Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

З історії УжНУ: Труднощі перших років організації вищої освіти на Закарпатті

0 295

З історії УжНУ: Труднощі перших років організації вищої освіти на Закарпатті

Терміни початку навчального року в Ужгородському державному університеті переносилися кілька разів. Чиновники на Закарпатті і в столиці не могли забезпечити у встановлені терміни матеріально-технічну базу, житло для студентів і професорсько-викладацького складу, що сповільнювало розвиток вищої освіти в регіоні.

Підтвердження цього ми знайшли в архівних справах Закарпатського обкому КП України, у Фонді під номером 1. Відповідні довідки, інформації, розпорядження про підготовку до навчання в Ужгородському державному університеті підтверджують, що неготовність навчального корпусу, студентського гуртожитку, брак підручників зумовили перенесення початку навчання із жовтня 1945 року на 1 лютого 1946 року. Утім навіть цього дня навчальний процес не розпочали, що пояснювали невиконанням як республіканськими, так і місцевими організаціями ухвали Раднаркому УРСР та ЦК КП(б)У від 18 жовтня 1945 року за № 1709 про відкриття вишу.

Зокрема, жодним підручником не була укомплектована бібліотека, що зобов’язувався зробити Комітет у справах освітніх установ. «Книгокульторг» із обіцяних 25 тисяч примірників різної літератури надіслав лише 800. Академія наук зобов’язувалася надіслати 10 тисяч примірників, а надіслала 2,5 тисячі. Не було одержано обладнання для кафедри анатомії, гістології і хімії, було одержано частину обладнання, яке «зупинилося» в Ужгородському відділі охорони здоров’я. Для викладачів було виділено дві квартири, а загалом для вишу було виділено три будинки, всі квартири в яких потребували поточного і капітального ремонту. «Закарпатжитлобуд» відмовлявся робити ремонти, мотивуючи це відсутністю матеріалів.

З історії УжНУ: Труднощі перших років організації вищої освіти на ЗакарпаттіКрім цього, не встигли заготовити дрова для опалювання у холодний період, а для вишу тоді потрібно було 25 кубічних кілометрів деревини. Заготовили ж усього 45 кубів, які університет спалив ще в лютому 1946 року. Дрова були підготовлені в селі Кострині, але університет не міг забрати їх звідти, оскільки не мав власного транспорту.

Для початку навчання 1 лютого 1946 року «Закарпатжитлобуд» повинен був закінчити ремонт студентського гуртожитка на вулиці Жовтневій, і провести ремонт квартир для професорсько-викладацького складу. А міський народний комітет виділити додатково 10 квартир.

Облторгвідділ зобов’язували забезпечити професорсько-викладацький склад і студентів промтоварами за відповідно встановленими лімітами. А електрокомбінат повинен був провести освітлення в учбовому корпусі, гуртожитку, який тоді називали інтернатом, та житлових будинках.

Утім навіть усередині лютого 1946 року не були відремонтовані гуртожитки для студентів і квартири для професорів університету, а навчальні корпуси не забезпечені меблями і паливом. Відтак бюро обкому КП(б)У постановляло «вказати директору будівельного тресту комунгоспу т. Маковецькому та голові міськради т. Стасєву на їх неприпустимо байдуже ставлення до виконання постанови облвиконкому та бюро обкому КП(б)У про створення нормальних умов для роботи держуніверситету».

З історії УжНУ: Труднощі перших років організації вищої освіти на ЗакарпаттіНаступною датою завершення усіх робіт визначили 1 березня 1946 року. До цього часу міськрада мала виділити 15 квартир для професорсько-викладацького складу. Ремонти у гуртожитках мали завершитися до 5 березня, а ремонти квартир – до 20 березня. До 1 червня облкомунгосп повинен був виділити приміщення під студенстький інтернат загальною площею 2500 квадратних метрів. А до 21 лютого мало вирішитися питання земельних площ під ботанічний сад та допоміжне господарство університету. Облліспром зобов’язували виконати замовлення університету на меблі для аудиторій, кабінетів, допоміжних приміщень, а також 40 квартир професорсько-викладацького складу.

Студентів і викладачів потрібно було забезпечити харчуванням, взуттям, одягом. На початку 1946 року у виші планували організувати їдальню. Із документів стає зрозуміло, що на той час в УжДУ навчалося 180 осіб.

Із 15 березня в університеті планували організувати підготовчі курси з контингентом 200 осіб, а з 1 вересня – заочний відділ на історичному та філологічному факультетах з контингентом 150 осіб. У 1946-1947 році мали відкрити геологічний, хімічний та фізико-математичний факультети.

Як бачимо, процес організації вищої освіти на Закарпатті був нелегким і тривав упродовж кількох років. Незважаючи на вказівки завершити підготовку ще до жовтня 1945 року, організація матеріально-технічної бази університету тривала і в березні 1946 року. Утім офіційною датою початку навчання все ж є 18 жовтня 1945 року.

Наталія Толочко за матеріалами Закарпатського обласного державного архіву –
спеціально для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.