Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Молодь юридичного факультету поглиблювала знання про судоустрій Німеччини завдяки європейським фахівцям

Доктори права з Гамбурга Корнелія Вьольк та Андерс Леопольд влаштували відкриту лекцію для студентів спеціальностей «Правознавство» та «Міжнародне право», а також зустрілися за круглим столом із професорсько-викладацьким складом

0 277
Днями на юридичному факультеті УжНУ з нагоди святкування 25-річчя підрозділу провідні правники Німеччини влаштували відкриту лекцію для студентів спеціальностей «Правознавство» та «Міжнародне право», а також зустрілися за круглим столом із професорсько-викладацьким складом.
Андерс Леопольд проводить лекцію
Андерс Леопольд проводить лекцію
Корнелія Вьольк
Корнелія Вьольк

У гості до наших правників завітали суддя Земельного суду Гамбурга доктор права Корнелія Вьольк (dr. Cornelia Wölk), котра була експертом РЄ в Україні щодо питань судової реформи й нині працює в Міністерстві юстиції Німеччини, та доктор права Андерс Леопольд (dr. Anders Leopold), котрий є суддею Соціального апеляційного суду Гамбурга. Співпраця із закордонними науковцями триває з 2016 року з ініціативи кафедри господарського права юрфаку.

Розповідали студентам про судоустрій Німеччини як провідної європейської держави у правничій сфері. Пані Корнелія більш широко розкрила тему «Загальна система судоустрою Німеччини», а Андерс Леопольд зупинився на системі соціальних судів Німеччини. Варто зауважити, що в Україні поки що такого органу немає.

«Розвинуте соціальне право є критерієм цивілізованості суспільства. У Європі це йменують правами другого покоління, які забезпечують гідний рівень життя. Німеччина є для нас прикладом саме соціальної держави. А з огляду на політичні перспективи України в майбутньому, тобто вступ до ЄС, ми повинні виконати вимоги, що містить Угода про асоціацію. У тому числі й ті, що стосуються соціальних прав. Тільки тоді матимемо шанс претендувати на членство у європейській спільноті. В Угоді міститься й вимога уніфікації законодавства. Уніфікація ж починається з того, що потрібно подивитися, які в ЄС закони і як вони там працюють. Тим більше в такій провідній країні Євросоюзу, як Німеччина, де правова система є модельною щодо до багатьох інших держав», – розповідає заступник декана юрфаку УжНУ Вадим Рошканюк, наголошуючи на важливості таких зустрічей.

Під час круглого столу
Під час круглого столу
Ярослав Лазур та закордонні гості
Ярослав Лазур та закордонні гості

Після зустрічі зі студентами закордонні науковці за круглим столом поспілкувалися з колективом юридичного факультету. Обговорювали судоустрій, процесуальне право і соціальне право Німеччини й систему соціальних судів. Залишили бібліотеці підрозділу цінний подарунок – коментовані кодекси, видані останніми роками. З огляду на євроінтеграційні процеси, для нас є важливим німецьке розуміння певних принципів, котре може відрізнятися від нашого. Саме цьому сприятимуть коментарі німецьких юристів.

Варто зауважити, що до ювілею факультету цінну фахову літературу, а саме науково-практичні коментарі до Конституції України та ряду кодексів, було презентовано й від Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України. Її вручили представники першого випуску юрфаку УжНУ – директорка Інституту, заслужений юрист України, доктор юридичних наук Катерина Чижмарь та народний депутат, доктор юридичних наук Юрій Чижмарь.

Такі зустрічі й подарунки, безумовно, сприяють розвитку й розквіту факультету. За словами Вадима Рошканюка, співпраця з німецькими колегами продовжуватиметься, тим більше, що нині є можливості серйозної спільної роботи щодо вдосконалення навчальних курсів, пропозиції стосовно внесення змін до законодавства тощо. Конкретні її форми визначать пізніше, наразі триватиме етап підготовки, вивчення теорії за допомогою презентованих видань. Однак уже намічена участь нашої делегації у подібних заходах (круглих столах, конференціях) у Німеччині.

Молодь юридичного факультету поглиблювала знання про судоустрій Німеччини завдяки європейським фахівцямНімецьке право є зразком для багатьох країн, адже чимало реформ мають корені саме в Німеччині. Чимало європейських правових систем беруть за основу німецьку систему. З огляду на це варто відзначити, що студенти-правники здобули неоціненний досвід при спілкуванні з лекторами, почули змістовні й конструктивні доповіді, мали можливість ставити питання. Німецькі колеги мають надзвичайно високий рівень фахової підготовки, який за допомогою таких заходів можуть переймати наші юристи, аби надалі вдосконалювати правничу галузь України відповідно до європейських стандартів якості.

Катерина Хижняк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.