Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ дистанційно провели ХІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Педагогічні інновації у фаховій освіті»

Учасники форуму обговорили педагогічні, психологічні, філософські та соціальні проблеми сучасної фахової освіти в контексті інноваційного розвитку, означили головні сучасні виклики, що постали перед вищою школою

0 110
15 жовтня кафедра загальної педагогіки та педагогіки вищої школи факультету суспільних наук дистанційно провела ХІ всеукраїнську науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Педагогічні інновації у фаховій освіті». Мета заходу полягала в обговоренні педагогічних, психологічних, філософських та соціальних проблем сучасної фахової освіти в контексті інноваційного розвитку.

В УжНУ дистанційно провели ХІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Педагогічні інновації у фаховій освіті»Модераторка онлайн-зустрічі, кандидатка педагогічних наук, доцентка Олена Попадич розпочала конференцію вітальними словами й презентувала огляд тематичних рубрик форуму, які було представлено кількома напрямами: загальні питання розвитку і становлення освіти та самоосвіти; педагогічні, психологічні та соціальні засади фахової освіти; інноваційні технології навчання та виховання молоді; тенденції у модернізації діяльності системи неперервної освіти в контексті євроінтеграційних процесів; проблеми методології та методики професійної підготовки та діяльності фахівця.

Олена Олександрівна запропонувала змінити формат конференції: із заочної форми на дистанційну. Цю пропозицію підтримала Тетяна Якимович, кандидатка педагогічних наук, старша наукова співробітниця, доцентка кафедри теорії та методики технологічної освіти Львівського навчально-наукового центру професійної освіти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, зазначивши, що потрібно змінити і статус конференції – перевести її в розряд міжнародної, також додала, що тематика конференції є дуже актуальною.

Учасниці конференції
Учасниці конференції

Тетяна Дмитрівна зауважила, що світова практика багата на досвід розвитку, реструктуризації, реформування освітньої системи. Тому, орієнтуючись на кращі європейські і світові зразки, робиться глобальне прогнозування розвитку вітчизняної освітньої системи. У контексті сучасного інноваційного розвитку освіти передбачається, що заклади вищої освіти не лише провадитимуть фундаментальні і прикладні дослідження, а й розроблятимуть зміст прогресивних освітніх програм, що працюють на випередження, шукатимуть нові освітні технології, що потребує новітніх підходів до управління навчальним процесом і діяльністю вишів. Вища школа стає одним із стратегічних ресурсів країни.

З вітальним словом виступила докторка педагогічних наук, професорка Магдалина Опачко, розповіла про співпрацю із зарубіжними учасниками конференції та відзначила, що в умовах пандемії як ніколи раніше важливо, насамперед для педагогів, зберігати витримку й оптимізм та розвивати в собі позитивне мислення. А такі зустрічі якраз і є джерелом оптимізму, позитиву, творчого натхнення для дальшої науково-педагогічної співпраці.

Магдалина Василівна охарактеризувала сучасні виклики, що постали перед вищою школою. Насамперед це увідповіднення освіти з потребами соціально-економічного розвитку суспільства (в тому числі, на рівні модернізації приміщень та аудиторій, «майданчиків» для набуття практичного досвіду). По-друге, це посилення ролі самоосвіти: остання стає невід’ємною складовою становлення фахівця в середовищі вищої школи. По-третє, це актуалізація в сучасних умовах проблеми формування морально-духовної культури та психологізація формування екологічної свідомості суспільства та особистості у зв’язку з посиленням відповідальності кожного за безпечне життя на планеті в цілому.

Докторка технічних наук, професорка, завідувачка кафедри технології ресторанного і оздоровчого харчування, Одеської національної академії харчових технологій Любов Тележенко наголосила на важливості передового педагогічного досвіду для підготовки фахівців, обґрунтувала методологію наукових досліджень як базового компонента виконання кваліфікаційної роботи здобувачів вищої освіти.

Про важливість для розкриття інноваційного потенціалу педагога здатності до саморозвитку, самоосвіти говорила кандидатка педагогічних наук, викладачка іноземної мови Виноградівського державного коледжу Мукачівського державного університету Тетяна Ларіна. Вона також відзначила важливість творчого осмислення й використання передового світового педагогічного досвіду у сучасних реаліях розвитку вітчизняної освіти.

Про велике значення проведення конференції та участі в ній молодих науковців говорила кандидатка педагогічних наук Зоряна Ваколя. Також вона наголосила на чудовій можливості для магістрантів та аспірантів робити перші самостійні кроки у світ науки.

Магістрантка Оксана Савко від імені студентів висловила подяку організаторам заходу за можливість долучитися до спільноти науковців і розповіла про актуальні педагогічні ідеї В.Сухомлинського у початковій ланці нової української школи.

Втішно, що в конференції взяли участь понад 50 науковців Закарпаття та інших регіонів України й зарубіжжя.

Підбиваючи підсумки онлайн-зустрічі, Олена Попадич подякувала учасникам, побажала всім успіхів у науковому, професійному та особистому житті. Учасники тепло прощалися, висловлювали щиру вдячність за можливість спілкування у форматі конференції та бажали дальшого успіху і процвітання традиційному науковому заходу.

Результати теоретичних, методичних та експериментальних досліджень науковців, аспірантів, магістрів будуть опубліковані у випуску збірника наукових праць «Педагогічні інновації у фаховій освіті» (№11), який має міжнародний номер ISSN 2307-3594.

За інформацією кафедри загальної педагогіки
та педагогіки вищої школи
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.