися особливі події…

Багатьох вразила фраза, викарбувана на шаблі польського короля Стефана Баторія, котрий, вважається, сприяв збільшенню реєстру козацтва ранньомодерної доби в Україні. Напис у перекладі з латини означає: «Удачу дарує нам Бог, а перемогу здобуваємо самі». Цей вислів актуальний і сьогодні, коли український народ з Божою допомогою, але силами й залізною волею справжніх героїв-воїнів, як колись козаки, успішно борються з підступним ворогом.

Студенти ФІМВ зблизька знайомилися з ранньомодерною історією нашого краюДля студентів-істориків екскурсія стала справді пізнавальною, корисною для засвоєння курсу, розуміння й осягнення історичної доби через її матеріальні артефакти. Без цього неможливо повноцінно зрозуміти епоху. Вдячні керівництву музею за сприяння заходу, що серед іншого є й продовженням плідної співпраці між УжНУ та краєзнавчим музеєм.

Віталія Мошкола,
студентка ІІІ курсу ФІМВ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.