Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгороді презентували книгу «Петро Скунць у колі сучасників»

Уклали третє видання у серії, що започаткувала обласна бібліотека ім. Ф.Потушняка, – М. Бадида, О. Гаврош та І. Когутич за сприяння Ужгородської міської ради та народної депутатки України Іванни Климпуш-Цинцадзе

0 94

В Ужгороді презентували книгу «Петро Скунць у колі сучасників»

1 грудня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф. Потушняка відбулася знакова подія – презентація книги «Петро Скунць у колі сучасників». Видання присвячене відомому українському поетові, публіцисту, громадському діячеві та лауреату Національної премії ім. Тараса Шевченка Петру Скунцю.

Дату презентації обрано не випадково, адже цьогорічний перший день зими – то вже 32-а річниця референдуму про незалежність нашої держави. Петро Скунць очолював крайову організацію Народного руху України та був першим з тих, хто на Закарпатті боровся за український суверенітет.

Книга стала третім виданням у започаткованій обласною бібліотекою ім. Ф.Потушняка серії «У колі сучасників» (2017 року вийшов перший том про Івана Чендея, а 2018-го – другий – про Олексу Мишанича). Збірка підготована за сприяння Ужгородської міської ради та народної депутатки України Іванни Климпуш-Цинцадзе. Укладачами є М. Бадида, О. Гаврош та І. Когутич.

Іванка Когутич
Іванка Когутич

У книзі зібрані публіцистичні нариси Петра Скунця про його друзів і знайомих, спогади сучасників про митця, а також інтерв’ю з поетом та вибрана бібліографія. Серед авторів спогадів – політичний соратник письменника Павло Чучка-молодший, журналісти Петро Часто, Віктор Дрогальчук, Василь Ільницький, письменники Христина Керита-Вароді, Олександр Гаврош, Сергій Федака та інші.

Розпочали презентацію з перегляду відео з дня проголошення Акту незалежності України та спогадів про референдум 1991 року. Також протягом заходу переглядали архівні кадри інтерв’ю Петра Скунця телеканалу Тиса-1. Поет розповідав про те, чому очолив рух за незалежність на Закарпатті та зачитував власні поезії.

Оксана Кузьма
Оксана Кузьма

«Ця книжка не претендує на вичерпність. Вона лише намагається за допомогою окремих клаптиків скласти уявлення про непересічну особистість, людину-титана, не тільки поета, а й громадського діяча», – зазначила модераторка заходу Іванка Когутич.

Долучилися до створення книги й науковці кафедри української літератури УжНУ. Завідувачка цього підрозділу Оксана Кузьма каже: «Мені здається, що в серії дуже вдала назва, оскільки ми тепер усі в одному колі. Хочеться, щоб робота продовжувалася, щоб бібліотека не зупинялася і щоб це коло розширювалося. Ця праця вічна. Тут закладено справжній дух і потреба дбати про тих людей, що творять Україну».

Голова Комітету ВР з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь не змогли доєднатися до зустрічі, але надіслали свої відеопривітання. У них наголосили на важливості таких видань для збереження історичної пам’яті українського народу, а також висловили підтримку для продовження серії книг «У колі сучасників».

Наталія Скунць
Наталія Скунць
Богдан Андріїв
Богдан Андріїв

Серед почесних гостей на презентації були присутні донька і син Петра Скунця – Наталія та Микола. «З літературними портретами, які писав мій батько, я знайома давно, постійно їх перечитую. Найбільш цікавими для мене були спогади сучасників. Їх точно має бути значно більше. Думаю, ще відшукають написані та напишуть нові. Хтось, на жаль, уже не зможе поділитися своїми спогадами… Це дуже цікаве покоління. Я, мабуть, навіть назву його величним. Захоплююся їхньою силою та величчю», – ділиться пані Наталія. Відтак вона зачитала вірш батька «На повороті».

Завітав на захід і голова Ужгородської міської ради Богдан Андріїв. Він подякував колективу обласної бібліотеки ім. Потушняка за зусилля, докладені до створення цієї книги. Крім цього, очільник міста анонсував, що найближчим часом на розгляд сесії міської ради буде винесене питання про перейменування вулиці Федора Достоєвського на вулицю Петра Скунця.

Соратник поета, кандидат філологічник наук Павло Чучка прийшов на захід не з порожніми руками. Приніс із собою найсолодший примірник – торт «Ужгород» у вигляді книги. Пан Павло зауважив, що видання є цінним надбанням у вічній історії Петра Скунця.

Відтак бібліотекар Віктор Новграді-Лецо прочитав кілька поезій Петра Скунця.

Своїми спогадами про видатного митця ділилися також поетеса Христина Керита-Вароді та відомий закарпатський журналіст і редактор, колишній очільник управління інформації та зв′язків із громадськістю облдержадміністрації, силами якого світ побачило кількадесят видань доробку крайових літераторів, Віктор Дрогальчук.

Присутній на презентації директор Інформаційно-видавничого центру УжНУ Василь Ільницький зауважив, що велич поета по-справжньому зможуть оцінити лише наступні покоління. Тому надзвичайно важливим вважає вивчення його творчості в межах шкільної програми.

В Ужгороді презентували книгу «Петро Скунць у колі сучасників»Книгу «Петро Скунць у колі сучасників» видали накладом у 150 примірників. Укладачі сподіваються, що охочі зможуть ознайомитися з цією працею, адже саме такі видання сприяють збереженню пам’яті про борців за українську незалежність для майбутніх поколінь.

Анастасія Лабик,
відео – Закарпатської ОУНБ ім. Ф. Потушняка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.