Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

За прилавком «Кобзаря» ділився творчими здобутками історик Юрій Данилець

Науковець УжНУ презентував колективну монографію «У світлі Божої слави», що розповідає про життя й духовну діяльність архімандрита Вікентія (Ороса), який був засуджений на 25 років за «співпрацю з буржуазними націоналістами»

0 363

За прилавком «Кобзаря» ділився творчими здобутками історик Юрій Данилець

Другий тиждень акції «Письменник за прилавком» розпочав доцент кафедри археології, етнології та культурології, історик православної церкви на теренах Закарпаття Юрій Данилець.

У літературному заході бере участь втретє. Каже, дуже вдячний за можливість поділитися творчими здобутками і можливість популяризувати історію Закарпаття.

Історією церкви науковець зацікавився ще в студентські роки. Розповідає, що багато інформації з’явилося у 90-х роках, як відкрився доступ до документів архіву СБУ. «Коли я переглядав наявні дослідження православної церкви, стикався з тим, що про Закарпаття не було жодної інформації, бо воно у конкретний період не входило до російської імперії, до СРСР. Про наш край історики в Києві знають вкрай мало. А щодо церкви, то матеріали було надзвичайно важко знайти. Після того, як мені вдалося все ж щось розшукати і видати монографію «Православна церква на Закарпатті у першій половині ХХ ст», почав досліджувати державно-церковні відносини, контакти православної церкви з іншими конфесіями, репресії радянського режиму представників православної церкви нашого краю», – ділиться Юрій Данилець.

За прилавком «Кобзаря» ділився творчими здобутками історик Юрій ДанилецьЗа прилавком «Кобзаря» пан Юрій презентував видання про православні монастирі Хустського, Тячівського районів, сіл Липча, Домбоки; книгу-збірник, де йдеться про життєвий шлях різних релігійних діячів; монографію «Православна церква на Закарпатті у першій половині ХХ ст»; праці, присвячені архієпископу Савватію, Олексію Кабалюку, одній із перших ігумень жіночих монастирів у с. Липча Параскеві (у схимі Ніна Прокоп) та новинку – колективну монографію «У світлі Божої слави».

«У світлі Божої слави» розповідає про життя та духовну діяльність архімандрита Вікентія (Ороса), який був засуджений на 25 років за «співпрацю з буржуазними націоналістами». Постать церковника розкривається через спогади старожилів, історію Драгівського й Углянського монастирів, кримінальну справу ченця, яка зберігається в архіві СБУ у Києві. Остання стала основою для відповідного розділу авторства Юрія Данильця. Джерельною базою для науковця послужили також інші державні, монастирські, приватні, єпархіальні архіви. У видання, над яким команда істориків і священників працювала кілька років, увійшли також документи, особова справа, витяги з кримінальної справи, фотографії з життя ченця. Велика частина інформації у виданні публікується вперше.

Щодо творчих планів, то Юрій Данилець продовжує досліджувати історію православної церкви першої половини ХХ ст, зокрема діяльність архімандрита Андрія Коломацького (протоієрей Всеволод Коломацький), який побудував на Закарпатті, зокрема в Ужгороді, чимало православних храмів у 20–30 роках. Каже, інформації дуже мало: потрібні матеріали розкидані по архівах не лише України, а й Чехії, Словаччини, Румунії, Угорщини, Польщі, США. Тож попереду у науковця багато роботи.

Галина Кришінець – для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.