Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

УжНУ вражав учнівську молодь хімічними дослідами, судовим засіданням та черговим квестом

Після ознайомлення з особливостями хімічного та юридичного факультетів школярі мали й інтелектуально-спортивну мандрівку містом

0 166

УжНУ вражав учнівську молодь хімічними дослідами, судовим засіданням та черговим квестом

18 червня учасники Літнього університету відвідали кардинально різні, але по-своєму цікаві факультети ужгородського вишу й мали захопливий квест містом.
Ігор Барчій
Ігор Барчій

УжНУ вражав учнівську молодь хімічними дослідами, судовим засіданням та черговим квестомСтартували з хімічного підрозділу, де молодь ознайомили зі специфікою діяльності кафедр органічної хімії, неорганічної, фізичної та колоїдної, аналітичної, а також — екології та охорони навколишнього середовища. Заступник декана Ігор Барчій розповів про наукові досягнення хімфаку, який посідає друге місце серед підрозділів УжНУ за кількістю публікацій, та закордонну співпрацю. Цікаво, що кристали, вирощені співробітниками факультету, і нині на супутниках літають у космосі.

Юлія Жукова
Юлія Жукова

«У підрозділі підготовано 33 доктори наук і понад сто кандидатів наук. Хочеться, щоб ви, молоде покоління, прийшли нам на зміну й продовжували розвивати хімічну науку», — висловив сподівання І.Барчій.

Найцікавішою частиною ознайомлення з підрозділом для школярів стала демонстрація хімічних реакцій. Викладачка Юлія Жукова показала різні види солей найяскравіших кольорів. А потім присутні побачили на власні очі популярні в мережі досліди. Серед них — «фараонова змія», «зубна паста для слона». Найбільше вразили досліди з купюрою, яка не горить (для цього один із учнів навіть не пошкодував власні 5 гривень ☺), та з імітацією крові (змішуючи хлорид заліза та роданід амонію виникає речовина, схожа на кров – її використовують у кінематографі). Юлія Павлівна наголосила на потребі дотримання правил безпеки та нагадала: при опіках кислотою слід промивати місце ураження лугом (наприклад, содою) і навпаки.

На шляху до юрфаку
На шляху до юрфаку

Досліди так захопили учасників, що до наступної зупинки — юридичного факультету — довелося йти швидким шляхом. Тож мали незаплановану зарядку, коли йшли Замковими сходами, яку порівняли зі сходженням на Говерлу ☺. Біля дверей гостей уже чекали заступник декана з виховної роботи, доцент Вадим Рошканюк, як потім виявилося, – представник першого випуску юрфаку в 1996 році, та активні студенти.

УжНУ вражав учнівську молодь хімічними дослідами, судовим засіданням та черговим квестомНасамперед школярам показали внутрішнє подвір’я факультету, а потім усі попрямували до аудиторії-зали судових засідань. Тут учні дізналися про спеціальності «Право», «Міжнародне право», «Правоохоронна діяльність», специфіку діяльності кафедр (цивільного права та процесу; конституційного права та порівняльного правознавства; господарського права; кримінального права і процесу; теорії та історії держави і права; адміністративного, фінансового та інформаційного права; міжнародного права), особливості навчання й дозвілля.

УжНУ вражав учнівську молодь хімічними дослідами, судовим засіданням та черговим квестомВідтак учасники Літнього університету стали свідками імпровізованого судового міні-засідання, що стосувалося крадіжки золотих прикрас. Такі наближені до реального судові процеси студенти юрфаку зазвичай проводять, аби набути практичних навичок.

Доцент і адвокат-практик Василь Копча розповів про роль різних видів експертиз, криміналістичної фотографії й про те, що теоретичні заняття проводять на юридичному факультеті, а практичні – в лабораторіях.

УжНУ вражав учнівську молодь хімічними дослідами, судовим засіданням та черговим квестомУжНУ вражав учнівську молодь хімічними дослідами, судовим засіданням та черговим квестомВідтак юнаки й дівчата пообідали в школі, а на десерт був квест.

Чотири команди, п’ять локацій та майже два десятки завдань на всіх – квест змусив учасників не тільки побігати й попітніти, а й поворушити мізками.

Від однієї до іншої локації перейти можна було тільки в разі правильної відповіді на загадки. Так, приміром, рахували кількість ніг на млині, розставляли в правильному порядку годинники, залишені хитрим годинникарем, розгадували загадку Сфінкса тощо.

А як приз – кілька фото на згадку й відпочинок після насиченого дня.

Ольга Брайлян, Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.