Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Коли карантин – не перешкода: чим відзначився Волонтеріат УжНУ протягом семестру?

Університетські волонтери долучаються точково до різних ініціатив у місті, області й країні, а також ініціюють акції самі

0 157
У грудні ужнівському Волонтеріату виповнилося 2 роки. За цей час спільнота встигла зробити чимало добрих справ від щирого серця. Університетські волонтери долучаються точково до різних ініціатив у місті, області й країні, а також ініціюють акції самі. Розповідаємо про діяльність Волонтеріату у першому семестрі карантинного 2020-го.

РАЗОМ ПРОТИ COVID-19

Коли карантин – не перешкода: чим відзначився Волонтеріат УжНУ протягом семестру?Одним із найбільших досягнень Волонтеріату УжНУ цьогоріч стало придбання кисневого концентратора для Закарпатського центру легеневих хвороб. За лічені дні силами небайдужих вдалося зібрати понад 50 тисяч гривень та придбати життєдайний апарат. Його днями передали у лікарню.

Із початком пандемії до лав медиків, що лікують хворих на COVID-19, стали й студенти та інтерни медичного факультету УжНУ. Їх ще влітку з ініціативи Волонтеріату відзначили скромними подарунками та засобами індивідуального захисту.

У боротьбі з COVID-19 ужнівські волонтери також постійно співпрацюють із Центром протидії коронавірусу Закарпаття.

ПОДИХ ЗЕМЛІ

Від початку створення Волонтеріат активно підтримує екоініціативи. Серед таких – Всесвітній день прибирання. Торік акцію проводили в більших масштабах, цього року через пандемію вона відбулася дещо скромніше та більш розосереджено по дворах, вулицях міста невеликими групами й індивідуально. Результати однаково гарні – тимчасово чисті береги Ужа.

Коли карантин – не перешкода: чим відзначився Волонтеріат УжНУ протягом семестру?Долучилися й до встановлення рекорду України. УжНУ став партнером всеукраїнської акції «Озеленення України», у рамках якої впродовж доби висаджували мільйон дерев.

Координаторка акції на Закарпатті й керівниця Волонтеріату УжНУ Ганна Мелеганич зауважує: «Цю акцію планували як одноразову, однак уже зараз організатори говорять, що вона має всі шанси стати щорічною. Все вдалося добре організувати й скоординувати, підключилося багато партнерів та спонсорів, місцеві громади охоче йшли назустріч. Більше того: українці суттєво перевершили запланований мільйон дерев. Відповідно наступного року ініціативу планують зробити міжнародною і тоді вона переросте в акцію «Озеленення планети» в один день із залученням понад 100 країн».

ТВОРИ ДОБРО, БРО

Подарунки дітям, які живуть на прифронтових територіях
Подарунки дітям, які живуть на прифронтових територіях

Коли карантин – не перешкода: чим відзначився Волонтеріат УжНУ протягом семестру?Доброю звичкою Волонтеріату стало навідуватися у дитбудинки. Однак через пандемію такі ініціативи довелося обмежити. Тому для дитбудинків кілька разів збирали допомогу – одяг, іграшки й солодощі – та організовано передавали все через інших волонтерів.

А от новинкою стала інша ініціатива. Минулоріч Волонтеріат готував подаруночки до новорічних свят малозабезпеченим сім’ям та мешканцям будинків для літніх людей. Зараз курс змінили буквально й організували акцію «Миколай їде на Схід». У рамках цієї ініціативи збирали подарунки для дітей, які живуть на прифронтових територіях. Понад 30 індивідуальних пакунків із одягом, іграми, канцелярією та солодощами передали військовим капеланом, випускником проєкту «Норвегія-Україна» Олександром Холодом.

Зібрані для військових книги
Зібрані для військових книги

Ще одна дотична до теми війни ініціатива Волонтеріату – акція «Бібліотека для військових». «Ми почули про те, що у Володимирі-Волинському є зенітний ракетний полк, для якого прагнуть організувати бібліотеку й потрібно її наповнити хорошими книгами, – розповідає Ганна Мелеганич. – У підсумку наші волонтери зібрали більше 40 якісних цікавих різножанрових книг. Військові були дуже щасливі. Особливо з того, що література українською». І додає: «Всі військові – наші. Не окремо закарпатські, волинські чи харківські. Всі – наші, українські. Однак, звісно, готові підтримати такою літературною ініціативою і рідну закарпатську 128 бригаду, якщо вони виявлять бажання і потребу в книжках. До того ж, ми побачили, що акція мала успіх. Тому до поповнення бібліотеки для військових плануємо повернутися наступного року вже з ширшим розголосом і у більших масштабах. У всіх є книги, які уже прочитали, і, можливо, до них не повернемося. То чому б не забезпечити цікаве дозвілля тим, хто нас захищає?»

ЗАМІСТЬ ПІДСУМКІВ

Одним із завдань Волонтеріату УжНУ є гуртування волонтерів. Тому в ближчому майбутньому планують створити велику волонтерську спільноту з онлайн й офлайн інструментами співпраці та розвитку для всієї області, де кожен зможе знайти цікавий для себе напрям. Один із перших кроків на цьому шляху – «Школа волонтера», організована ГО «Відродження України – Закарпатської області», де тренеркою була Ганна Мелеганич. «Школа» орієнтована на розбудову волонтерських осередків у районах.

Також серед амбітних планів – організувати фестиваль чи ярмарок волонтерства в Ужгороді, аби знайомити містян із можливостями, які представляє безкорислива діяльність.

На додачу – впровадження щорічної «народної» відзнаки кращим волонтерам, яких визначатимуть самі ж активісти.

Напрями діяльності у 2021 році  Волонтеріат УжНУ не змінюватиме: працюватимуть у соціальний, освітній та екологічний сферах.

Щоб дізнаватися про актуальні ініціативи Волонтеріату, підписуйтеся на сторінки у соцмережі «Фейсбук».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.