Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Британсько-українське партнерство у вищій освіті: делегатки УжНУ зміцнювали зв’язки з UCLan, представляли ідеї проєктів, дискутували про мову і культуру під час війни

Поїздка до Університету Центрального Ланкаширу стала можлива завдяки програмі підтримки українських університетів «Twinning Initiative», спрямованій на зміцнення співпраці, обмін ідеями й напрацювання нових

0 816
Робочий візит до одного з найкращих вишів Великобританії – Університету Центрального Ланкаширу – здійснили представниці 5 факультетів УжНУ. Їздили до Престона за масштабною програмою підтримки українських університетів «Twinning Initiative», щоб зміцнити співпрацю, обмінятися ідеями й напрацювати нові – для розвитку, поліпшення української освіти і науки.
Один із корпусів UCLan
Один із корпусів UCLan

З британським UCLanом УжНУ співпрацює близько двох років. Завдяки «Twinning Initiative» зроблено вже чимало: починали з курсів вивчення англійської для студентів і викладачів, участі в літніх школах, проводили онлайн-дискусії, дистанційні зустрічі, а згодом дістали серйозне підсилення (комп’ютерну техніку) й другий за два роки візит до британського вишу.

У програмі загалом беруть участь 25 українських та 25 британських університетів. Це інституційна і неінституційна колаборація для підтримки українських університетів під час війни і в післявоєнний період. Ініціатива єднання покликана об’єднати зусилля українських університетів з британськими вишами-побратимами, які мають схожі профілі, розміри й спеціальності. У рамках колаборації вже підписано 854 меморандуми, 10 довгострокових програм, 33 гранти, 620 індивідуальних проектів, залучено 4 тисячі студентів, понад тисячу працівників вишів.

До делегації з УжНУ увійшли Сніжана Голик, в.о. декана факультету іноземної філології, завідувачка кафедри англійської філології; Антоніна Булина, заступниця керівниці відділу міжнародних зв’язків, старша викладачка кафедри англійської філології; Діана Кайнц, завідувачка кафедри міського будівництва і господарства, доцентка; Маріанна Колодій, старша викладачка кафедри політології та державного управління, керівниця Центру гендерної освіти; Наталія Толочко, доцентка кафедри журналістики. Наталія Попович, доцентка кафедри полікультурної освіти та перекладу факультету історії та міжнародних відносин, приєдналася до колег у Британії, адже летіла з Німеччини: саме там від вересня стажується в Мовному центрі Дармштадтського технічного університету.

Варто зауважити, що дехто з делегаток уже мав попередні онлайн-зустрічі з британськими колегами чи пробував працювати в окремих проєктах. Потенційна можливість співпраці, володіння мовою, зацікавлення британських партнерів окремими факультетами визначили склад делегації.

«Ex solo ad solem»

Британсько-українське партнерство у вищій освіті: делегатки УжНУ зміцнювали зв’язки з UCLan, представляли ідеї проєктів, дискутували про мову і культуру під час війни Латинський вислів, що означає «Від Землі до Сонця», є девізом UCLan, та знайшов своє відображення на логотипі університету. Виш заснований 1828 року і з того часу не змінює курсу на поширення знань серед різних верств суспільства. У 2023 році здобув звання найдоступнішого університету в країні. Водночас це один із найбільших закладів вищої освіти Великобританії, де навчається близько 45 тисяч студентів, що є представниками понад сотні країн з усього світу. Кампуси розміщені в Престоні, Бернлі та Вестлейксі, а також є сателітний кампус у Ларнаці на Кіпрі. Студенти обирають цей виш за унікальні курси та інноваційність.

Віцеканцлер та А. Булина
Віцеканцлер та А. Булина

Про особливості сучасного розвитку UCLan представницям УжНУ розповів віцеканцлер, професор Ґрейем Болдвін, з яким зустрілися в перший день візиту. Було дуже приємно почути слова підтримки від нього! Пан Болдвін зазначив, що пишається співпрацею з нашим університетом, подякував українцям за стійкість і запевнив про намір і важливість дальшої взаємодії.

За словами Г. Болдвіна, Університет Центрального Ланкаширу має 30-річну історію співпраці з міжнародними партнерами, зокрема в Південно-Східній та Південній Азії, Європі, Китаї. Виш є важливою складовою розвитку регіону й справжнім інноваційним освітнім центром Престона – адміністративного центру графства Ланкашир. До слова, таку роль відіграє й УжНУ для Закарпаття, має приблизно таку ж кількість студентів, є науково-дослідницьким центром, тому виші й стали партнерами.

Наприкінці зустрічі з віцеканцлером заступниця керівниці відділу міжнародних зв’язків УжНУ Антоніна Булина вручила йому подяку від імені ректора Ужгородського університету професора Володимира Смоланки.

Візит делегації протягом кількох місяців готували фахівці Департаменту міжнародного партнерства, який очолює Пол Роу, та відділу міжнародних зв’язків УжНУ, котрим керує Оксана Свєженцева. Під час усього тижня представниць УжНУ супроводжували працівники департаменту Сара Прістлі та Рік Брейм, яким делегатки щиро вдячні за чудовий прийом, злагоджену програму, підтримку і можливість зміцнювати, розвивати міжнародні зв’язки!

Рік Брейм - працівник департаменту міжнародного партнерства
Рік Брейм – працівник департаменту міжнародного партнерства

Під час першої зустрічі Рік Брейм зауважив: «Ми прагнемо співпрацювати з УжНУ, досягти стабільного партнерства, та хочемо сприяти цьому через мобільність досвідченого персоналу, а також через обмін дослідницькими знаннями. Тож будемо робити все можливе, щоб налагодити комунікацію з нашими дослідницькими центрами, щоб наша спільна робота працювала на майбутнє».

Візити до шкіл психології та гуманітарних наук, інженерії та комп’ютеризації, мистецтв та медіа

Програма другого дня передбачала зустрічі на структурних підрозділах, що пов’язані з тими, які представляли ужнівки. Так, в.о. декана факультету іноземної філології, завідувачка кафедри англійської філології Сніжана Голик; старша викладачка кафедри політології та державного управління, керівниця Центру гендерної освіти Маріанна Колодій; доцентка кафедри полікультурної освіти та перекладу Наталія Попович відвідали Школу психології та гуманітарних наук, побували в лабораторіях і навчальних приміщень, з-поміж яких особливо вразила лінгвістична. Це приміщення зі спеціальною технікою, програмним забезпеченням, де студенти навчаються синхронного перекладу й конференц-перекладу. Тут проводять заняття з фонології/фонетики, корпусної лінгвістики, судової лінгвістики.

За словами Сніжани Голик, у лабораторії є чудові можливості для студентів поліпшити свої знання і навички, щоб згодом застосовувати їх у практичній діяльності: «Щодо можливостей співпраці, ми обговорили різні варіанти. Це як методична підтримка, долучення до онлайн-заходів, курси сертифікації викладачів TESOL, спільне проведення занять в рамках проєкту віртуального обміну COIL, участь у проєкті глобальних університетських ініціатив. Щоправда, в UCLan немає перекладу на германські мови, навчають тільки східних мов. Але представниця Школи зазначила, що не бачить перешкод для онлайн-заходів, зокрема воркшопів, про теорію і практику перекладу. Було б корисно поспостерігати, як триває навчання, як застосовують інформаційні технології в перекладі. Крім того, наші навчальні програми дуже подібні, перелік дисциплін збігається. Ці та інші можливості ми обговорили та сподіваємося на продовження партнерства».

Британсько-українське партнерство у вищій освіті: делегатки УжНУ зміцнювали зв’язки з UCLan, представляли ідеї проєктів, дискутували про мову і культуру під час війниДоцентка кафедри полікультурної освіти та перекладу Наталія Попович зауважила, що під час візиту до UCLan її приємно вразив інтерес до співпраці, який демонстрували закордонні партнери під час усіх зустрічей, а також матеріальне і технічне забезпечення вишу: «Кожен захід, який відбувся, – це прийняття ідей і тісна комунікація, зацікавленість. Цікавими також є пропозиції від UCLan щодо підвищення кваліфікації викладачів, особливо викладачів англійської мови (з навчальних дисциплін ESP, EMI, EAP тощо). Оскільки я за фахом перекладач, читаю навчальну дисципліну «Теорія та практика перекладу», мене вразила лабораторія з синхронного перекладу, про яку не може не мріяти викладач цієї навчальної дисципліни. Якщо нам вдасться на рівні двох наших університетів плідно співпрацювати в напрямках розвитку усного перекладу в УжНУ, це буде дуже корисно для студентів і викладачів, які вивчають та практикують усний і письмовий переклад на професійному рівні. Зауважу, що всі представники нашої делегації працювали як єдина команда, ніби ми знайомі багато років. Це був один із моїх кращих досвідів у житті, хоч досить часто співпрацюю з іноземними університетами. Поїздка була плідною, багатою на позитивні емоції. Вважаю, що учасниками нашої делегації обговорено багато гарних ідей, які варто втілити в життя».

Діана Кайнц, завідувачка кафедри міського будівництва і господарства, доцентка, зустрілася з викладачами Школи інженерії, комп’ютеризації, яка є офіційним урядовим партнером Національних кіберсил Великобританії (NCF). Також тут працює єдиний регіональний офіс підтримки (RSO) для Управління ООН з питань космічного простору (UNOOSA). Ця група відповідає за сприяння міжнародній співпраці в мирному використанні космічного простору.

Представниця УжНУ зауважила, що її вразила інноваційність і рівень викладання технічних дисциплін в UCLan. Крім того, в Центрі інженерії й інновацій побачила можливості 3D-сканування, інноваційні рішення для поліпшення здоров’я і життя людей. На базі школи створено лабораторію цивільного будівництва, автоматизації електронного проєктування, електроніки й систем керування та багато-багато інших, кожна з яких залучена до урядових ініціатив, роботи на місцевому рівні.

Наталія Толочко
Наталія Толочко

Наталія Толочко мала можливість продовжити розпочате в онлайн-форматі спілкування про міжнародні ініціативи у Школі мистецтв та медіа. За підтримки Антоніни Булини провела робочі зустрічі з доктором Франсула Нелом – фахівцем із медіаінновацій та підприємництва, одним із засновників Media Innovation Studio, а також заступником декана відділу досліджень та обміну знаннями Парешем Пармаром. Обговорили можливості спільних наукових досліджень, онлайн-зустрічі, потенційну мобільність студентів.

Доктор Нел розповів про особливості новаторської програми журналістських інновацій і лідерства, яка допомагає підвищити кваліфікацію, здобути знання, поліпшити медіабізнес фахівцям з усього світу. Це не просто курси, а справжня спільнота, де можна заручитися підтримкою й допомогою в реальному часі. Також доктор Нел керує дослідженнями, має кількох аспірантів у UCLan. Під час розмови він зауважив, що цікавиться розвитком українських медіа, проблематикою медійних криз та медіаграмотності, медійними стратегіями, тому пропонував дослідникам пошукати спільні теми та в майбутньому, можливо, втілити дослідницький проєкт. Зацікавився й міжнародною конференцією, яку проводить кафедра журналістики спільно з партнерами.

Один із нюзрумів
Один із ньюзрумів

До слова, спілкування медійників тривало в приміщенні Медіафабрики, вартістю 15 мільйонів фунтів стерлінгів, де простір організований за принципом сучасних реальних ньюзрумів, є спеціальні лабораторії, студії, приміщення для створення різних медійних продуктів, фільмотворчості, проведення зустрічей, конференцій та відпочинку студентів. А в корпусі, де навчаються митці (частина Школи мистецтв та медіа), є спеціальні приміщення для виставок студентських робіт.

Дискусії для нових проєктів

Британсько-українське партнерство у вищій освіті: делегатки УжНУ зміцнювали зв’язки з UCLan, представляли ідеї проєктів, дискутували про мову і культуру під час війниОкремий день візиту присвятили презентаціям наукових напрямків факультетів і кафедр УжНУ та британських шкіл. У рамках заходу «Обмін дослідженнями та знаннями» намагалися інтенсифікувати можливості співпраці. Докторка Алексіс Голден, директорка дослідницького й підприємницького центру, зауважила, що кожні 7 років UCLan звітує перед урядом про актуальні й дієві дослідження, успіхи. Мають і спеціальний підрозділ із працевлаштування, співпрацюють із благодійними організаціями, приватним сектором. Після її презентації колеги з британського та українського вишів презентували дослідження своїх факультетів, кафедр, шукали наукові точки дотику.

Олександр Смирнов, директор проєкту Twinning
Олександр Смирнов, директор проєкту Twinning

Корисною була й наступна частина заходу, коли партнери напрацювали ідеї для двох проєктів: «Українська свобода», який запропонував Александрос Кутсукіс, викладач міжнародних відносин, та проєкт соціально-психологічного спрямування для підтримки громадян.

Учасники делегації почули й результати програми «Twinning Initiative». Інформував про неї директор проєкту Олександр Смирнов.

У рамках співпраці з УжНУ в наступному році продовжують курси вивчення англійської мови, мають намір розпочати студентську мобільність, домовилися про також про проєкт COIL. Виш долучиться до «University Global Challenge» – цьогоріч ужнівці візьмуть участь у серії майстер-класів від всесвітньо відомих фахівців, вирішуватимуть кейси, обмінюватимуться ідеями тощо.

Українська проблематика у Великій Британії

Александр Кустукіс
Александр Кустукіс

В рамках візиту відбувся ще один актуальний захід «Зводимо мости», ініційований викладачем Александросом Кутсукісом. Перша частина була літературною, в ній взяли участь письменник та літературознавець з України, а також п’ятеро поетів із Престона, які зачитували власні вірші. У другій частині учасникам продемонстрували відеозапис із заняття з арттерапії, яке перед тим провели для переселенок з України. Це був перший такий досвід співпраці ВПО й UCLan, коли жінки могли виразити в малюнках і колажах власні емоції. Загалом спільнота переселенців у Престоні досить велика – складається з півтори сотні осіб, які гуртуються, зокрема, довкола місцевої церкви. Вони проводять культурно-мистецькі заходи, збирають донати, гуманітарну допомогу і відправляють до України.

Інша частина заходу була присвячена рефлексіям делегаток УжНУ про роботу в умовах війни. Кожна ділилася власними спостереженнями, досвідом та намагалася максимально актуалізувати тему про роль української культури, мови, ідентичності та пояснити екзистенційність конфлікту. Обговорення української проблематики на міжнародному рівні є надважливим. На жаль, і в британському суспільстві подеколи спостерігаються нерозуміння причин, суті столітнього конфлікту, різниці між мовою і культурою в Україні та Росії… Підтвердила актуальність заходу і перша частина, коли виникла дискусія щодо використання російської мови під час презентації України і толерування російської культури в умовах війни.

Наприкінці четвертого дня відбулося нагородження учасників конкурсу постерів «Відчуття України: страх, любов, ненависть». Чотири студентки з УжНУ (2 з кафедри журналістики, 2 з факультету іноземної філології) стали призерками – кожна отримала по сертифікату з можливістю придбати щось на 50 фунтів у магазині «Amazon».

Відпочити від пар і роботи на … даху

Делегаток з УжНУ приємно вразили інноваційні рішення в Університеті Центрального Ланкаширу. Одне з таких – облаштування простору для відпочинку на дахах університетських корпусів та бібліотеки. Прекрасний краєвид на Престон, комфортні місця, зелені зони з деревами і клумбами, – дозволяють відпочити тілом і душею, що сприяє працездатності й продукуванню нових ідей. У сучасній бібліотеці чотири поверхи, доступні для відвідувачів постійно, всі паперові книги оцифровані, а в облаштованих технікою приміщеннях можна здобувати нові знання, насолоджуватися читанням. У корпусах багато місць для спілкування студентів і викладачів, зручного проведення часу.

Утім усе побачене є лише доповненням до тієї потужної спільноти людей, яка радо підтримує українські виші, допомагає в надскладних умовах. Приязнь і готовність до співпраці відчувається на кожному кроці: українська символіка тішить око, але зігрівають, звісно, щирі серця, людська вдячність, що в цілому означає набагато більше, ніж партнерство в рамках програми. Це вже справжня дружба, яка, віримо, буде тільки міцніти!

Наталія Толочко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.