Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Бібліотека професора-германіста Григорія Павленка стала доступною для студентів-істориків

Серед близько півтисячі видань – багатотомні серії та монографії з європеїстики й орієнталістики, античності та медієвістики, германістики і романістики тощо

0 613
Книжки професора Павленка, передані Науковій бібліотеці УжНУ
Книжки професора Павленка, передані Науковій бібліотеці УжНУ
В одній із недавніх публікацій Медіацентру ішлося про ініціативу вшанування воістину корифеїв «срібного віку» історичного факультету Ужгородського університету. Так, за громадські кошти недавно оновлено надгробок над відомим германістом – професором Григорієм Павленком та його дружиною – знаною в краї радіожурналісткою Мартою Павленко (у дівоцтві – Товт), які спочивають на Горянському цвинтарі Ужгорода. Обоє відійшли за межу 17 років тому. Обох із вдячністю пам’ятають їхні вихованці та наступники.
Реєстрація книжок професора Павленка представницею Наукової бібліотеки УжНУ
Реєстрація книжок професора Павленка представницею Наукової бібліотеки УжНУ

Днями ж група ентузіастів реалізувала наступну важливу ініціативу й уможливила вільний доступ до наукової бібліотеки професора Григорія Павленка, що вціліла. Його спадкоємці – син Олександр і невістка Варвара – подарували частину книжкового зібрання (близько півтисячі видань) їхнього батька і свекра для студентів, учених, педагогів. Перевезення книжок організували й забезпечили доктори історичних наук – завкафедри історії України Роман Офіцинський, професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Євген Бевзюк, а також кандидати історичних наук, доценти кафедри історії України Юрій Данилець і Василь Міщанин. Долучилися також першокурсники бакалаврату  спеціальністі «Історія та археологія».

Дарчий підпис дружині професора Павленка на книжці Карела Пліцки про Прагу, 1958 р.
Дарчий підпис дружині професора Павленка на книжці Карела Пліцки про Прагу, 1958 р.

Директор Наукової бібліотеки УжНУ Марія Медведь дозволила розмістити отримані книжки у приміщенні свого підрозділу, що безпосередньо обслуговує читацькі запити істориків за місцем їхнього навчання і праці. Ідеться про важливі та вкрай потрібні напохваті енциклопедичні, наукові, науково-популярні видання з історії країн і народів світу, що побачили світ у 1940–1990-х роках. Це багатотомні серії та монографії з європеїстики й орієнталістики, античності та медієвістики, германістики і романістики тощо.

Серед них чимало раритетів, як-от дванадцятитомник визначного історика, випускника Київського університету Євгена Тарле (1874–1955), що, як пригадує завідувач кафедри нової і новітньої історії та історіографії, професор Іван Мандрик, у радянський час коштував тисячу карбованців. Тоді це було захмарною сумою – майже двомісячною заробітною платнею іменитого заслуженого професора. Погодьтеся, нині навряд чи хтось із науково-педагогічних працівників свою двомісячну зарплату, що значно поступається за купівельною спроможністю раніше зазначеній, погодиться віддати за який-небудь цінний багатотомник.

Дарчий підпис Марті Товт - дружині професора Павленка
Дарчий підпис Марті Товт – дружині професора Павленка

Частину книжок з бібліотеки професора Григорія Павленка передано Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка, де успішно діє інформаційно-ресурсний центр «Вікно в Америку». Згідно з угодою між цією бібліотекою та УжНУ, ошатна і добре технічно оснащена домівка «Вікна в Америку» активно використовуються з навчальною метою для якісної підготовки фахівців за спеціалізацією «Американістика», що вже третій рік діє на бакалавраті з «Історії та археології». Як відомо, студентами-американістами опікується кафедра історії України УжНУ, представники якої дбають і про постійне поповнення фахової бібліотеки. Наразі вона збагатилася на півсотні видань, переданих центру «Вікно в Америку». Директорка обласної бібліотеки Олена Канюка вельми зацікавлена у поповненні фондів своєї установи історичною літературою, що має в читачів підвищену популярність.

Бібліотека професора-германіста Григорія Павленка стала доступною для студентів-істориківЗагалом же коло й географія науково-освітніх зацікавлень і трудової діяльності професора Григорія Павленка надзвичайно широкі. Він виріс на Київщині, після закінчення історичного факультету Ужгородського університету, упродовж 1959–1962 років викладав в Південно-Сахалінському педагогічному інституті, навчався в аспірантурі та захищав дисертації в Москві, стажувався в Берліні, в Ужгородському університеті був деканом історичного факультету (1986–1991), завідувачем двох кафедр – історії стародавнього світу і середніх віків (1987–1993), нової і новітньої історії та історіографії (1993–2001), що існують досі.

Книжки з американістики професора Павленка у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка
Книжки з американістики професора Павленка у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка

Шкода, що в альма-матер доти не проявляли належної уваги до збереження особистих книгозбірень в цілісному вигляді решти представників «срібного віку» історичного факультету, що відійшли за межу – професорів Михайла Трояна, Івана Гранчака, Едуарда Балагурі, Михайла Тиводара, доцентів Томаша Сопка, Василя Палька та інших. Їхні багатомовні книжкові зібрання переважно розійшлися частинами серед зацікавлених осіб. Якщо б згадані колекції вдалося зібрати, образно кажучи, під одним дахом – приміром, у спеціальному фонді, то йшлося б нині про одну з найбільших історичних бібліотек принаймні Карпатського регіону.

Гідним для наслідування прикладом є зусилля колективу філологічного факультету УжНУ, що не змарнував шанс, доправив через кордон і розмістив у себе книжкову колекцію світлої пам’яті Олени Рудловчак, видатної україністки із сусідньої Словаччини.

Тетяна Попович,
старший лаборант кафедри історії України УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.