Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Як працює система сімейної медицини у Великобританії, студентам-медикам розповів доктор Майкл Гарріс

0 188
У Великій Британії служба здоров’я має так багато лікарів, що численніший за неї штат лише в індійської залізниці, армії Китаю та мережі Волмарт у США.
Павло Колесник та Майкл Гарріс
Павло Колесник та Майкл Гарріс

Зустріч із представником цієї системи, лікарем загальної практики з Туманного Альбіону Майклом Гаррісом у конференц-залі Ужгородського університету модерував завідувач кафедри сімейної медицини і амбулаторної допомоги медичного факультету №2 Павло Колесник. Містер Гарріс у сімейній медицині от уже 30 років, крім того, він працює як викладач.

Гість розповів, як побудована національна служба здоров’я Великобританії. Зокрема говорив про функціонування лікарень, їхнє фінансування, кількість пацієнтів (а їх близько 3 мільйонів на тиждень!), навчання і практику, переваги та недоліки британської системи охорони здоров’я тощо.

Як зауважив доктор Гарріс, в Об’єднаному Королівстві близько половини всіх лікарів служби здоров’я є лікарями загальної практики. Там ефективно працює так звана система “gatekeeper” – без направлення сімейника неможливо потрапити на прийом до вузькопрофільного спеціаліста:

Як працює система сімейної медицини у Великобританії, студентам-медикам розповів доктор Майкл Гарріс «Часто ми виконуємо набагато більше, ніж працівники стаціонару. Навантаження на лікаря загальної практики дуже високе – це може бути до 70 годин на тиждень, але при цьому лікарі мають хороші зарплати і високу якість життя. Реєструватися на прийом сімейного лікаря обов’язково, і лише із його направленням можна потрапити до вузькопрофільного спеціаліста. Сімейні лікарі дуже популярні серед населення, довіра до них надзвичайно висока. Система ґейт-кіпера є дуже дешевою і вигіднішою зокрема для пацієнтів. Кількість відправлень до спеціалістів від сімейного лікаря становить лише 3% – з усім іншим дають раду саме фахівці загальної практики», – розповідає Майкл Гарріс.

Павло Колесник зауважив, що в Україні система ґейт-кіпінгу також уже працює досить добре, адже в нас теж, щоб потрапити до вузького спеціаліста, потрібне направлення сімейного лікаря. «У хороших фахівців до 85% пацієнтів залишається в сімейного лікаря і 15% лікар спрямовує до вузького спеціаліста», – переконує пан Колесник.

Гість оголосив про подарунок для студентів-медиків: вони зможуть долучитися до безплатного Дослідницького клубу молодих науковців в УжНУ. Учасники клубу, незалежно від курсу, зможуть проводити дослідницькі роботи на цікаві для себе теми з сімейної медицини. Зустрічі відбуватимуться кожних 6 тижнів у маленьких групах на платформі Zoom англійською мовою, але достатньо навіть базового рівня володіння.

Також учасникам зустрічі представили клініку InterFamily, що є клінічною базою кафедри сімейної медицини і амбулаторної допомоги медичного факультету №2. Працівники кафедри розповіли про напрями своєї роботи й те, чого навчають молодих колег.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.