Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Тарас Кремінь: EFNIL ухвалила заяву на захист національних мов і мовного законодавства

Декларація сприятиме захисту, зміцненню ролі і статусу всіх національних мов ЄС, української зокрема, яка після вступу нашої держави до Європейського Союзу стане однією з його офіційних мов

0 52

Тарас Кремінь: EFNIL ухвалила заяву на захист національних мов і мовного законодавства

Європейська федерація національних мовних інституцій на засіданні 20-ї Генеральної асамблеї федерації ухвалила заяву, спрямовану на захист національних мов та мовного законодавства. Про це за результатами засідання Генасамблеї повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За його словами, мовні інституції Європи занепокоєні тим, що мовні практики міжнародних корпорацій обмежують мовну різноманітність ЄС, загрожують підтримці європейської багатомовності та не відповідають принципам резолюції Європарламенту від 11 вересня 2018 року щодо рівності мов у цифрову добу (2018/2028 (INI)) та втручаються, зокрема, в національне мовне законодавство. Йдеться, зокрема, про можливість вибору мов в електронних засобах зв’язку та в інтернеті.

– Деякі компанії пропонують продукти та послуги на європейському ринку, що дозволяють користувачам вибирати між різними варіантами англійської мови, але не пропонують вибору всіх 24 офіційних мов Європейського Союзу, – йдеться у заяві.

Тарас Кремінь
Тарас Кремінь

Тарас Кремінь зазначив, що члени EFNIL наполягають на тому, що Європейський Союз повинен забезпечити доступ громадян до великих медіаплатформ і послуг на всіх національних та регіональних мовах Європи, наголошуючи, що недоступність популярного медіаконтенту  національними і регіональними мовами хоча б у перекладі може призвести до зменшення ролі цих мов, змін їхнього статусу й використання в конкретному суспільстві на користь більш домінуючих мов, а також (особливо серед дітей) – до погіршання засвоєння мови, а отже, мовних навичок.

«Ми підтримали цю заяву, адже на прикладі реалізації нашого закону про державну мову переконалися, що нормативне регулювання може бути ефективним інструментом захисту державної мови від тиску російської мови, яка донедавна домінувала в багатьох сферах. Як і країни ЄС, ми стикаємося і з проблемами порушення мовних прав українців. Тож переконаний, що ухвалена заява сприятиме захисту, зміцненню ролі і статусу всіх національних мов ЄС, в тому числі й української, яка після вступу до нашої держави до Європейського Союзу стане однією з його офіційних мов», – зауважив Уповноважений.

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.