Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Інформаційний центр НАТО при УжНУ був представлений на українсько-литовському бізнес-саміті у Львові

0 168
2–4 березня у Львівському палаці мистецтв відбувся круглий стіл «Виклики для економіки України та Литви в умовах війни – шукаймо кращі економічні рішення разом», участь у котрому взяли близько 40 представників влади та бізнес-структур Литовської Республіки. Очевидно, що литовці як ніхто інший розуміють актуальні безпекові виклики, котрі з гібридних перетворилися на прямі загрози застосування зброї і військової сили на східних флангах НАТО. Литовське політичне керівництво висловлює впевненість у тім, що майбутнє Європи формується в Україні. Це розуміння є своєрідним трендом зовнішньої політики країни, котра була і є нашим другом і партнером. І, як завжди, литовська дипломатія, політикум, бізнесові кола не тільки вчасно реагують на поточні проблеми, а й прогнозують імовірні сценарії того, що стане майбуттям України і Європи: післявоєнне відновлення, рух до ЄС і НАТО. Від цього виграємо ми і вся структура європейської безпеки і партнерства.
Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас
Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас

У заході брали участь голова комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради України Дмитро Наталуха, заступник голови економічного комітету Сейму Литовської Республіки Ґінтаутас Палуцкас, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, віцеміністерка транспорту та комунікацій Литовської Республіки Лорета Маскальовієнє, заступник міністра економіки України Олександр Грибан, львівський міський голова Андрій Садовий та інші. Взяла участь у саміті й директорка Інформаційного центру НАТО при Ужгородському національному університеті Інна Туряниця.

Директор Інформаційного центру НАТО при ДВНЗ «УжНУ» Інна Туряниця
Директорка Інформаційного центру НАТО при ДВНЗ «УжНУ» Інна Туряниця

Вітаючи учасників саміту, посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас зазначив, що, незважаючи на війну, товарообіг між Литвою та Україною не зменшився, а бізнесмени добре впоралися з викликами. Чого лише вартувала зміни логістики товарообігу й постачань військової та гуманітарної допомоги. Дипломат згадав про проєкти з відбудови, реалізовані литовськими бізнесменами, та закликав литовські компанії сміливіше долучатися до ініціатив з допомоги Україні. Окрім того, посол заявив, що Литва скерує 12 мільйонів євро на відновлення енергетичної інфраструктури України. Найбільша енергетична компанія Литви Ignitis Group вирішила передати 10% отриманого надприбутку (а це 12 мільйонів євро) на відновлення та реконструкцію енергетичної інфраструктури України. Оце і є один із численних прикладів нашої спертої на історичну традицію дружби, котра проявляється у такий складний для України та усього світу час.

Мер Львова А. Садовий подякував литовцям за підтримку і допомогу під час війни. Відомо, що Вільнюс пожертвував Львову 700 тисяч євро на центр реабілітації «Незламні».

Під час кількох окремих предметних панельних дискусій обговорювали умови та можливості для співпраці між країнами та інвестицій у сфері оборонної промисловості та безпекової інфраструктури. Насамкінець було підбито підсумки співпраці між Україною та Литвою за рік війни, оцінено виклики й можливості для її розширення, зокрема у важливих сферах логістики, залізничного та морського сполучення, реформуванні лісової галузі та функціонування ринку деревини в Україні тощо.

Окрім того, в рамках події відбулося погашення марки «Сильні разом», автором якої є громадський діяч міста Львова Юрій Котик.

З радістю повідомимо, що з 17 лютого 2023 р. Посольство Литовської Республіки в України вже вдруге виконуватиме функції контактного Посольства НАТО в Україні на період 2023–2024 рр. Наразі триває підготовка до майбутнього саміту Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі, котрий планується на 11–12 липня цього року. Українська тематика буде на ньому серед ключових.

За інформацією Інни Туряниці,
директорки Інформаційного центру НАТО при Ужгородському університеті
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.