Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На базі УжНУ всьоме відбулася обласна олімпіада з інформаційних технологій

Завершальний етап всеукраїнського рівня відбудеться наприкінці березня – на початку квітня в Запоріжжі

0 443

На базі УжНУ всьоме відбулася обласна олімпіада з інформаційних технологій

10 лютого в Ужгородському національному університеті відбувся третій (обласний) етап учнівської олімпіади з інформаційних технологій.

З усіх районів до обласного центру приїхало 60 учасників – переважно учнів 9–11 класів закарпатських шкіл, зокрема й з угорською мовою навчання (для таких підготували перекладені завдання).

На базі УжНУ всьоме відбулася обласна олімпіада з інформаційних технологійОлімпіада складалася з двох блоків – теоретичного і практичного. У першому діти виконували тести, відтак протягом чотирьох годин – комплексне завдання на комп’ютерах.

Відкриття олімпіади й теоретичний тур влаштували в читальній залі Наукової бібліотеки.

Варто зауважити, що це вже сьома Всеукраїнська олімпіада з інформаційних технологій і всьоме обласний етап відбувається на базі Ужгородського національного університету. Однак цього року є й нововведення.

– Уперше проводимо обласну олімпіаду за загальнодержавними завданнями, які трохи складніші за ті, що пропонували минулих років. Результатом нинішнього дня буде визначення призерів за класами. Потім їх запрошуємо на тренувальні збори, які проведемо протягом тижня. Там визначимо, хто представлятиме Закарпаття на всеукраїнській олімпіаді. Це може бути навіть призер із 2-м чи 3-м місцем, адже іноді між результатами невелика різниця, – розповідає завідувач кафедри комп’ютерних систем та мереж доцент Петро Горват.

На базі УжНУ всьоме відбулася обласна олімпіада з інформаційних технологій
Михайло Басараб, Ігор Король та Петро Горват

Відкрив олімпіаду заступник директора з науково-дослідної роботи та міжнародної діяльності Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Михайло Басараб. Перед початком змагань з вітальним словом до школярів звернувся проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ Ігор Король. Він, зокрема, зауважив: «Ви справді найкращі, бо вже перемагали своїх ровесників, довели, що в школі, у місті, у районі ви є кращими. Тож сьогодні тут наша майбутня надія на прориви в ІТ».

Далі умови змагань учасникам роз’яснили голова журі олімпіади Петро Горват та методист ЗІППО Інна Шаркадій.

Школярі з певним хвилюванням очікували на перші завдання. Багатьох приїхали підтримати і вчителі.

На базі УжНУ всьоме відбулася обласна олімпіада з інформаційних технологій
Тетяна Михальчич

Відмінниця-дев’ятикласниця з Тячівщини Тетяна Михальчич була налаштована позитивно. Дівчина розповідає: «Навчальний рік видався для мене дуже плідним, адже, крім цієї, ще брала участь в обласних олімпіадах з історії, географії та німецької мови. Зокрема, до олімпіади з інформаційних технологій готувалася досить довго. Переглядала різноманітні відеоролики в YouTube, завдання за минулі роки. Думаю, тут насамперед потрібні знання і вміння користуватися найпопулярнішими програми, наприклад, з офісного пакету «Microsoft» – «Word», «Excel», «PowerPoint», «Access».

На базі УжНУ всьоме відбулася обласна олімпіада з інформаційних технологій
Віталій Бровді

Дівчина ще не визначилася, чи пов’язуватиме свою майбутню професію з інформаційними технологіями, але переконана: так чи так – знання стануть корисними в будь-якій сфері.

А от восьмикласник Віталій Бровді з Виноградова точно знає, що майбутній фах пов’яже з інформатикою. Учень Виноградівської ЗОШ І–ІІІ ступенів №8 теж сумлінно готувався до обласної олімпіади, а допомагав у цьому його вчитель. Разом краще освоювали комп’ютерні програми, виконували подібні завдання минулих років. Хлопець також уже брав участь в обласних олімпіадах, зокрема торік – із математики. Однак хвилювання, зізнався, є. «Більше переживаю за «Microsoft Excel», тому що там потрібно знати багато формул. Однак, як на мене, складнішим є теоретичний тур. Знаю про це ще з районної олімпіади, де практична частина для мене була легшою за тести».

На базі УжНУ всьоме відбулася обласна олімпіада з інформаційних технологій
Виконавши теоретичні завдання…
На базі УжНУ всьоме відбулася обласна олімпіада з інформаційних технологій
перейшли до практичних

Після теоретичного завдання школярів розподілили по комп’ютерних класах вишу. Частина залишилася в читальному залі Наукової бібліотеки, інші працювали в комп’ютерних класах інженерно-технічного, математичного факультетів, ФСН та  факультету іноземної філології. Повторимося, що всі обласні олімпіади з інформатики та інформаційних технологій відбуваються на базі Ужгородського національного університету, адже, за словами Петра Горвата, жоден інший навчальний заклад не забезпечений такою великою кількістю сучасних комп’ютерів.

Фактично УжНУ долучився до проведення цих олімпіад понад 10 років тому. «Це свого роду наша підтримка шкільної освіти з інформатики», – додав Петро Горват.

Наступним етапом для призерів цих змагань стануть тренувальні збори, які впродовж тижня відбуватимуться на базі Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти. Найкращих, хто представлятиме область на державному рівні, визначатимуть і викладачі УжНУ. Цьогоріч завершальний етап всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій відбудеться наприкінці березня – на початку квітня в Запоріжжі.

Юлія Медюх – спеціально для Медіацентру УжНУ,
фото авторки
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.