Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На міжнародній конференції в УжНУ молодь обговорювала взаємодію та спільні безпекові виклики України й НАТО

Взяти участь у заході зголосилися 50 учасників: очно – студенти з Ужгорода, Києва, Львова, Острога, в онлайн-форматі – із Запоріжжя, Дніпра, Івано-Франківська, а також з-за кордону – Румунії, Польщі, Мексики

0 302
Днями відбулася міжнародна наукова конференція студентів та аспірантів «Україна-НАТО: спільні безпекові виклики (до 75-річчя утворення Організації)». Ініціювали захід Студентське наукове товариство «Кліо» й студрада факультету історії та міжнародних відносин УжНУ.

На міжнародній конференції в УжНУ молодь обговорювала взаємодію та спільні безпекові виклики України й НАТОНа міжнародній конференції в УжНУ молодь обговорювала взаємодію та спільні безпекові виклики України й НАТОГолова СНТ «Кліо» ФІМВ Іванна Бабинець відкрила роботу конференції з хвилини мовчання на знак ушанування пам’яті полеглих за свободу й незалежність України та Державного Гімну. З вітальними словами виступили проректорка УжНУ з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел, декан факультету історії та міжнародних відносин Віталій Андрейко та радниця Почесного консула Литовської Республіки в Ужгороді та Закарпатській області Інна Туряниця.

Взяти участь у конференції зголосилися 50 учасників. Очно до заходу долучилися студенти з Ужгорода, Києва, Львова та Острога, в онлайн-форматі – із Запоріжжя, Дніпра, Івано-Франківська. Також до форуму приєдналися гості з-за кордону – Румунії, Польщі, Мексики.

Заступник декана ФІМВ з наукової роботи Ігор Шніцер налаштувавНа міжнародній конференції в УжНУ молодь обговорювала взаємодію та спільні безпекові виклики України й НАТО студентів на плідну роботу, наголосивши на вагомості кооперації студентських товариств усієї України.

Професор Ігор Тодоров, як директор Навчально-дослідницького центру міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції УжНУ, на пленарному засіданні відзначив ефективність структури НАТО, а директорка Інформаційного центру ЄС в УжНУ Марта Шелемба розповіла студентам про діяльність очолюваного  нею підрозділу.

Член Королівського історичного товариства Британії Єгор Брайлян хронологічно виокремив історію відносин України й НАТО, а голова освітнього департаменту Студентської ініціативної групи «Wind of changes UA» Київського національного університету ім. Т.Шевченка Іван Фечко розповів про загрози, які стали викликом усій світовій системі безпеки. Старший викладач кафедри модерної історії та зарубіжних країн ФІМВ УжНУ Юрій Ісак сприяв дискусії щодо позиції Китаю й Туреччини на міжнародній арені.

Студенти працювали за 4 напрямками:  історія створення й розвитку Організації Північноатлантичного договору; шлях до євроатлантичної інтеграції України; безпекові виклики сьогодення; актуальні питання міжнародних відносин. Модератором 1–2 секцій виступив Василь Лазарчик, двох останніх – Іванна Бабинець.

На міжнародній конференції в УжНУ молодь обговорювала взаємодію та спільні безпекові виклики України й НАТОУ перших двох секціях основну увагу було зосереджено на питаннях різностороннього розвитку НАТО та євроатлантичної інтеграції України. Стан і перспективи процесу інтеграції доповідачі розкрили як через досвід європейських країн, так і через особливості українських політичних реалій.

У 3 і 4 секціях було розглянуто виклики міжнародній безпеці й окреслено регіональну співпрацю країн Європи для протидії глобальним кризам. Особливу увагу студенти приділили російському фактору у контексті загрози нападу на країни-члени НАТО та практиці засудження агресора за терористичні акти.

Під час останнього виступу розпочалася тривога, проте це не завадило довести конференцію до логічного завершення.

Відгук про конференцію залишила іноземна гостя Діана Габуреак, аспірантка з Університету Клуж-Напоки в Румунії: «Щиро дякую за позитивний досвід під час вашої події! З великим задоволенням долучуся й до наступних заходів. Ваша команда професіоналів вражає своєю ефективністю, було приємно відвідати вашу панель!”

На міжнародній конференції в УжНУ молодь обговорювала взаємодію та спільні безпекові виклики України й НАТОФорум закінчився підбиттям підсумків від делегації міст країни, із багатьох виступів було зроблено раціональні висновки.
Учасники зійшлися на думці, що таких спільних ініціатив потрібно організовувати ще більше.

Студент IV курсу Національного університету «Острозька академія» Ярослав Буркурт додав: «Дякую УжНУ за надзвичайно теплий і гостинний прийом. Було надзвичайно приємно поспілкуватися в колі однодумців, почути думки студентів і викладачів щодо сучасної безпекової ситуації у міжнародних відносинах».

Завдяки фінансуванню заходу Почесним консулом Литви в Ужгороді та Закарпатській області Віктором Гарапком було організовано солодкий стіл для учасників, що допомогло студентам перемкнутися на неформальну частину заходу.

Студент IV курсу Львівського національного університету ім. Івана Франка Олександр Кириловець зауважив: «Дякую за круту організацію наукової конференції! Ваш внесок у розвиток ідей щодо європейської і світової безпекової системи надзвичайно цінний. Сподіваємося на дальшу плідну співпрацю та взаємне збагачення ідеями».

Після секційних засідань студенти мали можливість послухати екскурсію в археологічному музеї УжНУ від Марії Жиленко.
На міжнародній конференції в УжНУ молодь обговорювала взаємодію та спільні безпекові виклики України й НАТО
Студенти уважно розглядали експонати. Найбільше з представлених пам’яток їх вразив зуб мамонта, свідченням цього стали численні фотографії.

Останнім заходом у програмі конференції була екскурсія Ужгородом. Маршрут проклали від ректорату УжНУ до Ужгородського замку. Окрема подяка доцентові кафедри археології, етнології та культурології ФІМВ УжНУ Павлу Худішу за цікавий екскурс в історію міста, огляд чеської та австрійської частини, колишніх єврейських будівель в Ужгороді та долучення молоді до невеликих історичних квестів.

На міжнародній конференції в УжНУ молодь обговорювала взаємодію та спільні безпекові виклики України й НАТО«Я дуже задоволена, що мала змогу відвідати конференцію. Вона розширила мій світогляд – я більше дізналася про історію створення та діяльність НАТО – важливої для сучасного світу організації», – зауважила студентка IV курсу, учасниця СНТ «Кліо» ФІМВ УжНУ Анна Мельник.

Приємно, що конференція не тільки засвідчила науковий хист студентів, а й заклала фундамент співпраці студентських наукових товариств України на найближчий час.

«Оскільки конференція присвячена 75-й річниці створення НАТО, був приємно вражений висловленими ідеями студентів та аспірантів, що стануть в пригоді у розвитку українсько-атлантичної співпраці. Ужгород став оптимальним вибором для такого форуму. Місто з австрійською та чеською архітектурою, яке 5 квітня потопало в цвіту сакури, символізуючи єдність демократичного світу від США та Європи до Японії, що зможе стати гарантом безпеки оновленого світу», – прокоментував роботу конференції четвертокурсник Київського національного університету Михайло Дейнека.

Дякуємо керівництву факультету й усім співорганізаторамї, які посприяли успішному проведенню заходу! Наступною сходинкою в співпраці студентських товариств має стати конференція в травні у Львові, і ми впевнені, що цей захід збере не менше коло однодумців, тільки вже в стінах ЛНУ.

Іванна Бабинець, голова СНТ «Кліо»
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.