Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Вступна кампанія в умовах війни: що в УжНУ?

У рейтингу 5 факультетів за популярністю серед майбутніх першокурсників —  юридичний; медичний; інформаційних технологій; суспільних наук; історії та міжнародних відносин

0 557

Вступна кампанія в умовах війни: що в УжНУ?

Замість шкільного останнього дзвоника — сирени, замість ЗНО — національний мультипредметний тест (НТМ)  і вступ за новими умовами. Із 29 липня в УжНУ триває вступна кампанія. Які її проміжні результати, які факультети найпопулярніші серед абітурієнтів і чим відмінний цьогорічний вступ — знає Медіацентр.
Ольга Синявська
Ольга Синявська

«Особливість цьогорічної кампанії — вступ після 11 класу на основі НМТ або на основі ЗНО 2019–2021 років, — пояснює заступниця відповідального секретаря приймальної комісії УжНУ Ольга Синявська. — Для вступників спеціальності «Фізична культура і спорт» є ще творчий конкурс із фізичної підготовленості. Також для пільговиків — дітей із особливо небезпечних територій, де тривають бойові дії з 24 лютого, або тимчасово окупованих до цього територій, які за станом здоров’я не змогли скласти НМТ, осіб, визнаних постраждалими від Чорнобильської катастрофи, інвалідів війни, учасників бойових дій — вступ відбувається на основі індивідуальних співбесід».

У перші тижні динаміка подачі документів була доволі повільною, а тепер дещо пожвавилася.

«На ранок 18 серпня сумарно до нас надійшло 8 676 заявок на освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра та магістра. З них на 1 курс бакалаврату подали документи 6 769 абітурієнтів. А магістри лише почали подання документів, — коментує Ольга Синявська. — У рейтингу 5 факультетів за популярністю серед майбутніх першокурсників —  юридичний, медичний, факультети інформаційних технологій, суспільних наук, історії та міжнародних відносин. А за спеціальностями лідирують медицина, право та стоматологія».

Ще одна відмінність цьогорічного вступу — обов’язкова наявність мотиваційних листів. «Їх розглядатимуть відбірні комісії факультетів, і вони матимуть вагу при відборі вступників. Особливо це стосується так званих небюджетних спеціальностей — там достатньо лише мотиваційного листа і не потрібні ані результати НМТ, ані ЗНО. Це педагогічні, технічні, природничі спеціальності. Але за розглядом мотиваційного листа можна вступити лише на контракт».

Оксана Компанієць з абітурієнткою
Оксана Компанієць з абітурієнткою

На питання щодо написання мотиваційних листів Ольга радить три секрети успіху:

  • писати особисто й не копіювати чужі листи чи не переписувати з інтернету — їх перевірятимуть на плагіат;
  • коротко, але змістовно — розписувати свою біографію з дитсадка не потрібно;
  • щиро розказати про себе та свою мотивацію вчитися в УжНУ.

Майже всі документи вступники подають онлайн. Винятки — розбіжності у документах, помилки у прізвищах тощо. У такому випадку або якщо потрібна допомога в поданні, можна звернутися безпосередньо в університет.

Координаторка приймальної комісії Оксана Компанієць пояснює: «Ми допомагаємо створювати електронні кабінети та подавати заяви, також у нас можна відсканувати фото, звернутися для виправлення помилки у внесених даних. Тобто коли абітурієнт визначився з тим, на який факультет і на яку спеціальність вступає, він може прийти до нас – і ми допоможемо із подачею документів. Але тепер усе більше хлопців і дівчат подають документи самостійно — дається взнаки досвід життя в соцмережах і на сайтах».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.