Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У студпросторі УжНУ навчали рятувати життя

Під час тренінгу волонтерка Червоного Хреста, керівниця міжнародного благодійного фонду «Національний ренесанс» Оксана Брунцвик показала молоді алгоритми дій у разі підозри на інсульт, інфаркт, при удавленні, епіліпсії тощо

0 128
У першому студпросторі УжНУ AuraAcademica знову багато молоді. Минулого тижня зацікавлені студенти з усіх факультетів вчилися рятувати життя на тренінгу «Надання першої медичної допомоги».

У студпросторі УжНУ навчали рятувати життяКурс влаштувала лікарка швидкої медичної допомоги, волонтерка Червоного Хреста, керівниця міжнародного благодійного фонду «Національний ренесанс» Оксана Брунцвик.

Лекторка пояснює: «Мета заходу – навчити людей правильно надавати першу медичну допомогу, не розгубитися у екстримальних ситуаціях, і найголовніше – зберегти життя. Ці знання потрібні кожному, адже ніхто не застрахований від нещасних випадків. В Україні дуже мало тих, хто вміє надавати допомогу. Якщо у Європі це орієнтовно кожен другий, то в Україні – кожен десятий».

Оксана Брунцвик
Оксана Брунцвик

Курси мали теоретичну й практичну частину і відбувалися у формі вільної бесіди.

Розпочали з найголовнішого – алгоритму поведінки, коли побачив непритомну людину. Лікарка роз’яснила, чому важливо дотримуватися саме такої послідовності:

  • обережно підійти
  • перевірити притомість
  • відкрити дихальні шляхи
  • перевірити дихання
  • викликати швидку
  • 30 натискань і 2 вдихи
  • чекати приїзду швидкої.

Після ознайомлення зі схемою спробували навчати азів на практиці – правильно робити штучну вентиляцію легенів. Усі охочі мали нагоду випробувати вміння на манекені.

Також потренувалися рятувати і дітей, у тому числі немовлят. Виявляється, техніка і алгоритм тут інші! Так, і натиски, і вдихи мають бути меншої сили. Студенти могли досхочу попрактикуватися. Але, як зауважує тренерка, в реальних умовах доводиться проводити штучну вентиляцію легень не хвинину-дві, а набагато довше.

У студпросторі УжНУ навчали рятувати життяПротягом двогодинного тренінгу розглядали різні ситуації, коли людина може знепритомніти, та випадки, коли життю людини загрожує небезпека.

Наприклад, ознайомилися з алгоритмом дій при удавленні як у дорослих, так і у дітей. Щоб врятувати людину, тут недостатньо просто легенько бити її по плечах, як у серіалах, потрібні точні націлені виштовхувальні рухи та знання прийому Геймліха.

Розібрали відмінності інсульту та інфаркту і особливості порятунку потерпілих від цих недуг. Щоб зрозуміти, що в перехожого стався саме інсульт, достатньо попросити його зробити три прості речі: усміхнутися, підняти руку й поговорити з вами. Якщо при цьому кутик рота неприродно опускається, не вдається підняти одну з рук, мовлення нерозбірливе – це інсульт! Слід негайно викликати швидку. При інфаркті потерпілий відчуває панічний страх і біль в ділянці серця, який відходить на всю ліву частину тулуба – ліве плече, рука. У цьому разі потрібен нітрогліцерин, а далі – тільки допомога кваліфікованих медиків.

Також уже знаємо, як допомогти людині з епілепсією та при утопленні, при опіках та переохолодженні, як зупинити кровотечу.

Протягом усього заняття студенти намагалися моделювати найрізноманітніші життєві ситуації, з’ясовували, як правильно діяти в тих чи тих випадках.

У студпросторі УжНУ навчали рятувати життяНайцікавішим, певно, було розвінчування загальновизнаних фактів. Наприклад, опіки не можна змащувати олією чи сметаною, достатньо промити водою; язик не може запасти і його не треба витягати – достатньо відхилити голову назад; не можна висмоктувати отруту змії з рани тощо.

Слухачка курсу, студентка економічного факультету Іветта Горкій зауважує: «Важливо, що на курсах ми розвіяли багато міфів про те, як нібито слід надавати першу медичну допомогу,  з’ясували, чого точно не треба робити. Так зменшується ймовірність спричинити загибель людини через неправильні дії».

Дізналися й про цікаві факти – найдовша штучна вентиляція легень, яку виконували професійні медики, тривала 5 годин. А серед немедиків цей рекорд належить батькові, який за життя сина боровся 40 хв.

Результатами заходу пані Оксана задоволена, утім зауважує, що деякі студенти виявляли низьку активність,  соромлячись відпрацьовувати алгоритми на практиці. Проте це дуже важливо, адже збоку все здається простим і доступним, а на практиці зазвичай виникає купа проблем і запитань. До того ж специфіка легеневої реанімації вимагає витримки. Сподобалося, що студенти не соромилися ставити запитання, моделювали ситуації та спростовували міфи. Було видно, що їм цікаво і що ми недарма прийшли.

Студентка факультету іноземної філології Іванна Мазур прийшла на захід «за компанію», але зізнається, що не розчарована, й упевнена: при потребі зможе врятувати життя.

У студпросторі УжНУ навчали рятувати життяТакож лікарка пояснила: щоб набути цих життєво важливих навичок, достатньо мати бажання і трохи часу. Адже  будь-якої миті ви можете звернутися до волонтерів Червоного хреста, які залежно від швидкості набору групи проведуть тренінги з видачею відповідних сертифікатів, які дійсні і у європейських країнах. Причому волонтери виїжджають на різні місця та локації.

Бережіть себе, і ласкаво просимо до нашої «Аури» на корисні тренінги та інші заходи.

Галина Гичка – для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.