Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгороді стартувала акція «Дитячий письменник за прилавком»

Першою частину свого творчого доробку читачам презентувала Маргарита Меденці

0 279
Маргарита Меденці
Маргарита Меденці
29 січня у книгарні «Кобзар» стартувала акція «Дитячий письменник за прилавком», приурочена до Дня дитячої книги в Україні, який відзначають 30 січня – у день народження сучасного класика дитячої літератури Всеволода Нестайка. Вперше захід провели у 2023 році як пілотний проєкт Міністерства культури та інформаційної політики. Зазначимо, що Ужгород – єдине місто, де проводиться ця акція.

Цьогорічний захід відкрила журналістка, дитяча письменниця Маргарита Меденці. Вона подякувала організаторам акції – Федору Шандору та Яношу Мешку – за можливість поспілкуватися зі своїми читачами. Відтак презентувала частину свого творчого доробку, серед якого збірки «Пташка дзеркальцю зраділа», «Усміхнений будинок», «Добрі казки та правдиві історії», «Де лихо безсиле», «Цуценя вибирає друзів». Юні читачі, які прийшли на презентацію, дуже потішили пані Маргариту своєю обізнаністю з її творчістю, освіченістю та щирим інтересом до бесіди з письменницею. Навіть запропонували Маргариті Василівні створити власний канал, де б вона могла розміщувати свої казки та вірші в авдіоформаті. Кажуть, із задоволенням будуть слухати😊. Письменниця пообіцяла подумати над таким проєктом.

В Ужгороді стартувала акція «Дитячий письменник за прилавком»Усміхаючись, літераторка зізнається: «Я завжди хвилююся перед зустріччю зі своїми маленькими читачами, бо вони дуже розумні й ніколи не знаєш, що спитають. Хоча я не боюся зізнатися, коли чогось не знаю. Боюся, що відповім якось не так. Сучасні діти дуже освічені, багато чим цікавляться. І, за моїми спостереженнями, побільшало малечі, яка любить читати. До речі, не всі полюбляють фантастику, фентезі як можна подумати. Часто чую від них, що хочуть читати про реальне життя».

Про нього Маргарита Василівна і пише. У її казках, присвячених екології, духовності, стосункам, більше правди, ніж вимислу. «Я сама вчуся, коли працюю над казкою. Обираю тему, шукаю щодо неї історичну, наукову інформацію, щоб діти, читаючи ніби казкову історію, водночас збагачувалися знаннями про реальне життя, вчилися. Тому в основі моїх історій більше правди, ніж фантазії. З цієї причини і пишу їх, на відміну від віршів, досить довго», – розповідає письменниця. До слова, деякі вірші пані Маргарити стали піснями і їх вивчають на уроках музики в молодшій школі.

В Ужгороді стартувала акція «Дитячий письменник за прилавком» Писати вірші, казки, як це часто буває, авторка почала для власних дітей, коли ті були малими. А потім вирішила видати. Розповідає: «Років 30 тому я чула від батьків, вихователів, що, мовляв, ви пишете дуже складною мовою, наші діти не розуміють багатьох слів. Мене тоді прикро вразили ці слова. І я твердо вирішила писати казки, щоб діти через зміст захотіли вчити мову, збагачувати словниковий запас, вчилися красиво висловлювати свої думки».

Цікаво, що серед 12 виданих збірок має письменниця й майже культове видання – «Цуценя вибирає друзів». Написана 45 років тому казка про власну собаку, сім’ю і нині має велику популярність серед читачів, причому різного віку. У чому секрет, пані Маргарита не знає, але тішиться, що на цій родинній історії виросло не одне покоління краян.

На запитання, яка з написаних книг улюблена, авторка жартує: «Та, що не написана і не видана. Думаю, вона ще попереду».

Нині Маргарита Василівна працює над наступною збіркою з 45 казок, левова частина яких буде присвячена темі екології.

Завершили зустріч книжковими подарунками з автографом авторки.

Галина Кришінець
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.