Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Філологічний факультет улаштував годину пам’яті до роковини відходу Василя Німчука

Світлі спогади тих, хто знав і близько спілкувався з науковцем, та перегляд фільму про видатного випускника філфаку налаштували аудиторію на хвилю спокою й духовного єднання

0 323
26 листопада минув рік відтоді, як відійшов до інших світів видатний український мовознавець, член-кореспондент НАН України, випускник філфаку Ужгородського університету Василь Німчук.
Філологічний факультет улаштував годину пам’яті до роковини відходу Василя Німчука

Власним прикладом він показував, як потрібно шанувати вчителів і берегти пам’ять про них. А взаємини зі своїм науковим керівником Степаном Бевзенком називав батьківсько-синівськими.

Виставка «Василь Німчук — мовознавець зі світовим іменем»
Виставка «Василь Німчук — мовознавець зі світовим іменем»

Наслідуючи приклад Василя Васильовича, філологічний факультет УжНУ до дня народження свого видатного випускника (6 липня) підготував збірник «Професор Василь Німчук у спогадах сучасників», виданий за підтримки департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Закарпатської ОДА.

До роковини з дня смерті вченого працівниці Наукової бібліотеки Ужгородського університету організували виставку «Василь Німчук — мовознавець зі світовим іменем». Цього ж дня о 12:00 в найбільшій аудиторії філфаку викладачі й студенти запалили свічку та влаштували годину пам’яті.

Галина Шумицька
Галина Шумицька

На початку заходу деканеса Галина Шумицька зауважила: «Не зовсім спокійно нині в нашому суспільстві, в державі загалом. Утім сподіваємося, усе буде гаразд. Тільки кожен із нас, на мій погляд, має робити те, що від нього залежить. Сьогодні — особливий день: приблизно в такий час, обідньої пори, рік тому відійшов у вічність Василь Васильович Німчук — особистість, діяльність якої треба осмислювати все життя».

Василь Шаркань
Василь Шаркань

Присутні вшанували пам’ять про професора хвилиною мовчання, відтак спогадами про наставника поділилися всі охочі. Заступник декана філфаку з навчальної роботи, упорядник згаданого збірника Василь Шаркань наголосив: «Пам’ять про вчителів потрібна насамперед нам. І дуже добре, коли ми цінуємо наставників. Тільки з часом стає зрозуміло, як їх не вистачає».

Наталія Венжинович
Наталія Венжинович

Наталія Венжинович, заступник декана з наукової роботи, зауважила: «Василь Німчук – людина енциклопедичних знань, добрий, світлий чоловік. Минулої суботи я побувала на місці його спочинку, на його батьківщині, у Довгому на Іршавщині. Відчуваєш там настільки сильну енергетику, що це важко передати словами. Тому треба вірити: душа Василя Васильовича живе. Людина не з нами фізично, але є його праці, із яких кожен може почерпнути щось для себе».

Алла Галас
Алла Галас

Доцент кафедри української мови Алла Галас також звернула увагу на вагомий внесок В.Німчука до скарбниці не тільки вітчизняної, а світової науки.

«Серед присутніх є студенти різних курсів. Одним пощастило бачити й чути Василя Васильовича, іншим – ні… Коли я була першокурсницею, викладачі з пієтетом розказували про мовознавця Миколу Андрійовича Грицака. Нам, першачкам, він здавався якоюсь легендою. Можливо, як нині і Василь Васильович Німчук для юного покоління. Але повірте, з часом ви пізнаєте цю людину завдяки працям, які вчений залишив наступникам. Це, без перебільшення, науковець світового масштабу: і за обсягом виконаної роботи, і за високим її рівнем, і за доступним способом викладу», – акцентувала Алла Михайлівна.

Після щирих зізнань присутніх студентки-філологині Марія Кондрич, Марія Воєводіна, Марія Сакаль, Мирослава Борщик, Наталія Гандера та Соломія Кисіль зачитали уривки зі збірки спогадів про Василя Німчука, відтак аудиторія переглянула науково-популярний фільм про науковця «Вимір справжности», підготований студентсько-викладацьким колективом кафедри журналістики у співпраці з викладачами кафедри української мови та Медіацентром УжНУ 2015 року.

Філологічний факультет улаштував годину пам’яті до роковини відходу Василя НімчукаКоли захід добіг кінця, усі розійшлися, несучи спокій, що його, за словами Галини Шумицької, завжди випромінював Василь Німчук…

Ольга Брайлян
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.