Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужнівці допомагають повернути туристичну привабливість зруйнованому Квасівському замку

Проєкт «Відновлення туристичної привабливості історичного Соляного шляху» реалізовують за фінансування Європейського Союзу – на черзі Королевський і Вишківський замки

0 376

Ужнівці допомагають повернути туристичну привабливість зруйнованому Квасівському замку

Колись тут вирувало життя, а нині просякнуті історією стіни ледь видно з-за чагарників. Квасівський замок у Берегівському районі стане одним із пунктів туристичного маршруту «Соляний шлях». Допомагають у цьому волонтери-ужнівці. У ці вихідні на території замку триває акція «Чистий простір», покликана вивільнити його з полону кущів і дерев та відкрити оку туриста.

Проєкт «Відновлення туристичної привабливості історичного Соляного шляху» реалізовують у рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 за фінансової підтримки Євросоюзу.

Михайло Данканич
Михайло Данканич

«У рамках проєкту ми запланували акції з прибирання трьох об’єктів, які належали до цього шляху. Йдеться про Квасівський, Королевський і Вишківський замки. Руїни у Квасові й Королеві найбільш захаращені, тому ми дуже хочемо, аби вони показалися з тих кущів і стали доступними для відвідувачів», – каже директор Агентства регіонального розвитку «Закарпаття» Михайло Данканич.

Зі слів пана Михайла, надалі тут встановлять дорожні знаки, інформаційні табло про об’єкт, а також мініскульптурки торговцям сіллю. Усе це – задля туристичної привабливості місця.

Поволонтерити сюди приїхали представники кафедри соціології і соціальної роботи ФСН та їхні колеги із кафедри археології, етнології та культурології ФІМВ. Долучилися до участі в акції і колишні та нинішні учасники курсів Україна-Норвегія. Роботу починали ще вдосвіта.

Федір Шандор
Федір Шандор

Туризмознавець Федір Шандор про потенціал цього місця каже: «Тут велика річка Боржава. Цього достатньо. Тут можуть відбуватися сплави, риболовля, туристичний маршрут «Боржавський шлях», вже готуємо тутешні етнопродукти. Ця локація дещо відірвана від інших, а тепер, під час карантину, всі шукають нові малолюдні місцини. Ось – будь ласка. Уже бачимо з власного досвіду: коли ми розчистили чайну плантацію під Мукачевом, це стало свого роду сенсацією. Сьогодні туди їдуть туристи не лише місцеві, а й київські. Нехай і це місце стане не менш привабливим».

Ігор Прохненко
Ігор Прохненко

Замок у Квасові – не просто приваблива туристична атракція. Це ще й цікавий історичний об’єкт усеукраїнського масштабу, запевняє історик Ігор Прохненко.

«На території України замків Угорського королівства не так багато. Вони лише на Закарпатті. А значить ця фортеця уже цікава та унікальна. Квасівський замок – один із тих, що добре вкладається у структуру середньовічного зодчества і побудований за всіма його законами. Закарпаття було найбезпечнішим регіоном всього Угорського королівства. І це давало можливість його розвивати тоді, коли у королівстві були неспокійні часи», – пояснює науковець.

Уже наступного тижня аналогічні роботи триватимуть на території Королевського замку. А ще за тиждень очищуватимуть замок у Вишкові. Допомогти можуть усі охочі. Волонтерам забезпечать проїзд і харчування. Щоб долучитися, стежте за анонсами подій на сторінці АРР «Закарпаття».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.