Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Кафедра журналістики і мультимедійна платформа «Media Vista» – у програмі підтримки від ГО «Internews Ukraine»

Викладачі й студенти УжНУ працюють із відеосторителінгами, об’єднаними назвою «Історії етносів»: уже підготували матеріали про грузинську, німецьку, румунську, словацьку спільноти

0 215
Наприкінці травня кафедра журналістики й мультимедійна платформа «Media Vista» стали учасницями програми підтримки медіа, які пишуть мовами національних спільнот, від ГО «Internews Ukraine». За умовами, протягом червня-серпня викладачі й студенти створюють спецпроєкти про етноси, що проживають на Закарпатті.
Запис відеоісторії про румунів з Т. Дацьо
Запис відеоісторії про румунів з Т. Дацьо

На початку учасники пройшли триденний онлайн-тренінг «Єдність у різноманітті. Розвиток медіа національних спільнот», де прослухали корисні лекції від Олесі Яремчук, журналістки, письменниці, членкині «Українського ПЕН»; Ірини Кипоренко, журналістки, режисерки, програмної менеджерки сектору «Кіно» Українського інституту; Тетяни Кисельчук, медіаменеджерки, генпродюсерки та членкині правління Суспільного мовлення у 2017–2022 роках. Теми охоплювали підготовку журналістських матеріалів, диджитал-сторителінгу, роботу з мультимедіа, стратегію розвитку ЗМІ.

Для кожної команди, що бере участь у програмі (загалом це 18 медіа) організовано менторський супровід. Ментором для наших медійників є журналіст, що спеціалізується на міжнародній проблематиці, Анатолій Марциновський.

Учасники самостійно обирали формат і теми для власних матеріалів. Викладачі й студенти УжНУ працюють із відеосторителінгами, які об’єднали назвою «Історії етносів». Вже підготували матеріали про грузинську, німецьку, румунську, словацьку спільноти. Тепер працюють над відео про польську й угорську громади.

У центрі матеріалу про грузинську етноспільноту – засновник, президент ГО «Грузинська діаспора Закарпаття», ВПО Роберт Натрошвілі.

Представниці німецького етносу з Мукачева Діана й Маріанна Варварцеві розповіли у відео про розвиток національно-культурного товариства німців «Паланок» та дівочого хору «Співочі серця» під час війни.

Старший викладач кафедри романських мови та зарубіжної літератури УжНУ та відомий перекладач Тарас Дацьо розповів про життя румунської нацспільноти. Він супроводжує всі офіційні делегації, які приїжджають із Румунії на Закарпаття, а також їздить до сусідньої країни, бере участь у різних міжнародних проєктах, працює з різними фондами, організаціями як волонтер, привозить гуманітарну допомогу.

Героїнею матеріалу про словаків Закарпаття стала Яна Дудаш – етнічна словачка, що очолює Закарпатське обласне культурно-просвітнє товариство словацьких жінок «Довіра».

Кафедра журналістики і мультимедійна платформа «Media Vista» – у програмі підтримки від ГО «Internews Ukraine»До створення спецпроєктів з-поміж викладачів залучені завідувач кафедри доцент Євген Соломін, який виконує обов’язки редактора й керівника, і доцентка Наталія Толочко, яка готує сценарії матеріалів, координує роботу платформи «Media Vista». Зйомку і монтаж здійснюють випускник бакалаврату Микита Лісовець і другокурсник Микита Пацаловський.

Євген Соломін вважає, що участь у програмі поліпшить практичну підготовку на кафедрі журналістики, а завдяки стипендійній підтримці мають намір посилити технічну складову телерадіоцентру. Результати, тобто серію відеоматеріалів, можна використовувати в межах спецкурсів, пов’язаних із медіа нацспільнот, етнічною толерантністю. Такі предмети викладає, зокрема, Наталія Толочко, координаторка «Media Vista». За її словами, це другий подібний проєкт, у якому бере участь мультимедійна платформа. «Media Vista» працює при кафедрі журналістики УжНУ й слугує навчальним цілям, а також є майданчиком для оприлюднення, обговорення інформації, важливої для представників різних етносів, що мешкають на Закарпатті. Сайт створено за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні у 2018/2019 рр.

Підготовка спецпроєктів – чудова можливість для практичного застосування здобутих знань і навичок здобувачів фаху. Студенти мають змогу працювати пліч-о-пліч зі своїми викладачами й відчути себе справжніми журналістами під час написання й узгодження матеріалу, пошуку локації, зйомки, монтажу. Завдяки цьому вони усвідомлюють, що журналістичний матеріал є комплексним, і в ньому не може бути задіяна тільки одна особа.

Учасники програми від ГО «Internews Ukraine» вважають, що колективний результат, а саме серія відеоматеріалів, сприятимуть поліпшенню міжетнічної толерантності в регіоні.

Завершальні відеоматеріали з представниками нацспільнот можна буде переглянути на сайті, в соціальних мережах і на ютуб-каналі кафедри журналістики.

Максим Костик, студент 1-го курсу спец. «Журналістика»
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.