Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Ідентичності в умовах пограниччя» – новий науковий збірник підготували на кафедрі археології, етнології та культурології (АЕК) УжНУ

0 560
У січні 2021 року на факультеті історії та міжнародних відносин відбулася міжнародна таки наукова конференція. Тоді її учасниками стало понад 60 науковців з 5 країн (Польщі, Молдови, Канади, Білорусі та України). Упродовж двох днів презентували різноманітні, часом дискусійні доповіді, об’єднані тематичними й методологічними рамками концепцій пограниччя. Загалом заслухали багато цікавої й актуальної інформації, тож не дивно, що на кафедрі археології, етнології та культурології (далі АЕК) вирішили підготувати й опублікувати збірник матеріалів конференції.

«Ідентичності в умовах пограниччя» – новий науковий збірник підготували на кафедрі археології, етнології та культурології (АЕК) УжНУЗ певних причин не всі учасники наукової зустрічі оформили свої матеріали у вигляді статей, однак майбутній збірник віщував стати цікавим навіть для вибагливої аудиторії. Через війну він з’явився не в заплановані строки, а буквально днями – всередині серпня. Подолання всіх труднощів на цьому шляху стало можливим завдяки спільній праці учасників конференції, колективу кафедри АЕК, наукових рецензентів з Дніпра та Варшави, видавництву ТОВ «РІК-У» та одного ужгородського фотографа, чиє фото лягло в основу обкладинки.

Цікавою є історія вибору цієї фотографії. За задумом, вона мала метафорично відображати пограниччя/прикордоння. Про це в мережі «Facebook» розповідає Сергій Денисенко: «Кілька місяців тому звернувся до мене старий товариш Павло Леньо з дещо незвичним проханням. Для обкладинки книги йому було потрібне фото про кордон. Але не буквально державний кордон країни, а щось образно-абстрактне. Я згадав за цей знімок, який зробив декілька років тому у перші сонячні дні весни. Клопи-солдатики вилізли на пеньок і вишикувались чітко на кордоні світла й тіні. Матвій їх тоді розігнав, але за декілька хвилин комахи вишикувались знову. Мені це здалося символічним, і я це сфотографував тоді. Я скинув це фото товаришу й забув… А минулого тижня Павло подзвонив і запросив на каву. Каже, фото прийняли, книжка друкується і ось тобі гонорар! Було приємно, чесно кажучи! А гонорар я відправив для інших солдатиків, які тримають землю на межі світла й темряви. Ось така історія».

«Ідентичності в умовах пограниччя» – новий науковий збірник підготували на кафедрі археології, етнології та культурології (АЕК) УжНУЗагалом ми раді презентувати результати спільної праці, з якими можна ознайомитися за покликанням. Книга має привабити не лише науковців (насамперед істориків, політологів, етнологів), а й усіх, кому цікаво відкривати для себе щось нове і незвичне.

За інформацією доцента кафедри АЕК Павла Леня
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.