Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Викладачка і письменниця зі Словаччини ділилася порадами, як працювати з художнім текстом і розвивати культуру читання

Лекторка кафедри словацької філології Яна Кесселова організувала для викладачів і студентів з України участь в онлайн-презентації Анни Тімкової Лазурової книг про розвиток культури читання серед дітей та підлітків

1 94
Кафедра словацької філології з ініціативи лекторки словацької мови і культури Яни Кесселової продовжує навчально-просвітницькі зустрічі для українських вишів. 30 листопада викладачі й студенти з Ужгорода, Києва, Львова, Дніпра, Кошиць в онлайн-форматі відвідали презентацію книг про розвиток культури читання серед дітей та підлітків.
Яна Кесселова
Яна Кесселова

Видання «Svetom COOLtových kníh pre deti» та «Svetom COOLtových kníh pre násťročných» є результатом праці 11 авторів і були упорядковані Давидом Дзяком та Іветою Гал Джевецькою. Представила їх викладачка і письменниця філософського факультету Пряшівського університету Анна Тімкова Лазурова. Авторка поділилася порадами для роботи з художнім текстом як засобом для вивчення словацької мови. Книги корисні для всіх, хто навчає мови й літератури сучасну молодь, адже вчителі намагаються привабити дітей до читання, навчити їх аналізувати текст, а відтак і мати з того користь, позитивні емоції.

Яна Кесселова зазначила, що запрошена письменниця й викладачка Анна Тімкова Лазурова навчає інших саме того, що сама добре знає. Фокус дослідження магістрантки, PhD, – дидактика словацької мови та літератури, навчальна стилістика, креативне письмо, література для дітей і юнацтва. Після навчання у Пряшеві вона закінчила докторантуру в Банській Бистриці, а також працювала вчителькою словацької мови і літератури та початкової групи англійської мови в Снині. Крім дослідження тексту й перекладу, Анна пробує себе в літературі. У 2008 році видала поетичну збірку для дорослих «Hladná neha». Нині пише оповідання та вірші для дітей. Цього року вона підготувала спільну книгу з відомим письменником Петром Карпинським «Оповідання Кветі Гербара», яка здобула нагороду «Книга року–2023». Жінка виховує двох синів, тому добре знає про особливості навчання й зацікавлення літературою дітей і підлітків.

Анна Тімкова Лазурова
Анна Тімкова Лазурова

Свій виступ Анна Тімкова Лазурова розпочала крилатими фразами про читання, які її надихають, а також озвучила актуальні проблеми: як зацікавити дітей книгою в епоху цифровізації, як підтримувати інтерес до паперових видань. Наголосила, що читання є надзвичайно корисним для дітей і підлітків. Воно розвиває словниковий запас, фантазію, креативність, критичне мислення, емпатію, покращує пам’ять. Читання в парі з кимось, як це нерідко роблять батьки й діти, сприяє розвитку особистості.

Культура читання ґрунтується на принципах добровільності й вибірковості. Читання потрібно культивувати в родині, а читацькі компетенції здобуваються на уроках літератури в школі. Дитина має самостійно полюбити літературу. Нерідко любов пов’язана з психологічною потребою. Тому ефективними є літературні виховні години, під час яких вчитель пояснює зміст твору, авторський задум тощо, та й загалом відведено більше часу на роботу з літературою.

Викладачка і письменниця зі Словаччини ділилася порадами, як працювати з художнім текстом і розвивати культуру читанняУ другій частині презентації Анна Тімкова Лазурова провела невеликий воркшоп для студентів і викладачів словацької про читання у школі й поза нею. Запропонувала присутнім вправи для креативного письма, зокрема з використанням гаджетів, а також інтерактивні завдання для різновікової аудиторії.

Для творчої роботи з художнім текстом корисна збірка оповідань та віршів для дітей і підлітків «Kapitán Spomienka» (видавництво «Perfekt», 2019), яку підготували вчителі словацької мови із Закарпаття. Всі охочі могли ознайомитися з виданням перед презентацією.
Читання – на думку викладачки й письменниці Анни Тімкової Лазурової – це справжня цінність. Тож студенти, як майбутні вчителі словацької мови і літератури, мають пам’ятати про це під час професійної діяльності й послуговуватися художніми текстами як засобом для навчання й розвитку молоді.

Наталія Толочко
1 Коментар
  1. Як заохотити дітей та підлітків до читання? Своїми порадами поділилися викладачка і письменниця Словаччини - Ужгородська словакістика і б

    […] Svetom COOLtových kníh pre deti a Svetom COOLtových kníh pre násťročných nájdete tu: https://mediacenter.uzhnu.edu.ua/news/vykladachka-i-pysmennytsia-zi-slovachchyny-dilylasia-poradamy-… Prezentované knihy si môžete prečítať tu: […]

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.