Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Творчу акцію для тимчасово переміщених дітлахів влаштували біля студентських гуртожитків

Партнери з американського Корвалліса й у скрутні часи сприяють розвитку соціальних, освітніх, медичних проєктів в місті-побратимі Ужгороді

0 108

Творчу акцію для тимчасово переміщених дітлахів влаштували біля студентських гуртожитків

18 травня на території студентських гуртожитків №2 та №3 відбулася творча акція для вимушено переселених дітей. Присвятили її візиту членів асоціації «Corvallis Sister Cities Association – Uzhhorod» подружжю Ремптонів. Організація вже понад 30 років активно підтримує різні напрямки життя ужгородців. Ідеться про освітні, медичні проєкти (підтримка обміну досвідом між університетами, розвиток сімейної медицини) тощо.

Павло Колесник, кандидат медичних наук, завідувач кафедри сімейної медицини і амбулаторної допомоги медичного факультету №2 УжНУ, експрезидент асоціації міст-побратимів Корвалліс-Ужгород, зазначив: «Сьогодні приїхали наші улюблені члени асоціації Марк і Еліс Ремптони з Корвалліса (Орегон, США). Вирішили організувати акцію. Дітки розмальовували пандуси в національні кольори. Збоку зобразили українські прапори поряд з американським і європейським, що символізує підтримку нашої країни. Стосовно найактуальнішого: маємо 16 притулків. Закупили на спонсорські кошти холодильники, пральні машинки, втілюємо меблевий проєкт. Плануємо відкрити клініку сімейної медицини для підтримки людей, які були вимушено переселені».

Творчу акцію для тимчасово переміщених дітлахів влаштували біля студентських гуртожитків Мета клініки не тільки лікувати, а й навчати. Працюватимуть викладачі з сімейної медицини, проходитимуть практику інтерни та студенти-старшокурсники. Доктор Ремптон наголосив на важливості опанування практики: «Нині в Ужгороді перебуває декілька тисяч переселенців. Клініка обслуговуватиме їх на місці. Це чудова можливість забезпечити медичною допомогою. Ми не можемо тільки на лекціях навчати студентів сімейної медицини. Є змога працювати поряд з реальним ментором, який показуватиме на практиці. З досвіду пригадую: теоретичне навчання не було таким ефективним, як практичне».

Творчу акцію для тимчасово переміщених дітлахів влаштували біля студентських гуртожитківУ сімейну амбулаторію можуть звертатися всі тимчасово переміщені особи, а згодом, у ліпші часи, стане в пригоді ужгородцям. До слова, медичний пункт для вимушено переміщених осіб функціонує й сьогодні. Розміщений у дитячо-реабілітаційному центрі в міській лікарні. Однак місця недостатньо. Тому й виникла ідея заснувати потужніший осередок.

За словами П. Колесника поряд з майбутньою клінікою переселенці, які приїхали з Харкова, організували малий бізнес – кондитерські. Асоціація підтримує акцію. Проведуть вентиляцію й кондиціювання. За це молоді підприємці готові випікати щоденно 60 буханців соціального хліба. Його роздаватимуть людям, які тут мешкають.

Арпад Крон, голова асоціації міст-побратимів Ужгород-Корвалліс, розповідає: «Переживаємо складні часи, тож вирішили організувати позитивну акцію, щоб показати співдружність між нашими країнами. Усі наші мери, чимало деканів, ректори відвідували місто Корвалліс. Так само і їхні. Тісна співпраця налагоджена не тільки між містами, а й університетами. Гуманітарна допомога – безмежна, велика кількість ліків. Важливо, що цей фонд залучає інші організації з Європи, Америки. Виступають своєрідними гарантами. Надають медичну й соціальну підтримку».

Що ж до акції, то втілювали творчі ідеї на пандусах за допомогою акрилових фарб на водній основі та крейди. З 10-ї ранку біля гуртожитку № 3 трудилася Мар’яна Малиш, керівниця гуртка «Юний художник» у Падіюні. Робила основу – малювала блакитно-жовті орнаменти з білими вставками, аби діткам було місце доповнити своїм творчим поглядом патріотичний розпис.

М. Малиш поділилася, як відбувалася підготовка: «Павло Олегович зателефонував, що організовують акцію. Попросив допомогти намалювати прапор. Напередодні узгодили геометричну схему, яку сьогодні й утілили на пандусах. Коли готувала ескіз передбачила: дітям потрібна площина як ватман. Орнамент – символіка України. Зобразили й прапори дружніх держав. Вихованці Падіюну теж долучилися».

Акція стала неабиякою розрядкою, послужила додатковою нагодою для захопливого спілкування і для малюків, і для дорослих.

Тетяна Лесюк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.