Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Професор Сергій Федака презентував завершальний том долітописної історії України

З нового року професор сідає за другу серію – писатиме «Літописну історію», де розгляне українську минувшину доби середньовіччя – від 860 до 1764 року

0 197
Днями професор УжНУ, письменник і знавець минувшини Сергій Федака в читальній залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф.Потушняка презентував четвертий, завершальний у першій серії, том «Історії України».
Сергій Федака
Сергій Федака

Випуск про «Велике переселення народів» разом з першими книгами становлять повноцінний чотиритомник у серії «Долітописна історія». За сучасними уявленнями, це велике зрушення спричинили готи, коли наприкінці ІІ  – на початку ІІІ століття переселяються зі Скандинавії спочатку на територію Польщі, а далі – на Волинь та Дніпрянщину, де засновують готську державу. Відтак зі сходу у IV столітті підключаються до переселенського руху гуни – войовничі монгольські племена, але в трохи іншому напрямку.

Особливу увагу у книзі приділено знаменитому хану Аттілі. Також Сергій Дмитрович розвінчує традиційне сприйняття гунів як дикунів і показує їх як виняткову культурну спільноту, найкращих воїнів-вершників, які створили хоч і жорстоку, проте унікальну степову культуру. Навала цього племені завершилася епохальною битвою 451 року на Каталунських полях.

Серія «Долітописна історія»
Серія «Долітописна історія»

Після цього у «Великому переселенні народів» згадується про появу в тільки-но створених та сформованих слов’янських племен ідеальних умов для енто- й політогенезу.

Розглядає історик найновіші дані про антів та склавинів (згадуваних ще візантійськими авторами), зокрема й на основі свідчень сучасної археології, яка вивчає ці етнічні феномени. Паралельно з формуванням слов’янських народів на території України відбувалися важливі події, пов’язані з тюрками, про що власне теж ідеться в одному з розділів.

Говорить Сергій Федака й про перші згадки щодо русів у письмових джерелах, їхнє етнічне походження, окремо розглядає заснування Києва та приділяє багато уваги духовному й культурному розвитку слов’янства, поширенню християнської віри.

Професор Сергій Федака презентував завершальний том долітописної історії УкраїниВ окремому розділі автор розглядає формування племен і суплемінностей, Дулібію, Білу Хорватію, полян, древлян, сіверян, слов’янізацію Закарпаття та мови різних ранньослов’янських племен.

«Загалом мені вдалося згадати сотні основних подій. «Велике переселення народів» завершує чотиритомник, у якому розглянуто всі найголовніші історичні моменти – від виникнення людської цивілізації на території України до появи державності в Київській Русі. Як автор, я дуже радий, що вдалося завершити працю за рік, особливо в таких екстремальних умовах, безумовно, за допомогою вашої читацької підтримки та порозуміння з боку видавців. Наступного року писатиму другу серію – «Літописна історія», де, відповідно до письмових свідчень, буде розглянуто середньовічну історію України від 860 до 1764 року», – поділився на презентації думками і планами Сергій Федака.

Вікторія Кенідра
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.