Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Кафедра історії України започаткувала День докторанта-історика

Історики-україністи УжНУ традиційно проводять змістовне дозвілля, що поліпшує психологічний клімат усередині професорсько-викладацького колективу

0 1 677
Статус будь-якого університету залежить від постійного оновлення та якісної підготовки висококваліфікованих кадрів. Тож докторантура є важливим інструментом для досягнення інтелектуальних висот педагогами й науковцями. Часто-густо тут не обходиться без субʼєктивних нашарувань.
Кафедра історії України започаткувала День докторанта-історика
Історики готують не лише їжу духовну

Докторантура при кафедрі історії України Ужгородського університету діяла в 1997–2000 роках. Можливістю трирічного самовдосконалення скористався тоді доцент Сергій Федака. Відтак цю форму підготовки наукових кадрів закрили. Коли ж нинішній завідувач кафедри Роман Офіцинський прагнув у докторантуру, то в ректораті відправили самому її відкрити й «вибити» місце державного замовлення в міністра освіти і науки Василя Кременя (діялося це в 2002–2003 роках). Невдовзі, будучи доцентом кафедри, Неля Жулканич змушена була закінчувати докторантуру Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова у Києві.

Після зміни містечкового керівництва докторантуру з історії України вдалося відновити. Без цього неможливо було 2013 року відкрити в університеті й спеціалізовану вчену раду з правом захисту кандидатських і докторських дисертацій за спеціальностями «Історія України» і «Всесвітня історія».

Відтоді докторантами стали доценти Олександр Богів, Павло Леньо, Юрій Данилець, Тетяна Росул, Оксана Ферков. Примітно, що нині на кафедрі історії України трудиться пʼятеро докторантів і три випускники докторантури різних університетів України: Ужгородського (професор Сергій Федака), київського «Драгоманівського» (професор Неля Жулканич), Луганського ім. Т. Шевченка (доцент Наталія Радченко).

Під впливом цих фактів зародилася ідея започаткування й належного відзначення Дня докторанта-історика, що цьогоріч збігся з промовистим святом – Днем учителя (працівників освіти). Кафедра історії України влаштувала чергове виїзне засідання, що вдруге поспіль відбулося в урочищі Воєводино, що поблизу села Тур’ї-Пасіки Перечинського району. Тут розкинувся відомий парк Шенборна за взірцем австрійського парку XVIII століття. Символічно, що його створено 2013-го, тобто в рік відновлення в Ужгородському університеті докторантури з історії України.

Кафедра історії України започаткувала День докторанта-історика
Доцент Тетяна Росул
Кафедра історії України започаткувала День докторанта-історика
Доцент Оксана Ферков

На початку нового навчального року вступили в докторантуру доценти Тетяна Росул та Оксана Ферков, які взялися за поглиблене вивчення відповідно культурних і конфесійних аспектів Закарпаття та прилеглих регіонів у ранньомодерний та новітній час. Варто відзначити, що Т. Росул ‒ лауреат обласної премії ім. Д. Задора в номінації «музикознавство» 2002 і 2008 років, а О. Ферков ‒ співкоординатор Центру досліджень угорської історії та українсько-угорських відносин, що діє при кафедрі історії України УжНУ.

Кафедра традиційно проводить змістовне дозвілля, що поліпшує психологічний клімат усередині професорсько-викладацького колективу.

І цього разу історики мали екскурсію курортним комплексом «Воєводино», активно відпочивали, готували смачні страви й дискутували в дружній атмосфері. Окрім обміну думками з приводу перспективних тем і методик докторських досліджень, ухвалено креативні рішення щодо професійноорієнтаційної роботи задля зростання рядів майбутніх бакалаврів з історії, запровадження інновацій при викладанні нормативних курсів історикам-американістам, дотримання ліцензійних умов підготовки докторів філософії за спеціальністю «Історія та археологія».

Найближчим часом кафедра історії України у співпраці з партнерами проведе низку заходів: міжнародну наукову конференцію з конфесійної історії з участю представників семи країн, міжкафедральний методичний семінар з осучаснення навчальних програм, прилюдну презентацію навчального посібника «Екскурсії Ужгородом», який нещодавно побачив світ і викликав ажіотаж серед краєзнавців і цінувальників минулого.

За інформацією Тетяни Попович,
старшого лаборанта кафедри історії України
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.