Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Побачили світ «Екскурсії Ужгородом»

Навчальний посібник з історичного екскурсознавства вийшов за редакцією Романа Офіцинського

0 834
Побачили світ «Екскурсії Ужгородом»
«Екскурсії Ужгородом» Романа Офіцинського
«Екскурсії Ужгородом» Романа Офіцинського
Це – навчальний посібник з історичного екскурсознавства за редакцією Романа Офіцинського, що належно апробований у рамках громадської ініціативи – щонедільного проекту «Відкриті екскурсії Ужгородом».

Науковий консультант видання – Олександр Реєнт, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України, голова Національної спілки краєзнавців України, а серед рецензентів – Олександр Удод, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України.

У пропонованому посібнику п’ять розділів, укладених за проблемно-тематичним принципом. Кожний розділ поділяється на підрозділи (усіх 25). Авторський колектив посібника тісно пов’язаний своєю науково-педагогічною діяльністю чи навчанням (спеціалізацією) з кафедрою історії України Ужгородського університету. Ідея щодо підготовки посібника належить доктору історичних наук, професору Роману Офіцинському, котрий здійснив підбір 17 авторів-екскурсоводів, організаційний супровід апробацій у вигляді відкритих екскурсій, наукове редагування текстів.

Це перша спроба показати минуле Ужгорода у вигляді навчального посібника з історичного екскурсознавства, а тому не вичерпна у тематично-змістовому сенсі. Заслуговує уваги спроба очистити сприйняття історії Ужгорода від різнорідних містифікацій, міфодизайнерських корекцій та прикрих елементарних помилок, що бур’яном пустили коріння в краєзнавчих виданнях, перекочовуючи від одного до іншого. У навчальному посібнику подані не тільки перевірені факти, але й приведено у відповідність до історичних реалій та правил української літературної мови написання імен і прізвищ історичних осіб. Їх часто некоректно подають в іншомовних версіях.

У навчальному посібнику чимало сюжетів залишилося за кадром. Багато ще можна сказати у будь-якому з п’яти запропонованих розділів або додати нові. Зрозуміло, що це природний процес удосконалення чогось вартісного. Сподіваємося, «Екскурсії Ужгородом» матимуть добре продовження.

Вл. інф.
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.