Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

УжНУ реалізує Міжнародний проєкт упровадження дуальної освіти «Інтеграція дуальної вищої освіти в Молдові та Україні – COOPERA»

Підрозділом, що долучився до реалізації такого «пілоту» в Ужгородському університеті, став економічний факультет, який має певні напрацювання і добрі традиції співпраці з провідними роботодавцями в регіоні і за його межами

0 197
УжНУ реалізує Міжнародний проєкт упровадження дуальної освіти «Інтеграція дуальної вищої освіти в Молдові та Україні – COOPERA»Проєкт реалізується в рамках програми ЄС Erasmus + програмний напрям «Співпраця в галузі інновацій та обмін передовою практикою»/ «Cooperation for innovation and the exchange of good practices», дія (КА2) «Нарощування потенціалу у вищій освіті»/«Capacity Building in Higher Education», категорія «Розвиток сектору вищої освіти у суспільстві в цілому», предметна галузь «Співпраця між університетом та підприємствами».
Метою проєкту є інтеграція дуальної вищої освіти (Dual Higher Education – DHE) у країнах-партнерах, а також розвиток навичок працездатності, підвищення релевантності навчання студентів відповідно до актуальних потреб професійного світу, досягнення більшої економічної ефективності та соціальної інтеграції.

Його конкретні завдання – насамперед визначити потреби і вимоги компаній у різних галузях промисловості та бізнесу щодо дуальної вищої освіти та знайти компанії, готові брати участь у пілотному впровадженні моделі і навчальних програм.

Відповідно важливим напрямком реалізації ініціативи є розробка гнучкої та універсальної моделі дуальної вищої освіти для підтримки різних потреб та інтересів роботодавців, закладів вищої освіти та студентів, а також напрацювання рекомендацій ЗВО щодо впровадження дуальної вищої освіти у вітчизняних умовах. Цей напрям проєктної роботи реалізуватиметься за підтримки Міністерства науки і освіти України з участю керівництва університетів – представників робочих груп, відповідальних за національну і університетську політику з питань упровадження дуальної освіти (COOPERA National Policy Task Force Group – NPTFG). Результатом такої діяльності має стати напрацювання рекомендацій щодо внесення змін до законодавства та нормативних актів для адаптації дуальної вищої освіти в країнах-партнерах, якими є Україна та Молдова.

Надзвичайно важлива складова реалізації проєкту – апробувати і тестувати зміни і конкретну модель дуальної вищої освіти в університеті, створену на основі розробленої загальної моделі, реалізуючи її під час проєкту, та аналіз досягнутих результатів і викликів. Підрозділом, що долучився до реалізації такого «пілоту» в УжНУ, став економічний факультет, який має певні напрацювання і добрі традиції співпраці із провідними роботодавцями в регіоні і за його межами, а також відповідний рівень і готовність студентів долучатися до таких програм фахової підготовки.

УжНУ реалізує Міжнародний проєкт упровадження дуальної освіти «Інтеграція дуальної вищої освіти в Молдові та Україні – COOPERA»Реалізація цього великого структурального проєкту розрахована на три роки. Офіційний старт – 15 січня 2021 року, загальна тривалість – до 14.01.2024. Незважаючи на об’єктивні умови, пов’язані з карантином, що впливають на графік і формат заходів, більшість із яких – онлайн, з моменту початку у Zoom проведено 2 великі зустрічі консорціуму, до складу якого входять два центральноєвропейські університети-партнери – Вища школа Баден-Вюртемберг (Німеччина) та Університет Лайда (Іспанія), східноєвропейскі – Варненський університет управління (Болгарія), Академія вищої школи (Польща), Інститут досліджень та розвитку європейської політики (Словенія), а також університети країн-партнерів з Молдови – Академія економічної освіти, Технічний університет, Вільний міжнародний університет, Міністерство освіти, культури та досліджень Молдови. До партнерства вітчизняних університетів ввійшли ДВНЗ «УжНУ», Університет КРОК (Київ), Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Одеський національний економічний університет (ОНЕУ) та Міністерство освіти і науки України.

УжНУ реалізує Міжнародний проєкт упровадження дуальної освіти «Інтеграція дуальної вищої освіти в Молдові та Україні – COOPERA»У рамках десимінаційних заходів у процесі реалізації проєкту на запрошення молдовських партнерів координаторка проєкту COOPERA від УжНУ Тетяна Бутурлакіна долучилася до роботи розширеного круглого столу за проєктом ЄС Erasmus Jean Monnet Network ENACTED «Поширення участі акторів Європейського Союзу у Східному партнерстві / EU Actorness in the Eastern Partnership», де доповідала на тему «Дуальна система вищої освіти як міжнародний і європейський стандарт» / «Dual Education System for Higher Education as International and European Standard» (Academy of Economic Studies of Moldova, Chisinau, Moldova, May 21st, 2021).

УжНУ реалізує Міжнародний проєкт упровадження дуальної освіти «Інтеграція дуальної вищої освіти в Молдові та Україні – COOPERA»Оскільки одним із етапів реалізації стане безпосереднє впровадження через «пілотування» – розробки, імплементації та адаптації навчальних планів і робочих програм підготовки фахівців з числа студентів економічного факультету, проєктна робоча група у складі представників керівництва і професорсько-викладацького складу кафедр фінансів і банківської справи (завкафедри В.І. Варцаба), економічної теорії (завкафедри О.С. Молнар), декана факультету В.В. Сержанова, заступника декана з навчально-методичної роботи А.О. Шуліко, доцентів К.А. Сочки, В.М. Герзанича (голови Асоціації студентів та випускників економічного факультету УжНУ), Т.О.Бутурлакіної (директорки Центру кар’єри УжНУ, координаторки проєкту COOPERA) провела робочі зустрічі, де було обговорено організаційні вимоги проєкту, актуальні завдання і виклики. Нині триває робота щодо залучення роботодавців з числа підприємств, компаній і представників бізнесу профільних галузей і сфер діяльності до співпраці в рамках дуальних програм у роботі із студентами, оцінки їх потреб і запитів  через опитування.

Інформаційно-організаційний супровід і координація проєктної діяльності забезпечується відділом  міжнародних зв’язків УжНУ, де можна знайти більш детальну інформацію про проєкт за програмою Erasmus + «Інтеграція дуальної вищої освіти в Молдові та Україні – COOPERA»/«Integrating Dual Higher Education in Moldova and Ukraine – COOPERA» у розділі «Міжнародні проєкти» – https://www.uzhnu.edu.ua/uk/cat/projects-coopera та https://www.uzhnu.edu.ua/en/cat/irelations-projects.

Офіційний сайт проєкту COOPERA. Стежити за подіями також можна на сторінці проєкту COOPERA у соціальних мережах (Фейсбук) за посиланням.

Підготували Тетяна Бутурлакіна, Людмила Рішко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.