Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Як упоратися з панікою, коли в країні війна – поради військової психологині ужнівцям

Будьте спокійні, впевнені у Збройних силах України, добровольцях і в кожному, хто нині захищає нас від ворога! Не будьте байдужими! Україна переможе!

0 151
Хвилюватися за себе, рідних і всіх українців у часи жорстокої війни, – природно, однак раптова тривала паніка може тільки нашкодити. Корисно знати, як подолати тривожні відчуття, заспокоїтися, щоб допомогти собі й близьким. Тверезо оцінювати ситуацію потрібно і в критичних ситуаціях, і переглядаючи стрічку новин. Тому в Ужгородському університеті 25 лютого організували консультацію для працівників і студентів – як не панікувати в умовах війни.
Софія Марчук
Софія Марчук

Поради підготувала завідувачка навчальної лабораторії психології кафедри військової підготовки, молодша лейтенантка запасу Софія Марчук. Вона переконана, що тривога, занепокоєння, неспокій – звичні реакції на ситуацію невизначеності, але за таких умов важливо тверезо мислити. Коли вас огортає паніка, а в думках з’являються найжахливіші варіанти розвитку подій, психологиня радить:

Зображення зі сторінки Rec.lamma в інстаграм, яку ведуть студенти-медійники УжНУ
Зображення зі сторінки Rec.lamma в інстаграм, яку ведуть студенти-медійники УжНУ

1. Виконати дихальні вправи. Сядьте зручно, розслабтеся, стежте за диханням, спостерігайте за своїми відчуттями, переживаннями. Зосередьтеся на тому, як ваші легені наповнюються повітрям, як стискається грудна клітка. Можна також застосувати техніку дихання по квадрату. Її нині активно поширюють у соцмережах. Потрібно дихати за певною схемою – вдих, пауза, видих, пауза впродовж 5 хвилин.

2. Узятися за звичні справи і рутину, якщо це можливо. Постарайтеся не змінювати розпорядку, щоб структурувати мислення. Складіть погодинний розпорядок дня, намагайтеся його дотримуватися.

3. Підтримувати зв’язок із рідними, особливо якщо вони далеко. Близькість – завжди хороший ресурс. Розмовляти на тему війни можна, але не варто заглиблюватися.

4. Якщо ви занадто тривожні, мінімізуйте перегляд новин до одного разу на день. Новини з фронту – додатковий тригер для вас.

5. Зібрати тривожний рюкзак. Це допомагає заспокоїтися, так будете більш упевнені, що контролюєте ситуацію.

6. Спілкуватися з іншими про ситуацію в країні, на фронті, якщо це вас заспокоює. Ви будете розуміти, що не одні, буде з ким розділити переживання. Але якщо такі розмови стресові для вас, переводьте тему в інші русло.

У ситуації інформаційної війни, що ведеться одночасно, найголовніше – читати лише перевірені джерела й офіційні сайти.

Софія Марчук зазначає, що паніка, панічні настрої – заразні. Тому важливо дотримуватися правил інформаційної гігієни. Це корисно не лише для психологічного благополуччя, а й безпеки нашої країни.

Важливо знати, як допомогти дітям у тривожній ситуації. Військова психологиня радить:

  • поговорити завчасно з дитиною про її стан, емоції, переживання;
  • обговорити разом план дій;
  • контролювати себе, бо основна допомога дитині – це ваш спокій і самоконтроль.

У соціальних мережах із неймовірною швидкістю поширюються фейки. Саме ви можете несвідомо стати тим, хто поширює напівправду чи відверту брехню своїм рідним, додаючи зневіри, сприяючи панічним настроям. Софія Марчук наголошує на правилах, які має знати кожен, щоб не стати жертвою дезінформації.

1. Не вірте заявам із боку окупантів.

2. Звіряйте кожну тривожну новину з офіційними джерелами.

3. Відправляйте новину в так званий карантин, якщо не довіряєте їй, тобто дочекайтеся підтвердження в офіційних джерелах.

4. Не поширюйте в соцмережах новину, якщо вона неофіційна і непідтверджена.

5. Не читайте новини в анонімних телеграм-каналах. Така інформація працює на ворога.

Як упоратися з панікою, коли в країні війна – поради військової психологині ужнівцямГоловне, про що просять ЗСУ, – не фільмувати і не поширювати інформацію про пересування наших військ, облич солдат, особового складу. Тепер це надзвичайно важливо!

На Закарпатті, на щастя, не було тривожних сирен. Однак маємо знати, як діяти і в таких ситуаціях:

  • Не панікуйте.
  • Увімкніть радіо, ТБ, якщо ви на вулиці, слухайте гучномовці.
  • Виконуйте всі завдання, рекомендації.
  • Сповістіть інших.
  • За потреби допомагайте іншим людям.

Національна психологічна асоціація і цивільні психологи ініціювати кампанію підтримки «Я буду твоїм тилом» для родин військових. Пропонують безоплатний формат, знижки. Якщо ви знаєте людей, які потребують допомоги, повідомте їм про це.

Як упоратися з панікою, коли в країні війна – поради військової психологині ужнівцям Софія Марчук зазначає, що потрібно телефонувати психологу, коли відчуваєте сильну тривогу і не можете впоратися з нею.

Окрім того, психологічну допомогу можна дістати на кафедрі військової підготовки в онлайн-форматі або телефоном.

Будьте спокійні, впевнені у Збройних силах України, добровольцях і в кожному, хто нині захищає нас від ворога! Не будьте байдужими! Україна переможе!

Наталія Толочко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.