Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Науковці УжНУ представили інноваційні дослідження мікробіому на єдиному в Україні конгресі про корисні мікроорганізми

Серед понад 30 знаних науковців з України, Ірландії, Великобританії, Фінляндії, Бельгії, Італії спікерками заходу стали й професорка Надія Бойко та доцентки Олександра Паллаг і Тамара Мелешко

0 635

Науковці УжНУ представили інноваційні дослідження мікробіому на єдиному в Україні конгресі про корисні мікроорганізми

Результати багаторічної роботи Науково-дослідницького і навчального центру молекулярної мікробіології та імунології слизової оболонки УжНУ презентували на п’ятому конгресі «Pro/Pre Biotic–2023». Спікерами заходу були понад 30 знаних науковців з України, Ірландії, Великобританії, Фінляндії, Бельгії, Італії, серед них – професорка нашого університету Надія Бойко та доцентки Олександра Паллаг, Тамара Мелешко. Крім доповідей та участі в плідних дискусіях, на заході представили видання «Мікробіом у стратегіях медицини 3P». Книгу створила команда дослідників з більш ніж 10 країн, а результати, описані в ній, є інноваційними – адже стали можливими завдяки сучасним тестуванням мікробіому людини, тож їх можна використовувати в медицині.

Конгрес «Pro/Pre Biotic–2023» – це єдиний в Україні науковий захід такого рівня, що висвітлює питання про- та пребіотичної терапії у клінічній практиці лікаря. Крім того, є мультидисциплінарним, оскільки про- та пребіотики широко застосовуються в усіх напрямках медицини. У рамках цьогорічного конгресу, що тривав два дні (22–23 лютого), працювали п’ять секцій: «Фармакологія та мікробіом», «Акушерство та неонатологія», «Алергологія, пульмонологія, дерматологія», «Пробіотична терапія в педіатрії».

Секцією «Фармакологія та мікробіом» керувала завідувачка кафедри клініко-лабораторної діагностики та фармакології УжНУ, директорка НДН Центру молекулярної мікробіології та імунології слизової оболонки професорка Надія Бойко. У своїй доповіді вона розповіла про дослідження мікробіому людини й застосування результатів у медицині. Із цією проблематикою працює понад 10 років, а нині є одним із експертів МОЗу Комісії науково-експериментальних робіт, членом Наукової ради НФДУ, співзасновницею компаній – вітчизняної «Ediens» та європейської «BioME» (Болгарія).

Науковці УжНУ представили інноваційні дослідження мікробіому на єдиному в Україні конгресі про корисні мікроорганізмиПід час конгресу Надія Бойко представила унікальне видання «Мікробіом у стратегіях медицини 3P / Microbiome in 3P Medicine Strategies» (Springer Nature, 2023). Це своєрідна дорожня карта для впровадження останніх досягнень: переходу від медицини реактивної – до медицини прогностичної, профілактичної та персоналізованої (PPPM / 3PM), яка вважається передовою концепцією в лікуванні. У книзі докладно описані загальновизнані й майбутні переваги застосування пре-, про- та фармакобіотиків. Значну увагу приділено інноваційним технологіям і підходам, включаючи фенотипування, генотипування, індивідуальне профілювання, стратифікацію пацієнтів, аналіз великих даних, мультиоміку.

Співавторами «Microbiome in 3P Medicine Strategies» є науковці з більш ніж 10 країн світу, зокрема Бельгії, Китаю, Німеччини, Ізраїлю, України та США. Редакторки видання – професорка Надія Бойко та Ольга Голубницька, яка керує першим у світі підрозділом прогностичної, превентивної персоналізованої медицини у відділенні радіаційної онкології (Бонн, Німеччина). Крім закордонних дослідницьких колективів, свої результати у книзі опублікували знані науковці й клініцисти України: Тетяна Фалалєєва, Ганна Толстанова, Андрій Дорофєєв, Ростислав Бубнов, Микола Співак, Людмила Лазаренко, Назарій Кобиляк, серед них й ужнівці Тамара Мелешко, Олександра Паллаг.

Науковці УжНУ представили інноваційні дослідження мікробіому на єдиному в Україні конгресі про корисні мікроорганізмиУ секції «Фармакологія та мікробіом» загалом виступило восьмеро спікерів, серед них двоє іноземців. Так, доцентка Олександра Конук- Ристич зі Школи сільського господарства та харчових наук (Дублін, Ірландія) зосередила увагу на застосуванні в сучасній медицині постбіотиків та представила концепцію постбіотиків, їхню відмінність від інших біотиків. Олександра навела клінічні докази ефективності застосування постбіотиків у пацієнтів з різними нозологіями.

Сандрін Клаус, PhD, директорка Мікробіомної консультаційної служби Королівського коледжу Лондона (Лондон, Великобританія) презентувала останні тенденції й сучасні вимоги до розробки біологічних препаратів мікробного походження, які є на європейському ринку. Докладно схарактеризувала всі етапи необхідних досліджень (in vitro, in vivo, доклінічні, клінічні дослідження) та можливі оцінки ризику при виробництві біопрепаратів (фармабіотиків).

Науковці УжНУ представили інноваційні дослідження мікробіому на єдиному в Україні конгресі про корисні мікроорганізмиУчасть іноземних колег у конгресі та обмін міжнародним досвідом – це неоціненний внесок в розвиток фармакобіотерапії. Утім результати досліджень українських науковців також викликають захоплення. Наприклад, чимало позитивних відгуків мала доповідь Дмитра Степанського, професора, завідувача кафедри мікробіології, вірусології, імунології та епідеміології Дніпропетровської медичної академії МОЗ України. З гумором, у доступній формі він докладно описав принципи застосування антибіотиків та пробіотиків разом, тобто їх правильне (коректне) поєднання в процесі лікування.

Взаємоз’язок між мікробіотою, слизовою оболонкою рота та імунною системою, що є надзвичайно важливим для лікарів і пацієнтів, пояснив Ігор Кайдашев, професор Української медичної стоматологічної академії, президент Українського товариства фахівців з імунології, алергології та імунореабілітації. Актуальність його виступу підтверджується тим, що врахування всіх аспектів такої взаємодії є ключем до покращення якості життя пацієнтів.

Науковці УжНУ представили інноваційні дослідження мікробіому на єдиному в Україні конгресі про корисні мікроорганізмиФахівчиня міжнародного рівня, професорка, заслужена професорка Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, заслужена лікарка України Валентина Чопяк представила дані сучасних досліджень, які стосуються особливостей лікування біопрепаратами пацієнтів з ослабленим імунітетом. Зосередила увагу саме на правильному застосуванні біопрепаратів для досягнення їх максимальної ефективності в процесі лікування.

Дослідження молодих науковців УжНУ теж зацікавили учасників конгресу, адже є інноваційними, стосуються персоніфікованої фармацевтичної косметології та зв’язку мікробіому й атеросклерозу. Так, Олександра Паллаг, доцентка кафедри клініко-лабораторної діагностики та фармакології, під час доповіді пояснила важливість персоніфікованої діагностики шкірного мікробіому. Крім того, Олександра представила новітні засоби для корекції, лікування шкірних захворювань, зокрема косметичні засоби для індивідуального застосування.

Новаторські підходи до точної діагностики, профілактики й лікування серцево-судинних захворювань із прогностичним моделюванням індивідуального розвитку атеросклерозу презентувала Тамара Мелешко, доцентка кафедри клініко-лабораторної діагностики та фармакології. Особливу увагу приділила зв’язку кишкового мікробіому та виникненню атеросклерозу. Науковиця пояснила результати когортних досліджень, а саме: нові пріоритетні маркери атеросклерозу, модель для визначення рівня виникнення атеросклерозу та ризиків для здоров’я, базу даних і ІТ-інструмент для персоніфікованого коригування пов’язаних з атеросклерозом порушень кишкової мікробіоти.

Презентовані в рамках конгресу доповіді і насамперед видання «Мікробіом у стратегіях медицини 3P» актуальні для широкого кола професіоналів, включаючи дослідників, медичних працівників, політиків, бізнесменів та населення загалом. Учасники «Pro/Pre Biotic–2023» отримали сертифікати, підтверджені Міністерством охорони здоров’я, що корисно для безперервного професійного розвитку.

Конгрес є щорічним, тому вже відкрита попередня реєстрація на наступний рік.

Вивчення мікробіому є інноваційними і надважливими в науці, а захід такого рівня, як «PRO/PRE BIOTIC-2023», доводить, що прогностична, профілактична та персоналізована медицина – це наше близьке майбутнє.

Медіацентр УжНУ– за матеріалами НДН Центру молекулярної мікробіології та імунології слизової оболонки.
Фото з офіційного сайту «Pro/Pre Biotic–2023»
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.