Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

З викладачами коледжу УжНУ обговорили профілактику наркозалежності серед студентів

Такі зустрічі планують і в інших підрозділах вишу

0 203
За статистикою, нині в Україні зареєстровано близько півмільйона наркозалежних. І це число зростає з кожним днем. Тому днями з просвітницькою метою у природничо-гуманітарному коледжі УжНУ відбулася зустріч провідного спеціаліста соціально-психологічної служби при Ужгородському національному університеті Світлани Кулакової з викладачами підрозділу.
З викладачами коледжу УжНУ обговорили профілактику наркозалежності серед студентів
Світлана Кулакова

Психолог розпочала розмову зі вступного слова про наркотики, які викликають психологічні та економічні проблеми для людини. Далі пані Світлана звернула увагу на профілактику залежності, зокрема й на превентивні дії викладачів, котрі можуть допомогти виявити схильну до ураження забороненими речовинами дитину: спостерігати, який в якому типі сім’ї вона живе, чи є в стосунках гіпоопіка (дитина без належної уваги) та надмірна опіка. Також варто пам’ятати, що дитина спроможна керувати дорослими, тож слід встановлювати межі доступного.

За словами психолога, найчастіше ураженими є діти, коли в родині батьки не виконують своїх функцій, тобто молода людина бере на себе обов’язки дорослих (підробітки, догляд за меншими братами/сестрами, тощо). Тому найперше, що варто зробити в профілактиці наркозалежності, – поспілкуватися із батьками підлітка, адже найчастіше проблема прихована в сімейних стосунках.

Як же виявити «любителя забороненого» за зовнішніми ознаками або поведінкою? Пані Світлана дає відповідь: «Це зазвичай агресивна, неадекватна, тривожна особистість, у якої є певні марення, порушення сну, а також низька або навпаки надто висока самооцінка».

Що варто зробити, якщо є здогадки про наркозалежність студентів? По-перше, профілактика: донести до відома молоді про наслідки вживання зілля та пропагувати здоровий спосіб життя. По-друге, коли вже встановлено факт уживання, то направити до психолога, а потім і до нарколога. По-третє, психотерапія: потрібно встановити довірливі стосунки, виховувати адекватну самооцінку, вибудовувати стрижні, на які дитина може спиратися, а також спонукати робити себе кращим.

З викладачами коледжу УжНУ обговорили профілактику наркозалежності серед студентів
Учасники лекції

Наприкінці зустрічі викладачі дискутували про доцільність втручання у сімейні стосунки дитини. Згадали випадок, коли батьки звинувачували педагога в наклепі, бо не могли повірити в наркозалежність власного чада. Урешті дійшли до висновку, що викладач повинен діяти в межах своєї компетентності, тобто, виявивши факт залежності, повідомити про нього батькам, а потім спільно вирішувати, як діяти далі.

Свою бесіду пані Світлана завершила словами: «Будь-хто може стати для дитини авторитетом і вберегти її від наркозалежності. Для цього треба бути справді наставником і мати контакт із молоддю».

До слова, такі зустрічі планують і в інших підрозділах вишу.

Марія Шелельо
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.