Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Із перших уст про те, що мотивувало вакцинуватися студентів УжНУ

0 231
Жага до подорожей, турбота про близьких і бажання мінімізувати ризики хвороби – це ті причини, які мотивували щеплюватися студентів та інтернів УжНУ. Медіацентр поцікавився, які вакцини обирала молодь, чи мали перестороги щодо щеплення та чи мали реакцію на препарати.
Марія Борисенко
Марія Борисенко

Лікарка-інтерн медицини невідкладних станів Марія Борисенко: «Вирішила вакцинуватися не лише тому, що я лікар, а й людина з групи ризику. Оскільки є імовірність повторно захворіти, а я важко переносила ковід і наслідки після лікування, то вирішила, що краще буде захистити себе. Обрала Pfizer. Переносила нормально, як і будь-яке інше щеплення: була невисока температура і легкий дискомфорт у місці ін’єкції».

Іван Петровцій
Іван Петровцій

Студент 3 курсу факультету туризму та МК Іван Петровцій: «На початку минулого року в лютому я підчепив COVID-19. Із власного досвіду знаю, як це хворіти: три дні мав сильну температуру, ломоту в тілі. Не найприємніший досвід. Недуга відбилася на  здоров’ї: помітив, що знизився імунітет, а їжа змінила смак. Тепер без вакцини нікуди, плюс вона мені потрібна в роботі. Працюю у сфері обслуговування, і, щоб заклади функціонували, персонал має бути вакцинований. Обрав Pfizer – порадила мама: вона медсестра, тож довіряю її досвіду та знанням. Після уколу мав невисоку температуру – 37.5 та ломоту. Невдовзі маю дістати другу дозу».

Марія Заболотна
Марія Заболотна

Магістрантка ФСН Марія Заболотна: «Передусім я хотіла убезпечити своє здоров’я. А ще це мені знадобиться у роботі. Я працюю з туристами, і, коли посилять карантин, працювати зможуть лише ті, хто щепився. А ще знаю, що з сертифікатом можу виїхати за кордон і вільно почуватися. Я вакцинувалася у липні на угорському кордоні препаратом Janssen від «Johnson & Johnson». На той момент цієї вакцини в Україні не було. У мене є низка алергій: на пилок, харчових і на певні лікарські препарати – про все це я попередила лікарів і письмово, й усно. А оскільки Janssen – однодозова, я вирішила, що ліпше один раз, ніж двічі. Ну й керувалася можливістю отримати сертифікат європейського зразка. Тепер цей препарат є і в нас, а українські сертифікати – і паперові, й електронні – вже визнані у країнах ЄС. Важких наслідків я не мала – температура 37.2, рука боліла не надто. Після щеплення жодних змін у здоров’ї не помітила».

Влад Булгаков
Влад Булгаков

Четвертокурсник факультету математики і ЦТ Влад Булгаков: «Хоч я й не працюю в Amazon, де персонал мотивують вакцинуватися й виграти приз, керувався можливістю їздити за кордон та безперешкодно відвідувати публічні місця й масові заходи. Ще один доведений аргумент – так легше перенести вірус. Я не знаю, чи хворів: ознак не мав, але родичі хворіли. Я мав вибір, зупинився на Pfizer – кажуть, він хороший і надійний. Після першої дози трохи боліла рука, температури не було. А другу навіть не відчув. Уже понад місяць як я двічі вакцинований і маю сертифікат. Уся Європа це робить – передусім для себе. У моєму колі спілкування вже багато вакцинованих. Серед друзів, родичів та знайомих популярні Pfizer, AstraZeneca, CoronaVac. Хтось однією дозою, хтось уже двома – всі почуваються добре».

Читайте також: Хто зі студентів УжНУ може вакцинуватися в університеті і що для цього потрібно

Галина Гичка
Галина Гичка

Магістрантка факультету історії та міжнародних відносин Галина Гичка: «Я ще не вакцинувалася, але збираюся найближчим часом. Навіть заповнила форму реєстрації для студентів УжНУ. Чому? Це моя безпека. Навіть якщо інфікуюся після щеплення, це безпечніше, ніж без нього. Я веду активний спосіб життя, тому хочу себе підстрахувати й зменшити ризики. До того ж у мене в планах поїздка за кордон, для якої потрібен ПЛР-тест чи сертифікат про вакцинацію. Щодо вибору препарату і фірми, то довіряю всім сертифікованим. Але найбільше схиляюся до Pfizer: читала, що вона має найбільший відсоток ефективності. Все ж таки пандемія триватиме доти, доки не буде колективного імунітету. Тому чим більше людей вакцинується, тим більша імовірність подолати ковідну кризу. Тільки так ця інфекція стане звичайним грипом. Від цього залежить безпека всього суспільства».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.