Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

EU4You: відкриваючи історію та майбутнє ЄС

До Дня Європи для студентів організували лекції про історію, інституції та загальні положення Європейського Союзу, а також розповіли про можливості, які ЄС надає українській молоді

0 80
У читальному залі Наукової бібліотеки УжНУ ініціатива «Посли європейської молоді» у партнерстві з органами студентського самоврядування та адміністрацією УжНУ організували для студентів захід «EU4You: відкриваючи історію та майбутнє ЄС». Подія приурочена відзначенню Дня Європи. Складалася з двох частин – лекції про історію, інституції та загальні положення Європейського Союзу, а також розповіді про можливості, які ЄС надає українській молоді.
Марта Шелемба та Дарина Линник
Марта Шелемба та Дарина Линник

На початку зустрічі з вітальним словом виступила координаторка Інформаційного центру ЄС в УжНУ Марта Шелемба, яка розповіла про важливість європейських цінностей для сучасної молоді. Поділилася досвідом організації заходів в УжНУ на європейську тематику й запросила студентів активніше залучатися до них. Адже Європа – це не тільки світ нових технологій і вільного пересування, але й широке коло розважальних, навчальних і наукових ініціатив для студентів та підлітків.

Марта Шелемба наголошує: «День Європи для України завжди був визначальним. Щороку ужнівці доєднуються до цікавих навчальних та розважальних заходів. Самі стають ініціаторами панельних дискусій, ігор, інтерактивів на європейську тематику. Цей рік не став винятком, адже, крім дебатів, відеопривітань, до нашої альма-матер завітала посолка європейської молоді Дарина Линник».

EU4You: відкриваючи історію та майбутнє ЄС Запрошена спікерка Дарина Линник, як студентка історичного факультету, наголосила, що неможливо побудувати гарного спільного майбутнього без якісного розуміння минулого: «Тільки через усвідомлення історії Європейського Союзу можна зрозуміти важливість святкування Дня Європи. Понад 45 студентів математичного, медичного, юридичного, географічного та факультету історії міжнародних відносин поглибили свої знання щодо ЄС. До прикладу, ми розглянули цікавий аспект того, що Європейський Союз є динамічним утворенням та трансформується завдяки укладанню договорів між державами-членами, які створюють більшу інтеграцію країн і забезпечують гідне життям громадянам».

Також пані Дарина поділилася зі студентами власним досвідом участі у проєктах програми Erasmus+, дала поради, як написати крутий мотиваційний лист, і пояснила, чому важливо користатися цими можливостями, щоб представляти Україну та наш євроінтеграційний шлях за кордоном. Зазначила, що такі заходи – можливість вийти зі своєї інформаційної бульбашки, відкрити нові горизонти світу, почути пораду від більш досвідченої людини. Важливо бути відкритим до прийняття можливості.

EU4You: відкриваючи історію та майбутнє ЄС Значну частину організаційних питань взяли на себе представники студентської ради та профкому УжНУ. Голова студради Марк Ердевдій зазначає: «Студентська рада активно долучилася в організаційних питаннях: допомагали в облаштуванні приміщення, подбали про технічне забезпечення. Незважаючи на активний період складання модулів, захід відвідало досить багато людей. Для молоді було чимало корисної інформації, адже розбирали саме поняття «Євросоюз». Для багатьох було відкриттям, чому саме 12 зірочок на прапорі Європейського Союзу. Пішли в глиб історичної хронології. Розглянули питання євроінтеграції. Молодь залишилася задоволена».

Про важливість заходу наголошує і співорганізатор заходу голова студентської ради факультету математики та цифрових технологій Станіслав Скорондяк: «Тема зустрічі – поширення інформації про функціонування Європейського Союзу, його історію, символіку, цінності та основні органи управління серед молоді. Це допоможе студентам краще зрозуміти специфіку організації, дізнатися, які країни входять до ЄС, на яких принципах вони взаємодіють тощо. Також до нас долучився інформаційний центр ЄС. Крім того, молодь дізналася про програму «EU NEIGHBORS EAST», її канали комунікації й ініціативу «Молоді європейські посли» та її дії в Україні. Сподіваємося вдалося залучити студентів до громадської активності».

Чималий внесок в організацію та інформаційну підтримку зробили працівники Центру гуманітарно-виховної роботи, профорієнтації та працевлаштування й представники факультету математики та цифрових технологій. Зокрема Павло Мулеса, завідувач кафедри кібернетики та прикладної математики, коментує: «Вдалося організувати екскурсію для запрошених гостей кафедральним собором, бібліотекою зі стародруками тощо. Важливо пізнавати історію комплексно».

EU4You: відкриваючи історію та майбутнє ЄСЗавершили подію Kahoot-вікториною. Перемогу здобули троє студентів факультету математики та цифрових технологій – отримали фірмові подарунки від ініціативи «Посли європейської молоді» в Україні.

За інформацією факультету математики та цифрових технологій
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.