Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Коли працюєш із COVID-19: Один робочий день лікаря-інтерна Олександра Голубенка

Ужнівець поділився досвідом роботи в одній із клінік міста, де забирав біоматеріали для досліджень

1 783
Хтось працює віддалено, хтось – у вимушеній відпустці, хтось узагалі залишився без роботи. Життя в режимі «COVID-19» вплинуло майже на кожного з нас. Медіацентр вирішив розказати про один робочий день тих, хто нині завантажений роботою і перебуває у безпосередній групі ризику. Наші наступні публікації – про викладачів та студентів УжНУ, які в цей непростий час перебувають на передовій боротьби із коронавірусною інфекцією.

Перед остаточним встановленням діагнозу пацієнтам роблять тестування на наявність COVID-19. Тож і ми почнемо з публікації про діагностику. Про один робочий день і про життя на карантині розповідає лікар-інтерн спеціальності «Хірургія» Олександр Голубенко. Хлопець поділився досвідом роботи в одній із клінік міста, де забирав біоматеріали для досліджень. Далі – пряма мова.

Коли працюєш із COVID-19: Один робочий день лікаря-інтерна Олександра ГолубенкаРОБОЧИЙ ДЕНЬ ІЗ 7:40 І ПОНАД 10 ЕЛЕМЕНТІВ ЗАХИСТУ

«Мій робочий день починається близько 7:40 ранку, – розповідає Саша. – Прокидатися доводиться о 6:20. Перед роботою обов’язково снідаю та п’ю каву. Бо у клініці цього вже собі дозволити не можу. Безпосередньо до місця роботи мене довозить службове авто – його надає клініка, де я працюю.

Ми готуємо усе до прийому пацієнтів: миємо, знезаражуємо поверхні, провітрюємо приміщення. Відтак важливо правильно надягнути всі засоби індивідуального захисту – їх більше 10. Починаю зі звичайної хірургічної форми, а далі рукавички (у два шари), респіратор, хірургічна шапочка, захисний комбінезон, хірургічний халат, бахіли, нарукавники, окуляри, щиток тощо».

ЩОБ УБЕЗПЕЧИТИСЯ, ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ НЕДОСТАТНЬО

«Моя робота полягає у заборі матеріалу зі слизових оболонок рота і носа на дослідження COVID-19 методом ПЛР. Важливо – правильно посадити пацієнта і правильно до нього підійти. Людина може закашлятися, тому слід стояти збоку. У кабінеті в цей час відчинене вікно, навпроти якого я саджаю пацієнта.

Мазки із рота і носа потрібно забирати новими інструментами. Головне під час забору біоматеріалів – не торкнутися ніяких інших частин порожнини. Від цього залежить достовірність аналізу.

Матеріали забираю у спеціальну ємність – епендорф. Його закриваю, кладу у ZIP-пакет. Потім у ще один. Потім у холодильник.

Після кожного пацієнта обов’язково змінюю верхній шар рукавичок і нарукавники. Краплі потрапляють саме на ці частини костюму, бо вони найбільше контактують із пацієнтом, тож є потенційно небезпечними».

Коли працюєш із COVID-19: Один робочий день лікаря-інтерна Олександра Голубенка

ЩЕ ОДИН ВАЖЛИВИЙ ЕТАП – ДЕЗІНФЕКЦІЯ ТА УТИЛІЗАЦІЯ

«Змінні рукавички та нарукавники слід обов’язково утилізувати. Звісно, так само утилізації підлягають і інструменти. Спочатку ми вимочуємо їх у дизрозчині у спеціальній ємності. Відтак це все потрібно скласти у 3 герметичні пакети із металевими застібками. Ці біонебезпечні матеріали забирають, додатково дезінфікують у спеціальному стерилізаторі – автоклаві – і аж тоді відвозять на утилізацію.

Кожен наступний пацієнт приходить не раніше, як через 20 хвилин після попереднього. За цей час миємо підлогу, знезаражуємо всі поверхні, кварцуємо приміщення».

4 ГОДИНИ У ПОВНІЙ АМУНІЦІЇ

«Робочий день триває до полудня і за цей час я приймаю від 10 до 20 пацієнтів. Складно перебувати весь час у повній амуніції – це і незручно, і спекотно. Відверто кажучи, навіть банально вмитися не дуже вийдеш протягом цих 4 годин, бо доведеться повністю змінювати форму.

Після 12 години дня всі зібрані матеріали їдуть на верифікацію до лабораторії, а я – додому».

МАСКА, НАДІТА НА ПІДБОРІДДЯ, НЕ ЗАХИЩАЄКоли працюєш із COVID-19: Один робочий день лікаря-інтерна Олександра Голубенка

«Через несерйозне ставлення до ситуації, люди розслабилися. Ті, хто безцільно гуляє компаніями та ще й без масок, наражають на небезпеку не лише себе, але й інших. А у нас немає великої кількості апаратів ШВЛ. Через таке ставлення лікарі-реаніматологи рано чи пізно стоятимуть перед вибором, кого рятувати.

Люди думають, що якщо вони вже більше місяця користують одну й ту саму маску, вона їх врятує. Маски потрібно змінювати. А ще пам’ятати: маска, надіта на підборіддя або лише на рот, не захищає».

СИДІТИ ВДОМА ЗОБОВ’ЯЗУЄ ГРОМАДЯНСЬКА ПОЗИЦІЯ

«Я в самоізоляції на період, доки працюю. На роботу і з роботи. Іноді можу заїхати в магазин за оптовими покупками. Складаю собі список, швидко купую все, щоб менше там бути. Сидіти вдома мене зобов’язує моя громадська позиція і адекватне мислення, а не лише робота. Коли гарна погода, іноді дозволяю собі пройтися з роботи пішки. Але я йду у респіраторі від виходу з клініки аж до заходу в квартиру.

Тепер є нагода взятися за те, що хотів, але не вистачало часу. На карантині перечитую медичну літературу, вчуся готувати їсти, пригадую, як грати на гітарі, розвиваю свою хірургічну Інстаграм-сторінку. Також обговорюємо з місцевим осередком БУР та УМСА плани, як забезпечити лікарів. Із друзями та близькими у Скайпі спілкуюся. У вихідні поїхав у гори. Весь час був у респіраторі, дихав через раз, відійшов від людей і нарешті надИхався», – розповідає Олександр.

Тепер медик продовжить роботу вже в одній із лікарень міста.

Зауважимо, що Олександр не забирав аналізів у тих пацієнтів, котрих направляє сімейний лікар. Їх «швидка» доставляє у стаціонар, де біоматеріали забирають представники референс-лабораторії.

Волонтеріат УжНУ оголошує збір коштів під гаслом «Свій для свого». Мета – закупити засоби захисту для медиків. Адже серед них чимало своїх – тих, хто навчається чи працює в Ужгородському національному університеті.
Не залишайся осторонь. Підтримай своїх. Щоб допомогти – телефонуй: 0509093018 (Ганна Мелеганич, координаторка Волонтеріату УжНУ) або 0509799220 (Марія Треліс, координаторка Волонтеріату на медичному факультеті УжНУ).

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.