Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Доцентка УжНУ, стажуючись у Португалії, реалізує авторський художній проєкт «Мистецтво заради миру»

Виставка полотен науковиці біологічного факультету Ужгородського університету Людмили Симочко протриває у Культурному центрі міста Коїмбри до 19 березня 2023 р.

0 2 485
Людмила Симочко
Людмила Симочко
Доцентка біологічного факультету УжНУ Людмила Симочко з квітня 2022 року проходить науково-педагогічне стажування в місті Коїмбра (Португалія), де працює запрошеним професором у Коїмбрському університеті (СU) та Коїмбрському політехнічному інституті (ISEC-IPC) у галузі екології та енвайронментальної мікробіології.

На Піренеях Л. Симочко викладає природничі дисципліни магістрам, а також залучена до виконання двох міжнародних наукових проєктів. «Працюючи за кордоном, я постійно думками в Україні, кожен день починається зі дзвінків рідним, чи все в порядку, і швидкого перегляду новин, – розповідає пані Людмила. – Війна – це трагедія для українського народу. Йде свідоме винищення нації, української культури, довкілля, країною агресором».

Науковиця підготувала декілька публікацій про вплив війни на довкілля та загрози від цього не тільки для України, але й усієї Європи. «Міжнародна наукова спільнота має знати, що відбувається насправді, дуже часто інформація у мас-медіа висвітлюється фрагментарно».

У листопаді 2022 року вона виступала у Верховній Раді України на парламентських слуханнях «Вплив війни на довкілля в Україні та його відновлення до природного стану». Її виступ – «Russian-Ukrainian War Impact on Biodiversity Losses» – був присвячений впливу війни на втрати біорізноманіття та екоциду, який відбувається в Україні.

«Але мені хотілося зробити щось більше. Так народилася ідея авторського проекту «Мистецтво заради миру», – каже авторка. Упродовж академічної кар’єри пані Людмили, присвяченої науковим дослідженням у біології та екології, мистецтво завжди було частиною її життя. Свого часу вона закінчила художню школу у місті Вільнюсі (Литва).

Доцентка УжНУ, стажуючись у Португалії, реалізує авторський художній проєкт «Мистецтво заради миру»Будучи «природолюбкою» і захисницею навколишнього середовища, науковиця надихається природою у творчості, де вона є «полотном» для її робіт. «Природа є досконалим джерелом натхнення для творів мистецтва. Ідеальні лінії, кольори, енергетика та їх поєднання – усе можна там знайти», – впевнена Людмила Симочко.

Персональна виставка «Надія» – це авторський проєкт із головним гаслом «Мистецтво заради миру». Виставка об’єднала картини на полотні, які представляють відображення світу та його суперечностей, з особливим акцентом на війну в Україні. А також почуттях, які ці роздуми викликали в авторки, та надією на кращий світ з миром, свободою та гармонією для усього людства.

«Я хочу втілити свої почуття і думки на полотні, передавши мир і любов, з надією у серці на перемогу та краще майбутнє для Украни», – ділиться авторка.

Виставка складається з 12 робіт, які символічно представляють 12 місяців війни в Україні. На жаль, сучасний світ переживає значні трансформації: війни, насильство, руйнування навколишнього середовища. Якщо ми хочемо змінити цей світ і зберегти природу, ми повинні почати з себе з надією на краще майбутнє для країни, наступних поколінь і всього світу. Мистецтво є культовим інструментом для вираження та досягнення мети. Це основна ідея проєкту «Мистецтво заради миру». Відкриття виставки відбулося 25 лютого у Культурному центрі Коїмбри (Португалія) і триватиме до 19 березня 2023 року. Кошти від експозиції будуть перераховані в Україну на підтримку дітей, які постраждали від російської агресії.

Переглянути сюжет про відкриття виставки «Надія» можна за покликанням.

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.