Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Віталій Голубєв: «Сьогодні за день людина споживає більше інформації, ніж наші предки за все життя»

Про ефективність і відповідальність у соціальних мережах зі студентами філологічного факультету поспілкувався медіатренер, секретар Національної спілки журналістів України Віталій Голубєв

0 162
Питання інформаційної гігієни надзвичайно актуальне, адже щоденно ми отримуємо величезні обсяги інформації з різних джерел. Перенасичення контентом може знизити здатність критично мислити й підвищити вразливість до маніпуляцій. Про ефективність і відповідальність у соціальних мережах зі студентами філологічного факультету поспілкувався український журналіст, медіатренер, засновник Школи універсального журналіста та всеукраїнського конкурсу «Я — журналіст!», секретар Національної спілки журналістів України Віталій Голубєв.
Євген Соломін та Віталій Голубєв
Євген Соломін та Віталій Голубєв

Представляючи гостя студентській авдиторії, завідувач кафедри журналістики Євген Соломін підкреслив вагомість його професійного досвіду: «Віталій Голубєв – це людина, яка пройшла журналістську стежину від кореспондента до головного редактора. Для нас його досвід цікавий, адже також шукаємо власну дорогу в журналістиці. Важливо пройти цей шлях, набиваючи власні синці, щоб стати професіоналом своєї справи».

Розпочали зустріч з нагородження учасників XIV Всеукраїнського конкурсу учнівських творчих робіт «Я — журналіст!». Цьогорічна тема – «Розповідаю світові про перемоги українців».

«Ми прагнули дати змогу якомога більшій кількості школярів і студентів поділитися історіями, позитивними прикладами героїзму, незламності, волонтерства та корисної діяльності наших співвітчизників у різних сферах», – зауважив Віталій Голубєв. Нагородження відбулося на базі НСЖУ ще в квітні, але не всі учасники змогли приїхати. Тож принагідно пан Віталій вручив дипломи й подарунки студентам УжНУ особисто.

Першокурсниця Софія Сливка бере участь у конкурсі вже другий рік поспіль. Цього року вона виборола диплом ІІІ ступеня у студентській віковій групі. Також за участь у конкурсі нагородили другокурсницю Анастасію Джупіну.

Відтак перейшли до розмови про роль соціальних мереж у нашому житті. «Минулорічна статистика найбільших соціальних мереж у світі показує, що, якби Facebook, YouTube, Instagram та ін. були окремими державами, в них проживало б більше людей, ніж у Китаї. Наразі у Facebook зареєстровано майже 3 млрд користувачів, у YouTube – 2,5 млрд, у WhatsApp та Instagram – 2 млрд… Нині це новітні віртуальні цифрові держави», – каже пан Віталій. – При цьому 47% людей визнають, що головною причиною перебування у соціальних мережах для них є бажання бути на зв’язку зі своїми рідними та друзями. Це пояснюється первісною потребою належати до спільноти, адже ще печерні люди потребували гуртуватися, щоб вижити». А от за даними громадянської мережі «Опора», понад 3/4 населення України використовують для отримання новин саме соціальні мережі. На другому місця — телебачення, далі — новинні сайти, останніми українці зазначили радіо та друковані видання.
Віталій Голубєв: «Сьогодні за день людина споживає більше інформації, ніж наші предки за все життя»
Віталій Голубєв: «Сьогодні за день людина споживає більше інформації, ніж наші предки за все життя»«Сьогодні за день людина споживає більше інформації, ніж наші предки за все життя. Але ми маємо право обирати контент — що саме хочемо бачити. Відповідно – кого додавати в друзі, від кого відписуватися, чиї запити не приймати, яких постів у стрічці бачити більше, а яких менше», – наголошує журналіст.

Стрічка новин для кожного користувача є персоналізованою і формується за допомогою тих дій, які ми робимо — ставимо вподобайки, пишемо коментарі, зберігаємо дописи, підписуємося чи відписуємося від когось та ін. Це відображає наші вподобання й інтереси. Щоб зробити свою стрічку комфортнішою, споживати менше шкідливої й токсичної інформації, Віталій Голубєв радить встановити для себе межі прийнятного: яку саме інформацію можемо споживати й поширювати. На нецікавий контент ліпше не реагувати.

Журналіст закликав авдиторію не починати день із соціальних мереж. Замість цього краще приділити увагу близьким людям: поспілкуватися наживо чи зателефонувати. А для того, щоб залишатися в ресурсі та робити ефективні дії, варто здобувати життєвий досвід в офлайні. Пан Віталій рекомендує читати книжки, дивитися фільми й пізнавальні програми, бути фізично активними, гуляти на свіжому повітрі, знайти цікаве хобі й спілкуватися з цілеспрямованими людьми. Ці речі дають більше ресурсу і сил, ніж перегляд роликів у соціальних мережах незнайомих нам людей.

Соціальні мережі, на думку спікера, ніколи не зможуть замінити реальне спілкування. «Ми народжуємося офлайн, нас не друкують на 3D-принтері. Помирає людина теж реально, а не за допомогою кнопки DELETE. Хоч наше покоління звикло до певних речей, які спрощують життя: замовлення онлайн, оплата через платіжні системи, використання цифрових документів тощо, але базові елементи нашого життя залишаються в реальному світі, і їх не замінити».

Віталій Голубєв: «Сьогодні за день людина споживає більше інформації, ніж наші предки за все життя»Наприкінці зустрічі студенти мали можливість особисто поспілкуватися з Віталієм Голубєвим і розпитати журналіста про те, що цікавить.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.