Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Угорські дипломати ознайомилися з досягненнями археологів УжНУ

0 16 206
В умовах агресії росії проти України питання культури, науки і освіти на певний час відійшли на другий план. На щастя, дуже швидко став помітний провал «бліцкригу», незламний дух нашого народу зірвав маску з обличчя «визволителів» і показав усьому світу потворну пику північно-східних прибульців. Оговтавшись від стану шоку, ми почали повертатися до ситуаційно стабільного життя в тиловій сфері. Колективно формували міцний плацдарм для інтенсифікації розвитку української нації, сталі кроки якого з віків минулих в сторіччя майбутні не бачить хіба що заплющене око.

Угорські дипломати ознайомилися з досягненнями археологів УжНУВ Ужгородському національному університеті керівництво вишу і Волонтеріат у вільний від основної роботи час узяли на себе відповідальність за забезпечення максимально можливих комфортних умов для вимушених переселенців, які значно поповнили демографічну нішу Закарпаття, реалізації низки інших соціально важливих ініціатив, насамперед – максимальної допомоги ЗСУ.

Злагоджені кроки ужнівських волонтерів дали добрі плоди. А з початком навчального року  науково-педагогічні працівники всіх підрозділів УжНУ продовжили сталу роботу. Адже щоденна кропітка праця кожного вишівця – від викладача до студента – примножує здобутки Ужгородського університету, який в умовах війни відзначив 77-річний ювілей.

Долучилися до творчого процесу й археологи, які з ентузіазмом узялися за виконання своїх посадових і позапосадових обов’язків. Камеральне опрацювання, фондування матеріалів і популяризація досягнень університетської експедиції полиця за полицею збагачували приміщення Археологічного музею ім. Е.А. Балагурі.

Але музей не може існувати без відвідувачів, які своїми поглядами вдихають нове життя в мовчазні артефакти давно минулих епох. Тільки так в уяві знов оживають сторінки давньої історії, миттєвості життя закарпатського люду від доби каменю до середньовіччя. Група за групою потягнувся ланцюжок відвідувачів, спраглих знань і нових емоцій. Діти, школярі, студенти, краєзнавці, вимушені переселенці… проходили свій маршрут біля музейних вітрин, несучи з собою частинку тепла, навіяного згадками про героїчних предків.

В один із, на перший погляд, буденних днів на порозі свого другого дому археологи зустрічали й представницьку групу угорських дипломатів. Генеральний консул Йожеф Бачкаі, секретар Міністерства іноземних справ з питань східного партнерства Адам Штіфтер, інші консули увійшли до експозиційної зали й на годину пірнули в світ закарпатської минувшини. Простуючи від вітрини до вітрини, слухали розповідь Марії Жиленко, яка мандрувала разом із гостями як професійний гід, презентуючи «перлину УжНУ». Кам’яний вік, доба бронзи, кельти, даки, римський час… Найбільші емоції викликали експонати доби середньовіччя, які міцно пов’язують історію українців і угорців Срібної землі. Відчувши подих століть, поважна дипломатична місія надовго затримувалася біля кожної вітрини й діставала вичерпні відповіді на свої запитання. А далі був обмін книжками, спільні світлини, огляд камеральної лабораторії і, зрозуміло, плани на зміцнення співпраці в галузі спільного дослідження закарпатської давнини.

Угорські дипломати ознайомилися з досягненнями археологів УжНУНа фініші плідної зустрічі зупинилися й біля виставки «Університет під час війни», організованої Марією Майороші за підтримки Волонтеріату УжНУ. Біля фронтальної зони ректорату шановані дипломати разом із науковцями університету зробили низку колективних фото і резюмували перспективні плани співпраці. Після цього авто консульства рушило своїм маршрутом, а годинник історії почав відлік очікування нових дружніх візитів угорських дипломатів.

За інформацією доцента кафедри археології, етнології
та культурології Ігоря Прохненка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.