Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На Закарпатті відбувся І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування

Майже всі учасники команд-призерів, а також ряду колективів, які йдуть після них, навчаються в УжНУ за спеціальністю 122 – «Комп’ютерні науки»

1 801
У суботу, 18 вересня, відбувся І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування, на якому кращі студентські й учнівські команди мали змогу помірятись силами. Незважаючи на пандемію, організаторам удалося зібрати команди й провести змагання наживо у кращих традиціях цього заходу.
Перед початком змагань в Хусті
Перед початком змагань у Хусті
Сергій Вапнічний, Олександр Міца та Степан Берегсасі
Сергій Вапнічний, Олександр Міца та Степан Берегсасі
Іван Ісак, Надія Зеленяк та Микола Дронь
Іван Ісак, Надія Зеленяк та Микола Дронь

У Закарпатській області було організовано два змагальні майданчики ‒ в Ужгородському університеті та гімназії-інтернаті міста Хуста. У змаганні взяли участь 30 команд, серед яких 18 студентських та 12 учнівських. На майданчику Ужгородського університету контест писали 26 колективів, у гімназії-інтернаті міста Хуста ‒ 4 (3 гурти самої гімназії-інтернаті та команда Виноградівської ЗОШ №8). Вперше у такому заході взяли участь і представники Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Відразу 3 колективи на чолі зі старшим викладачем цього закладу Степаном Берегсасі приїхали позмагатися на ужгородський майданчик.

Організаторами ужгородської платформи стали завідувач кафедри інформаційних управляючих систем та технологій нашого вишу Олександр Міца та старший викладач цього підрозділу Сергій Вапнічний, хустської ‒ заслужений учитель України, вчитель інформатики гімназії-інтернату міста Хуста Микола Дронь.

За результатами змагання було визначено переможців серед студентських команд Закарпатської області:

Місце Команда
1 UzhNU_Auturismo (Пригара, Вовк, Сидоран)
2 UzhNU_Olds (Фекете, Булина, Пуховой)
UzhNU_3yagoda (Симкін, Меренич, Майор)
3 UzhNU_Roman_Empire (Стегура, Задорожний, Оліярник)
UzhNU_PEPE (Лошак, Піцура, Цімбота)
UzhNU_Fibonacci_Squad (Гроскопф, Вольфсбергер, Микита)

Майже всі учасники команд-призерів, а також ряду колективів, які йдуть після них, навчаються за спеціальністю 122 – “Комп’ютерні науки”. Ґрунтовні знання з низки дисциплін, що викладаються на цій спеціальності, позитивно відбиваються на змагальницьких заходах. Нагадаємо, що саме здобувачі спеціальності “Комп’ютерні науки” принесли Ужгородському університету у фінальному етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування ІІІ місце у 2016 році (UzhNU_Brainics (Рубаненко, Мельник, Оришич)), ІІ місце у 2017 році (UzhNU_Magical_Pony (Нагін, Бобик, Новохацький)) та першість України у 2018 році (UzhNU_Push–force (Задорожній, Рубаненко, Мельник)).

Під час змагань у Хусті
Під час змагань у Хусті

Серед учнівських команд кращими були:

Місце Команда
1 sUzh_Last_attenpt (Кривов’яз, Олексик, Росул)
2 sUzh_Cucumbers (Товтин, Овчинніков, Чепелюк)
sUzh_Div0 (Фейса, Ціцей, Сливка)
3 sVunorobs (Лоя, Пішта, Баник)
sUzh_pro_Artists (Дубський, Тимкович, Король)
sUzh_ZoZLimp (Зозулич, Кузка, Греба)
sKhust_Nefarious (Альбрехт, Перец, Клепач)

Тренером ужгородських учнівських команд є Сергій Вапнічний, хустських – Микола Дронь, виноградівської ‒ Іван Ісак та Надія Зеленяк.

Окремо на студентських змаганнях виділяють і команди непрофільних закладів вищої освіти. Вперше на закарпатських майданчиках це були три колективи Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Відповідно. Вони й розіграли між собою призові місця:

Місце Команда
1 KMF_inf (Мозговой, Чірпак, Шера)
2 KMF_math (Теметев, Полінскі, Бакша)
3 KMF_prog (Староста, Піштак, Жендей)

Загальну табличку результатів по всій Україні можна подивитися за покликанням.

Головні навички, які розвиває участь в олімпіадах, – це власне програмування й уміння шукати помилки в написаних програмах. У змагальному середовищі добре гартуються й такі якості, як дисциплінованість, витримка,  стійкість. Більшість читачів погодяться, що всі ці якості можна успішно розвивати. Що й роблять школярі та студенти, готуючись до наступних олімпіад. По суті, перемога в змаганні не так важлива і цікава сама по собі – для учасника це тільки показник особистісного розвитку: чи зміг він побороти лінь, організувати свій вільний час, зрештою, чи став він кращим щодо попередньої версії себе.

Вітаємо всіх переможців та учасників І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування!

За інформацією факультету інформаційних технологій
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.