Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Освітній проєкт для викладачів словацьких кафедр і вчителів словацької мови завершився воркшопом доцента Пряшівського університету

Проєкт «Підтримка викладання словацької мови та літератури в школах Закарпатської області України» ініційований професоркою, лекторкою кафедри словацької філології УжНУ Яною Кесселовою

0 150
4 листопада відбувся завершальний воркшоп у межах проєкту «Підтримка викладання словацької мови та літератури в школах Закарпатської області України (0494/UA/2021)», ініційованого професоркою, лекторкою кафедри словацької філології УжНУ Яною Кесселовою. Проєкт, що тривав цілий рік, став можливим завдяки фінансовій підтримці Бюро словаків, які проживають за кордоном, а також партнерам – Міністерству освіти, науки та спорту Словаччини, Генеральному консульству Словацької Республіки в Ужгороді, лекторату словацької мови та культури в Ужгороді. Учасниками стали не тільки освітяни й студенти із Закарпаття, а й представники словацьких відділень з університетів Львова і Дніпра.

Освітній проєкт для викладачів словацьких кафедр і вчителів словацької мови завершився воркшопом доцента Пряшівського університетуЗавершальний воркшоп провів доцент Пряшівського університету Мартин Климович. Він презентував інтерактивні методики, які допоможуть дітям і студентам у створенні, стилізації текстів словацькою мовою, та загалом сприятимуть вивченню мови. Пан Мартин розпочав свою доповідь із проблемної ситуації: продемонстрував на екрані вправу з відомого підручника для школярів. Пояснив, що завдання досить складне, окрім того, не зовсім правильно сформульоване. Після короткого обговорення запропонував учасникам самостійно скласти тексти на основі асоціацій: спочатку назвати улюблену тварину, підібрати прикметники, відтак назвати одну річ і теж схарактеризувати її тощо. Мартин Климович переконаний: потрібно застосовувати ті методи, які будуть подобатися дітям. Аби написати твір, його тема має цікавити школярів; важливо, щоб був адресат; потрібно розуміти зміст роботи і мати стратегію створення тексту. Якщо педагог пропонує складні, часом не дуже зрозумілі завдання, дитина може остаточно втратити інтерес до словацької мови.

Освітній проєкт для викладачів словацьких кафедр і вчителів словацької мови завершився воркшопом доцента Пряшівського університету «Попри те, що пан Мартин давав поради переважно вчителям шкіл, вони є корисними й для викладачів та студентів, особливо з метою створення вправ. Дуже добре, що була можливість попрактикуватися, скласти вправи, та на основі цього зробити висновки. Попередні заходи в рамках проєкту були також цікаві, організовані у формах віртуальної екскурсії Словаччиною, лекцій, воркшопів, що стосувалися лінгвокраїнознавства, методики викладання мови та літератури тощо», – розповіла доцентка кафедри словацької філології Леся Буднікова.

Її колега – доценка Львівського національного університету імені Івана Франка Зоряна Гілецька наприкінці воркшопу також підкреслила користь подібних заходів та освітнього проєкту загалом. Зазначила, що разом зі студентами із задоволенням прослухала воркшоп і переконалася в ефективності вивчення мови через гру, розвиток творчого письма, асоціативного мислення.

Освітній проєкт для викладачів словацьких кафедр і вчителів словацької мови завершився воркшопом доцента Пряшівського університетуНаприкінці воркшопу Яна Кесселова підсумувала освітній проєкт, оголосила про завершальні заходи, а Мартин Климович представив методичні розробки, які підготував спільно з колегами.

Окрім освітніх заходів, що тривали впродовж року, результатом проєкту стане збірник наукових праць, методичних рекомендацій для вивчення мови під назвою «Словацька мова як іноземна в школі». Проєкт корисний для освітян і тим, що дозволяє в онлайн-форматі пройти стажування, підвищити кваліфікацію. Вручення сертифікатів учасникам заплановано на грудень у Генеральному консульстві Словацької Республіки в Ужгороді.

Віта Чулей, студентка відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.