Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ розпочалася ІХ Українська наукова конференція з фізики напівпровідників

На масштабний форум в Ужгороді, що триватиме до 26 травня, з’їхалися науковці з усієї України та з-за кордону

0 429
Протягом 23–26 травня в Ужгородському університеті триватиме ІХ Українська наукова конференція з фізики напівпровідників. Вона присвячена 100-річчю з дня народження колишнього ректора УжНУ Дмитра Чепура та 120-річчю колишнього директора і засновника Інституту фізики напівпровідників Вадима Лашкарьова.
Присутніх вітає Володимир Смоланка
Присутніх вітає Володимир Смоланка

Урочисто відкривали масштабний форум ректор Ужгородського національного університету Володимир Смоланка; академік НАН України, заступник директора ІФН ім. В.Є. Лашкарьова НАН України Олександр Бєляєв та доктор фізико-математичних наук, завідувач кафедри фізики напівпровідників УжНУ Юліан Височанський.

«Це честь для Ужгородського національного університету – стати базою для такого заходу. Дуже знаковим є те, що конференція присвячена 100-річчю однієї з наймогутніших постатей нашого університету, колишньому ректору Дмитру Венедиктовичу Чепуру – людині непересічній, неординарній; людині, яка змінила наш університет. Можу сказати, з огляду на представлені тези, конференція є досить представницькою. Мені приємно, що тут зібралися фахівці зі знаних фізичних шкіл нашої великої Батьківщини. Бажаю вам плідної роботи, здобуття нових знань та досвіду», – звернувся до учасників Володимир Смоланка.

Олександр Бєляєв зауважив: «Думаю, що успіх нашої конференції зумовлений зокрема хорошою базою, яку створили Вадим Лашкарьов та його учень Дмитро Чепур. Тематика присвячена чотирьом напрямкам, але вони досить широкі і покривають майже всю сучасну фізику. Зрозуміло, що ми не зможемо обмінятися думками щодо всіх досягнень, але постараємося охопити якнайбільше. Бажаю всім плідної роботи, і сподіваюся, що ми залишимо Ужгород з найкращими враженнями».

Володимир Міца
Володимир Міца

Надалі виступив Юліан Височанський із презентацією біографії Дмитра Чепура. Професор показав унікальні фотографії, які надала родина колишнього ректора.

Голова локального оргкомітету, професор Володимир Міца зазначає: «Традиційно у галузі фізики напівпровідників проводиться наукова конференція, де підбиваються підсумки всього, що було зроблено за попередні 2 роки. Востаннє вона також проходила в Ужгороді в 2020 році. Потім розпочався ковід, тепер війна… Тож наступну конференцію відсунули. А зараз випала така нагода – 100-річчя від дня народження Михайла Чепура й 130 років від дня народження Вадима Лашкарьова. Тож ми вирішили навіть у такий важкий час все ж провести конференцію, адже наукою люди продовжують займатися. Очікуємо, що засідання будуть плідними».

Член-кореспондент НАН України Ганна Гомонай каже: «Ми надали можливість колегам із тривожних міст приїхати до нас, в Ужгород, і поділитися своїми науковими здобутками. Тематика цієї конференції має міжнародне значення, а також оборонне й стратегічне – як для України, так і для інших країн. Наших учених знають у всьому світі. З одного боку, це дуже приємно, адже ми готуємо потужну базу, а з іншого – сумно, бо багато з наших учених залишаються працювати за кордоном і розвивають науку інших держав»

Серед гостей конференції не лише українські науковці, а й представники інших країн. Зокрема, професор кафедри матеріалознавства ізраїльського університету Ben-Gurion University of the Negev Зиновій Дашевський. «Я приїхав, щоб підтримати науку, адже найголовніша рушійна сила – саме її розвиток. Якщо буде розвиватися наука – розвиватиметься й країна. Дуже вдячний, що в такий непростий для України час удалося організувати цю конференцію. Адже без таких зібрань неможливо рухатися вперед», – поділився думками професор.

В УжНУ розпочалася ІХ Українська наукова конференція з фізики напівпровідниківНадалі роботу продовжили пленарним засіданням. Попереду на учасників чекає 4 дні плідної праці й насиченої програми конференції.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.