Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти й викладачі відділення журналістики долучилися до Радіодиктанту національної єдності

Медійна молодь задоволена враженнями від всеукраїнського заходу, головним організатором якого є «Українське радіо»

0 324

Студенти й викладачі відділення журналістики долучилися до Радіодиктанту національної єдності

Сьогодні, 9 листопада, відзначають День української писемності та мови. З нагоди цього свята уже 21-й рік поспіль влаштовують всеукраїнський Радіодиктант національної єдності, головним організатором якого є «Українське радіо».

Цього року диктант читав український письменник Юрій Андрухович, який водночас є й автором тексту. До методичної роботи над Радіодиктантом долучилася Лариса Масенко — українська мовознавиця, професорка кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України.

Трансляція розпочалася о 10 ранку за Києвом. Усіх учасників ознайомили з правилами написання диктанту, а також познайомили з учасниками всеукраїнського флешмобу з різних куточків світу та представниками національних спільнот в Україні, які вирішили також долучитися до акції. Диктант мав назву «Слідом за пам’яттю».

Писали диктант і студенти ІІІ курсу відділення журналістики разом зі своїми викладачами Галиною Шумицькою та Галиною Шаповаловою.

Студенти й викладачі відділення журналістики долучилися до Радіодиктанту національної єдності
Студенти й викладачі відділення журналістики долучилися до Радіодиктанту національної єдностіМайбутні фахівці в галузі реклами  та піару розповіли про свої враження після написання диктанту: «Цікаво взяти участь в 21 Радіодиктанті національної єдності, особливо коли разом з тобою пишуть тисячі людей. Було складно, тому що автор диктував досить швидко, але я не намагався написати без помилок, а хотів просто мати задоволення від процесу» (Артур Логойда); «Чудово, що ми змогли зібратися хоча б онлайн і долучитися до важливої акції. Бонусом є перевірка наших знань. Мій набуток – заряд позитиву та новий досвід» (Ольга Барановська); «Сьогодні мені випала можливість згадати свої шкільні роки та взяти участь у написанні Радіодиктанту національної єдності. Для мене це чудова можливість перевірити знання з правопису і т. д.» (Єлизавета Адженілок); «Сьогодні я вперше писав Радіодиктант національної єдності, і це було суперово! Текст був цікавим, а головне – він викликав у мене позитивні емоції» (Микита Педченко); «Це був перший раз, коли я писав диктант у такому форматі. Я навіть не підозрював, що таким чином його можна писати. Креативний спосіб відзначити День української писемності та мови. Я дістав максимальне задоволення від написання диктанту: було складно, але дуже цікаво» (Георгій Шіман).

Студенти-журналісти відгукнулися про участь в акції так: «Відчула на собі неабияку відповідальність. Головне – уважно слухати текст і звертати увагу на паузи. Щаслива, що долучилася до українців, які писали національний радіодиктант з усіх куточків світу» (Аліса Остолош); «Неймовірно гарний текст. Було трохи зашвидко, але старалася встигати. Сподіваюся, що зробила небагато помилок. Ще зі школи з’явилася звичка щороку писати диктант національної єдності, і я рада, що в межах дисципліни «Практична стилістика» ця традиція продовжилася» (Анастасія Лабик); «Цьогорічний диктант мені дуже сподобався. Передусім завдяки диктору. Юрій Андрухович справді майстер слова, і ми всі мали змогу насолодитися його майстерністю. Диктант – прекрасна нагода вшанувати єдність українців всередині держави та далеко за її межами і показати, що Україна єдина. Україна понад усе» (Юлія Дердюк); «Я пишу диктант щороку, і щоразу враження і емоції від нього інші. Цьогорічний диктант був емоційно наповнений і було відчутно, що автор вклав у свій текст частинку себе. Вважаю, що такий флешмоб – чудова можливість для українців укотре довести, що наша мова – дзеркало народу» (Тетяна Білинець).

Перевіряти диктанти українців будуть члени спеціальної комісії. Організатори повідомили, що ті люди, які напишуть текст без помилок, отримають подарунки.

Ольга Барановська, Аліса Остолош,
студентки відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.