Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Філологи УжНУ побували в літературознавчій експедиції до серця Карпат

Ознайомчу подорож «Літературне краєзнавство» для студентів III–IV курсів організувала професорка кафедри української літератури Валентина Барчан

0 233
Лекції переважно асоціюються в студентів із 80-хвилинним записуванням і монологічною розповіддю лектора. Але кафедра української літератури довела, що інформацію можна доносити в цікавому форматі – під час поїздки на Синевир.

Філологи УжНУ побували в літературознавчій експедиції до серця Карпат Філологи УжНУ побували в літературознавчій експедиції до серця Карпат 7 листопада з ініціативи викладачів-літературознавців відбулася навчально-ознайомча екскурсія «Літературне краєзнавство» для студентів III–IV курсів. Професорка кафедри української літератури Валентина Барчан організувала студентам і колегам традиційну поїздку до найбільшого і найглибшого високогірного озера України – на висоті 989 м над рівнем моря. Ніщо не могло завадити планам, навіть дощовита погода.

А що дорога достатньо далека, то вже о восьмій автобус вирушив з Ужгорода. Щоб не марнувати час, студенти ще в транспорті розпочали свою подорож літературними стежками рідного краю. Під час екскурсії виголосили доповіді про відомих письменників Закарпаття: Василя Ґренджу-Донського, Івана Ірлявського, Петра Скунця, Христину Кериту, Михайла Рошка та ін.

Філологи УжНУ побували в літературознавчій експедиції до серця Карпат Після чотирьох годин дороги філологи продовжили шлях до озера пішки. На Синевирі мали можливість не тільки подихати свіжим гірським повітрям, а й зробити чималенько гарних фото на згадку. Завідувачка кафедри Оксана Кузьма поділилася враженнями, які в той день відчували всі учасники подорожі: «Мальовниче Синевирське озеро додало яскравих вражень до поїздки студентів. Учасники екскурсії насолодилися сповна красою Карпат і магією художнього слова наших митців. Впевнена, усі поїдуть звідси в прекрасному настрої».

Марта Демчик, заступниця декана філологічного факультету, теж не стримувала емоцій: «Хоч я і родом із Закарпаття, але на Синевирі вперше. Тому мої враження від поїздки неймовірні. Я помітила, що всі студенти захоплені мандрівкою, і це чудесно! Хочу відвідати озеро ще раз».

Не дивно, що після повернення додому студентка ІІІ курсу Христина Ігнат з усмішкою на обличчі підсумувала поїздку: «Це було дуже гарно, вдячна організаторам, зокрема професорці Валентині Барчан, яка організувала культурно-освітню подорож. Для нас, студентів, це була прекрасна можливість морально відновитися після важких модулів, набратися сил і наснаги на нові досягнення».  Її колега Анастасія Пікало додала: «Такі подорожі завжди змушують цінувати природу і звʼязок з нею ще більше».

Краєвиди під час підйому і справді надихали, а туристи нетерпляче очікували головної точки на шляху і насолоджувалися красою озера, коли дійшли до нього.

Синевир і довколишні гори випромінюють направду особливу енергію. Приємно, що на філологічному факультеті цінують культуру, традиції і природу закарпатського краю. Можливо, приклад факультету наслідують й інші підрозділи УжНУ, але одне визнати варто – такі подорожі точно назавжди залишаться у спогадах мандрівників.

Олександра Борбуцька, Валерія Мельник,
студентки I курсу спеціальності «Реклама і зв’язки з громадськістю»
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.