Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Майбутні вчителі захищали практику в Народній школі ХІХ ст.

Викладачі і студенти твердо вірять у Перемогу нашої славної Батьківщини у війні, радіючи у непростий час кожній приємній зустрічі, яка розбавляє тривожні будні яскравими позитивними барвами

0 151

Майбутні вчителі захищали практику в Народній школі ХІХ ст.

Практична підготовка майбутніх учителів початкової школи на кафедрі загальної педагогіки та педагогіки вищої школи реалізується через залучення їх до різних практик. Студенти проходять їх у закладах загальної середньої освіти Ужгорода, інших місць Закарпаття та областей, що є базами практик, – відповідно до укладених договорів. Результати педагогічної практики студенти демонструють на звітних конференціях, які проходять як традиційно, так і можуть мати нетрадиційну форму.

Не стала винятком і цьогорічна педагогічна практика (позакласні виховні заходи), яку студенти денної й заочної форми навчання спеціальності «Початкова освіта» мали з 4 до 24 квітня.

Воєнний стан уніс свої корективи в процес, але, попри обставини, практика пройшла на дуже високому рівні!

Під керівництвом викладачів кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи й досвідчених вчителів початкової школи молодь виконала всі свої завдання.

Враженнями практиканти мали змогу поділитися 29 квітня на звітній конференції, яку провели у змішаній формі – онлайн та офлайн – у приміщенні Народної школи ХІХ ст., що в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту (скансені).

На захисті були присутні д. пед. н. Олена Попадич, керівниця практики від УжНУ, к. пед. н. Галина Шикітка, кураторка групи, та практикантки Андріяна Якубець, Наталія Зейкан, Анастасія Світлик, Анастасія Сухар, Лідія Ситнова, Агеліна Стегура, Олександра Пумпинець. Інші студенти захищали практику та ділилися враженнями про неї дистанційно.

Провідний екскурсовод музею Неля Андріївна Грицюк провела для студентів пізнавальну екскурсію. Дізналися, зокрема, скільки тут музейних пам’яток народної архітектури ХІХ ст. та які саме: а це 7 садиб, 6 житлових будівель, церква, дзвіниця, школа, кузня, млин, ступа-сукновальня, корчма… Експозиції музею – це нетлінні скарби матеріальної і духовної культури народу, шедеври народного зодчества – творіння умільців-теслярів, бондарів, мосяжників, гончарів, ткаль, вишивальниць – справжніх художників, які володіли вродженим хистом і фантазією.

Та найбільше з усіх зразків народної архітектури Закарпаття майбутнім учителям припала до вподоби Народна школа з села Синевирська Поляна Міжгірського району, де вони розмістилися на лавках і столах, за якими сиділи учні. Майбутні вчителі зацікавлено розглядали спеціальні грифельні дощечки та стержні, якими виконували в давнину письмові вправи. Також практикантки ознайомилися з матеріалами з історії розвитку освіти і боротьби за збереження рідної мови на Закарпатті в минулому.

Майбутні вчителі захищали практику в Народній школі ХІХ ст.

Переповнені позитивними емоціями і враженнями, перейшли до аналізу власного педагогічного досвіду, здобутого в школах: «Проходження практики справило на нас приємні, подеколи незабутні враження. Ми переконалися, що обрана професія – це саме те, що нам потрібно. Можемо впевнено сказати, що готові приступити до роботи після закінчення навчання».

Варто зазначити, що, зважаючи на воєнний стан, практика наклала певний відбиток на процес її проходження. Студенти спостерігали за поведінкою учнів, учителів, батьків під час війни та ділилися думками з цього приводу, дізнавалися про те, як діти сьогодні реагують на війну, як їм важко зосередитися і переключитися від поганих новин на навчання, зізнавалися, що вони чекають мир і перемогу. Також практиканти побачили велику мужність педагогів тримати позитивний заряд у спілкуванні як з дітьми, так і з дорослими. «Незважаючи на війну і особисті переживання, вчителі підтримують атмосферу доброзичливості, взаємоповаги, взаємодопомоги, використовують індивідуальний підхід до учасників освітнього процесу, стають взірцем для інших», – розмірковувала Юлія Бєлік.

Майбутні вчителі захищали практику в Народній школі ХІХ ст.
Поділилися своїми враженнями про проходження практики в незвичних умовах і Лідія Бакало, Надія Зейкан, Ольга Рогач, Анастасія Феєр, Неллі Штефі, Альона Борщ, Богдана Алексишинець, Анастасія Боженко, Анастасія Василинець, Ірина Вінтонович, Анастасія Загоруй, Ніколетта Котруч, Надія Кравченко, Валентина Луців, Євгенія Павлюк, Яна Парасич, Яна Погодіна, Євгенія Ситар, Марія Чутора.

Найвищою оцінкою роботи студентів стало те, що учні з нетерпінням чекатимуть на їх повернення!

А викладачі й студенти так само нетерпляче чекають Перемогу нашої славної Батьківщини у війні, твердо вірять у неї, радіючи у непростий час кожній приємній зустрічі, яка розбавляє тривожні будні яскравими позитивними барвами.

Разом переможемо! Слава Україні!

За інформацією Олени Попадич,
керівниці практики від УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.