Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Кілька сотень іноземних студентів повернулися до очного навчання в УжНУ

Тих, хто переїхав навчатися в інші країни, – орієнтовно 15%, з іншого боку, до Ужгорода тепер переводиться молодь з інших міст на сході України

0 110

Кілька сотень іноземних студентів повернулися до очного навчання в УжНУ

Із початком повномасштабної війни з країни, за даними уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця, виїхало понад 14,5 мільйонів українців. Крім того, евакуювалися й тисячі іноземців, що проживали та навчалися в країні. Нині на вулицях Ужгорода можна зустріти все більше представників інших держав. Скільки з них повернулося й продовжило навчання, Медіацентр дізнався у проректорки УжНУ з науково-педагогічної роботи Мирослави Лендьел.

«Щойно почалася повномасштабна війна, завдяки злагодженій роботі університету з консульствами і посольствами Індії та Угорщини, представниками студентів, для іноземців створили спеціальний зелений коридор, — розповідає Мирослава Лендьел. — Переважно вони виїжджали автобусами до Будапешта, їм дозволили зробити це без шенгенських віз. Звідти їх вивозили спеціальними військовими літаками в Індію. Чимало представників африканських країн залишилося в Європі, тепер багато з них повернулося. Також наш університет сприяв поверненню додому майже 6000 студентів з інших вишів країни, багато з яких ночували в нашому спорткомплексі й звідси вже вирушали за кордон.

Всього у нас на медичному факультеті №2 навчається близько 1450 іноземних студентів — переважно це громадяни Індії, Йорданії, Нігерії, інших країн Африки. Із них уже декілька сотень повернулися до Ужгорода — решта навчається онлайн зі своїх країн. В Ужгород переважно приїхали студенти старших курсів, які мають клінічні дисципліни, а молодші здебільшого вивчають теорію онлайн.

Вони кажуть, що почуваються нормально й безпечно в Ужгороді і разом із нами пережили зиму тут попри блекаут. Звичайно, був дискомфорт через вимкнення світла, яке вони відчували так само, як і всі жителі України.

Ясна річ, були й студенти, які перевелися навчатися в інші країни, це орієнтовно 15% від загального контингенту — комусь продовжувати здобувати освіту в Україні не дозволяли батьки, хтось хотів вчитися лише офлайн. Разом із тим є студенти, які вчилися в інших містах на сході країни й переводяться тепер до нас. УжНУ вже розпочав активну рекламну кампанію серед випускників шкіл, ліцеїв іноземних країн, зокрема впродовж квітня за сприяння Українського центру міжнародної освіти брав участь в онлайн-виставках. Розглядаємо також питання двостороннього співробітництва з медичними коледжами Індії».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.