Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Олександр Сливка: «Міжнародна асоціація випускників має об’єднати зусилля різних поколінь для розвитку університету»

Голова правління Асоціації – про створення організації, її найперші завдання та найближчі плани

0 459
Кожен авторитетний університет в Україні і за кордоном має свою асоціацію випускників, навколо якої об’єднуються люди різних поколінь задля підтримки, допомоги рідному вишу. Роки навчання в університеті запам’ятовуються на все життя, тому Альма-матер ще й неабияк згуртовує всіх, хто коли-небудь навчався у її стінах. Саме аби об’єднати таких випускників, які нині живуть і працюють в різних куточках України і світу, а ще – прискорити становлення інноваційного закладу європейського рівня, на створили Міжнародну асоціацію випускників УжНУ.
Засідання правління Міжнародної асоціації випускників УжНУ
Засідання правління Міжнародної асоціації випускників УжНУ

Громадська організація «Міжнародна асоціація випускників ДВНЗ «Ужгородський національний університет» почала діяти оперативно. Її створення ознаменувало нову сторінку в історії вишу, пов’язану з об’єднанням кращих випускників, а сьогодні найкращих фахівців своєї справи, становлення яких розпочалося в університеті. Протягом двох місяців відбулася розбудова структури ГО, сьогодні вже триває активна підготовка до Першого форуму випускників – масштабної події, яка відбудеться в університеті у жовтні.

Стратегічні плани Асоціації амбітні: це й об’єднання випускників навколо вишу, інформаційний обмін між студентами, абітурієнтами, батьками, а ще – створення благодійного фонду, який займатиметься поліпшенням матеріально-технічної бази вишу й передусім за мету ставить відновлення баз відпочинку «Скалка», «Плішка» та бази практики в Колочаві. Тож не дивно, що до новоствореної організації одразу виникло чимало запитань, які ми поставили голові правління Асоціації, першому проректору УжНУ Олександру Сливці.

  • В УжНУ досить багато організацій, створених викладачами й студентами. У чому важливість Міжнародної асоціації випускників для діяльності вишу?

– Ідей про створення асоціацій випускників в УжНУ було багато. Історики, медики, математики, юристи та інші структурні підрозділи тривалий час намагалися створити свої ГО такого типу, але, наскільки знаю, досі жодна з таких асоціацій не була юридично оформлена й зареєстрована.

ГО «Міжнародна асоціація випускників УжНУ» розпочиналася з ініціативної групи, яка була створена в університеті і звернулася до Вченої ради вишу з пропозицією створити таку організацію. Вчена рада підтримала. Відтоді почалася підготовка до установчих зборів, які відбулися 24 березня, затвердили статут організації й обрали правління ГО. Саме цей день став днем народження організації. ГО успішно пройшла державну реєстрацію, а 19 травня була включена до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, вона є неприбутковою.

Така Асоціація дуже важлива для нашого університету, оскільки об’єднує зусилля різних поколінь для розвитку УжНУ, сприяє збереженню й примноженню його традицій і духовних цінностей, захисту законних соціальних, економічних, творчих та інших інтересів своїх членів. По суті, вона зможе залучити людські ресурси до допомоги у скрутний час. Адже незалежно від місця перебування випускників, їхнього кар’єрного статусу, ці люди залишаються небайдужими до своєї Альма-матер, і вони можуть запропонувати допомогу в межах своїх можливостей. Надважливим є створення умов для спілкування випускників, студентів і викладачів, забезпечення інформаційного обміну між ними.

Завданнями ГО є сприяння реалізації навчальних, наукових, соціально-економічних і виробничих проектів розвитку вишу, підвищення престижу УжНУ як провідного навчального закладу світового рівня, встановлення постійного дієвого зв’язку з випускниками, залучення їх до реалізації Концепції інноваційного розвитку Університету на 2015–2025 рр., а також зміцнення матеріальної бази Університету та отримання можливостей фінансової підтримки від європейських, світових фондів тощо.

Також маємо намір створити базу даних і провадити моніторинг професійних досягнень випускників університету, залучати талановиту молодь до навчання у виші, зміцнювати зв’язки з іншими навчальними закладами України й іноземних держав, сприяти ресурсному забезпеченню наукових, технологічних, культурних і освітніх проектів.

  • Яку структуру має новостворена Асоціація?

– Асоціація обрала свого президента – ним став ректор вишу Володимир Смоланка. У структурі ГО – правління, рада Асоціації, яка діє при президентові, та ревізійна комісія.

Наразі розпочалася розбудова розгалуженої структури на факультетах, у районах, містах, за кордоном. Тому на конференції делегатів офіційно створили кілька відокремлених підрозділів – в Ужгороді, Хусті, Тячеві, Рахові, на Міжгірщині, Свалявщині, за кордоном – у Дебрецені (Угорщина), Жешуві (Польща), Ізраїлі, Празі (Чеська Республіка).

Структура – це важливий координаційний документ з розбудови організації як на теренах області, так і за кордоном, де працюють, живуть наші випускники. Тому запуск системи в життя – це і є рушій самої Асоціації.

  • Яка роль осередків ГО у районах Закарпаття і за кордоном?

– Осередки в області сприятимуть залученню талановитої молоді до навчання в УжНУ, профорієнтаційній роботі протягом року, а також забезпеченню зворотного зв’язку від ректорату УжНУ до батьків студентів, сприянню університетові у вирішенні проблем зі студентами за місцем проживання.

Закордонні осередки допомагатимуть передусім комунікації, об’єднанню випускників, які живуть нині в різних країнах. Також сприятимуть УжНУ в отриманні ґрантів, благодійних і цільових коштів та майна, що надаються українськими та іноземними благодійними організаціями.

Стратегічно важливим для нас є підрозділ у Києві, де працює чимало наших випускників, зокрема серед депутатів, бізнесменів, науковців, які при бажанні можуть допомагати вирішенню проблем університету.

  • Що передбачає участь в Міжнародній асоціації випускників? Які обов’язки мають її члени?

– Права й обов’язки членів виписані в Статуті, який розміщений на сайті Асоціації. Серед них – створювати відокремлені підрозділи організації як на території України, так і за її межами; поширювати інформацію про діяльність, її плани, пропагувати її ідеї та цілі; залучати громадян, підприємства, установи та організації до фінансової, матеріальної підтримки діяльності організації та багато інших.

  • Скільки осіб уже об’єднує Асоціація?

– Першими членами асоціації стали випускники, які працюють в УжНУ. Загалом сьогодні організація об’єднує 450 членів в університеті та близько 60 в районах і містах області та за кордоном. Така кількість делегувала своїх представників на Конференцію 22 червня.

  • Чи передбачено членські внески?

– Членські внески передбачено статутом. На правлінні під час жвавого обговорення ухвалено компромісне рішення щодо внесків. Відтак вступний для члена становить 50 грн, а річний внесок – 200 грн, тобто 18 гривень щомісяця. Зауважу, що правління Асоціації працює на благодійній основі.

Стратегічною метою асоціації щодо використання членських внесків і надходжень до фонду є відновлення функціонування баз відпочинку «Скалка», «Плішка» та бази практики в Колочаві. В такий спосіб асоціація залишить добрий слід в історії вишу.

  • Які перспективи Міжнародної асоціації випускників?

– Асоціація започаткувала важливий етап у житті університету, а спільні зусилля випускників різних поколінь, використання їх значного потенціалу сприятимуть зростанню його престижу, перетворенню на вищий навчальний заклад європейського рівня. Це перша організація такого типу, яка буде осередком інформаційного обміну між випускниками, студентами, викладачами, підвищуватиме престиж університету. І найважливіше – матиме власний благодійний фонд, через який усі охочі зможуть долучитися до фінансування освітніх, наукових, технологічних та культурних проектів УжНУ.

Вчена рада вишу підтримала пропозицію Асоціації щодо відзначення річниці університету, що відбуватиметься у форматі Днів УжНУ 18–20 жовтня. Це буде корпоративне святкування, яке включатиме засідання Міжнародного консорціуму університетів, який уже втретє збиратиметься в УжНУ, міжнародну науково-практичну конференцію, тематика якої затверджена МОН України, а також Перший форум випускників УжНУ, який завершить свою роботу на «Скалці».

У процесі форуму, з ініціативи Сергія Устича, планується відкриття галереї слави УжНУ та встановлення пам’ятної дошки з граніту для занесення прізвищ спонсорів, які зробили вагомі внески до благодійного фонду.

  • Як поширюєте інформацію про громадську організацію?

– Міжнародна асоціація випускників має власний сайт, який є важливим інформаційним осередком, через який відбуватиметься комунікація між членами. Зокрема заслуговує на увагу рубрика сайту «Гордість УжНУ», де вже вміщено інтерв’ю з 11 випускниками університету, знаними нині у всьому світі. Так, героями рубрики стали випускники фізичного факультету Юлій Елінек – науковий співробітник Аргонської національної лабораторії (Чикаго, США); Надія Голдовська – завідувач відділу стандартів та частоти Національної фізичної лабораторії, відповідальна за державний стандарт часу і частоти та національну шкалу часу Ізраїлю, її чоловік Віктор Голдовський – науковий консультант лабораторії спектроскопії плазми Інституту ім. Вайцмана, член оптичного товариства США; Костянтин Рущанський – пост-докторант Інституту твердого тіла (м. Юліх, ФРН); Едуард Грига – професор кафедри матеріалознавства та виробничих технологій Технологічного університету Чалмерса ( м. Гетеборг, Швеція); Роман Селянчин – науковий співробітник Університету Кюсю ( Японія); Юрій Сідор – доцент кафедри машинобудування, завідувач лабораторії досліджень матеріалів Університету імені Етвеша Лоранда (Угорщина); Дмитро Симочко – науковий співробітник Інституту ядерної фізики Технічного університету Дармштата (ФРН); Микола Теличко – науковий співробітник факультету хімії Національного університету Сінгапуру, Тарас Чутора – докторант Інституту фізики Чеської академії наук; Олександр Кокенєші – професор кафедри експериментальної фізики Університету м. Дебрецена (Угорщина).

Крім цього, на телебаченні передбачено цикл передач на тему «Гордість університету», а на всіх факультетах вишу триватимуть лекції (виступи) учасників і гостей Форуму випускників. Плануємо організувати й зустрічі першокурсників з тими, хто закінчив виш 50 років тому.

  • Як стати членом Міжнародної асоціації випускників УжНУ?

– На офіційному сайті ГО «Міжнародна асоціація випускників ДВНЗ «Ужгородський національний університет» є окремий розділ «Як приєднатися до Асоціації», де розміщена покрокова інструкція. Передусім слід ознайомитися зі Статутом ГО, заповнити електронну заяву вступника, надіслати її на електронну пошту: alumni.uzhnu@gmail.com або прийти безпосередньо в наш офіс в Ужгороді, що на вулиці Заньковецької, 89а (к.137). Відтак потрібно сплатити вступний або вступний і членський внески у будь-якому банку чи сплатити внески безпосередньо в касу Асоціації за вищезазначеною адресою. Після цього ви стаєте повноправним членом Міжнародної асоціації випускників… Ласкаво просимо!

Розмовляла Наталія Толочко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.